HomeΕΚΛΟΓΕΣΠαρουσίασε τον συνδυασμό του ο υποψήφιος δήμαρχος Χανίων Ευτύχης Δαμιανάκης

Παρουσίασε τον συνδυασμό του ο υποψήφιος δήμαρχος Χανίων Ευτύχης Δαμιανάκης

«Χανιά – Κοιτάμε μπροστά»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τους βασικούς άξονες μιας ολοκληρωμένης αυτοδιοικητικής πρότασης για τον Δήμο Χανίων παρουσίασε απόψε ο επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης «Χανιά – Κοιτάμε μπροστά», υποψήφιος δήμαρχος Ευτύχης Δαμιανάκης, σε ανοιχτή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Mega Place στον Βλητέ Σούδας.

Παράλληλα, ο κ. Δαμιανάκης έστειλε δύο σαφή και ξεκάθαρα μηνύματα συνεργασίας και συμπόρευσης:

• Το πρώτο μήνυμα απευθύνεται στους υποψήφιους δημάρχους Χανίων του προοδευτικού χώρου, τους οποίους κάλεσε σε προεκλογική συνεργασία.

«Πιστεύουμε ότι υπάρχουν Δημοτικές Κινήσεις που μπορούν να ενώσουν δυνάμεις. Προσωπικά, όχι μόνο είμαι ανοιχτός σε τέτοιες συζητήσεις, αλλά έχω ήδη εργαστεί με ειλικρίνεια προς αυτήν την κατεύθυνση. Και θα συνεχίσω να το κάνω. Στο πλαίσιο αυτής της λογικής της συνένωσης δυνάμεων προεκλογικά, στέλνω και σήμερα, από εδώ, μήνυμα συνεργασίας. Μήνυμα συνεργασίας προς όλους τους υποψήφιους δημάρχους Χανίων του προοδευτικού χώρου. Μπορούμε να συνυπάρξουμε. Μπορούμε να ενώσουμε δυνάμεις. Μπορούμε να συμπορευτούμε. Στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προγραμματικής συμφωνίας, που προτάσσει το καλό και την προκοπή του Δήμου Χανίων και όλων των πολιτών», σημείωσε ο κ. Δαμιανάκης.

• Το δεύτερο μήνυμα απευθύνεται στο σύνολο της τοπικής κοινωνίας, ξεκαθαρίζοντας ότι η Δημοτική Κίνηση στην οποία ηγείται «δεν επιθυμεί ούτε χρίσματα, ούτε κομματικές στηρίξεις. Η μοναδική στήριξη που θέλουμε είναι αυτή των πολιτών, αρχής γενομένης από τη δική σας στήριξη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δαμιανάκης, απευθυνόμενος στους παριστάμενους πολίτες.

«Κοιτάμε μπροστά, χωρίς προαπαιτούμενα, στεγανά, παρωπίδες, ιδεοληψίες και κομματικές αγκυλώσεις», πρόσθεσε ο κ. Δαμιανάκης, τονίζοντας ότι «καλούμε όλους τους συμπολίτες μας σε ενεργή συμπαράταξη, σε κοινή προσπάθεια για την αναγέννηση του Δήμου Χανίων, τη βελτίωση των συνθηκών ποιότητας ζωής όλων μας και τη διασφάλιση της προοπτικής της νέας γενιάς του τόπου μας».

«Ο Δήμος μας διαθέτει δυνάμεις που βρίσκονται σε αδράνεια, είτε λόγω απογοήτευσης είτε λόγω συγκυριών. Όλες αυτές οι δυνάμεις πρέπει να ενεργοποιηθούν. Να ανασυνταχθούν και να συμπορευτούν στον κοινό στόχο: να μπορέσει να μπει ξανά ο Δήμος Χανίων, σε τροχιά ανάπτυξης και προόδου», συμπλήρωσε ο κ. Δαμιανάκης, επισημαίνοντας πως «είναι αυτονόητο ότι οι πολίτες των περιαστικών περιοχών δεν θα πρέπει να νιώθουν δημότες δεύτερης κατηγορίας, όπως δυστυχώς συμβαίνει σήμερα. Αυτό σκοπεύουμε να το ανατρέψουμε».

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ

Στη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Δαμιανάκης παρουσίασε αναλυτικά τους στρατηγικούς στόχους για την επόμενη μέρα, ενώ έκανε συγκεκριμένη αναφορά σε μία σειρά από κρίσιμα ζητήματα, όπως το κυκλοφοριακό και η δημιουργία νέων θέσεων στάθμευσης, η άμεση αναβάθμιση του οδικού δικτύου του Δήμου (το οποίο χαρακτήρισε «απερίγραπτο»), αλλά και κεντρικών σημείων των Χανίων, όπως η πλατεία της Δημοτικής Αγοράς και η πλατεία 1866, η ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού, η ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση του δρόμου σύνδεσης του αεροδρομίου «Δασκαλογιάννης» των Χανίων με το λιμάνι της Σούδας και τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης, η αναβάθμιση των πυλών εισόδου – εξόδου της πόλης, η δημιουργία νέων βρεφικών και παιδικών σταθμών και η κατασκευή νέων σχολικών μονάδων για την αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος της σχολικής στέγης, οι Άγιοι Απόστολοι, η Δημοτική Αγορά, τα Νεώρια, το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου, το Κουμ Καπί, το νέο Δημαρχείο που απαιτείται και το Υπνωτήριο Αστέγων με 24ωρη λειτουργία, μια δομή που θα αποτελεί μέρος μιας συνολικότερης κοινωνικής πολιτικής με επίκεντρο τον άνθρωπο, όπως είπε ο κ. Δαμιανάκης.

Και ακόμη επεσήμανε, μεταξύ άλλων, την ανάγκη:

• Δημιουργίας νέων βρεφικών και παιδικών σταθμών και η κατασκευή νέων σχολικών μονάδων για την αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος της σχολικής στέγης. Και, ταυτόχρονα, ενεργειακής, αισθητικής και κτιριολογικής αναβάθμισης όπου απαιτείται στα υφιστάμενα σχολικά κτίρια.

• Ολοκληρωμένης προστασίας και ανάδειξης μνημείων και αρχαιολογικών χώρων και διασύνδεσής τους με την τοπική κοινωνία.

• Βελτίωσης της αγροτικής οδοποιίας στην ενδοχώρα του Δήμου.

• Ευταξίας στον χώρο, αναζωογόνησης του εμπορικού κέντρου και βιώσιμης κινητικότητας.

• Ενίσχυσης του μηχανισμού καθαριότητας και της ανακύκλωσης, τομέας στον οποίο πρωτοπορεί η ΔΕΔΙΣΑ.

• Αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού, όπου απαιτείται, των υποδομών ύδρευσης και αποχέτευσης, μέσω της ΔΕΥΑΧ.

• Διαμόρφωσης και ανάδειξης νέων ελεύθερων χώρων, με ταυτόχρονη βελτίωση και αναβάθμιση των υφιστάμενων κοινόχρηστων χώρων, παιδικών χαρών και πλατειών.

• Αισθητικής αναβάθμισης όψεων κτιρίων σε αξιόλογα τουριστικά, κοινωνικά και πολιτιστικά σημεία του Δήμου.

«Για όλα αυτά θα διαβουλευτούμε και θα μιλήσουμε αναλυτικότερα το προσεχές χρονικό διάστημα. Στη συνέχεια, οι θέσεις μας και οι προτάσεις μας θα δημοσιοποιηθούν, για να είναι γνωστές σε όλους τους πολίτες, και μέσω της επίσημης ιστοσελίδας μας (www.chaniakoitamemprosta.gr), που είναι στον “αέρα” από το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου», τόνισε ο επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης «Χανιά – Κοιτάμε μπροστά».

ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ

Ο κ. Δαμιανάκης υπογράμμισε ότι «τα τελευταία χρόνια, ο Δήμος Χανίων έχασε τον βηματισμό του, δεν κατάφερε να ενεργοποιήσει και να αξιοποιήσει δυνάμεις, ούτε να εκμεταλλευτεί σημαντικές ευκαιρίες προς όφελος των δημοτών. Οι συγκρίσεις με άλλες πόλεις της Κρήτης, αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας προκαλούν μελαγχολία. Μελαγχολία που μετατρέπεται σε απογοήτευση, αν σκεφθεί κανείς τις πολύ μεγάλες δυνατότητες που έχει τούτος ο τόπος, τα Χανιά μας, ο Δήμος μας. Συνομιλώ καθημερινά με πολίτες κάθε ηλικίας και “εισπράττω” την αγωνία τους και τους προβληματισμούς τους για τον Δήμο Χανίων. Δυστυχώς, με όλα όσα συμβαίνουν, αλλά κυρίως εξαιτίας όλων εκείνων που δεν συμβαίνουν, ο πήχυς έχει κατέβει τόσο χαμηλά, που οι πολίτες αποφεύγουν να ζητήσουν το κάτι παραπάνω και στέκονται σε ορισμένα αυτονόητα. Όμως, αλίμονο αν μείνουμε μόνο σε αυτά. Αλίμονο αν ικανοποιούμαστε μόνο με τα λίγα. Δεν μας αρκούν. Δεν μας ταιριάζουν. Δεν μας ικανοποιούν. Δεν ανταποκρίνονται στην Ιστορία, τον Πολιτισμό, την ταυτότητα και τη διαχρονική πορεία αυτής της πόλης, αυτού του τόπου. Τα Χανιά οφείλουν και πρέπει να ξαναγίνουν πρωτοπόρα. Οφείλουν να αναμετρηθούν με τις προκλήσεις και να τις υπερβούν. Οφείλουν να δώσουν τις “μάχες” για ποιότητα σε όλα τα επίπεδα και να τις κερδίσουν πειστικά, όχι να συνθηκολογήσουν με τη μετριότητα. Δεν είναι εύκολο, το γνωρίζουμε καλά. Έχουμε πλήρη συνείδηση και γνώση των δυσκολιών. Όμως δεν είμαστε εδώ για τα εύκολα. Τα δύσκολα στοχεύουμε. Τα δύσκολα και τα απαιτητικά διεκδικούμε. Το καλύτερο του καλού επιθυμούμε. Για την υπέρβαση εργαζόμαστε. Με το βλέμμα μπροστά», επεσήμανε ο υποψήφιος Δήμαρχος Χανίων.

Αναφερόμενος στους ανθρώπους του συνδυασμού του, ο κ. Δαμιανάκης τόνισε ότι «στόχος μου, στόχος μας, είναι τώρα, στα δύσκολα, να ενεργοποιήσουμε πολίτες, κάθε ηλικίας, που έχουν αφήσει το δικό τους σημαντικό επαγγελματικό και κοινωνικό αποτύπωμα στον τόπο μας. Πολίτες με προσωπικότητα, που μπορούν να εργαστούν αποτελεσματικά ως ομάδα, προτάσσοντας το “εμείς” και όχι το “εγώ”. Πιστεύω και πιστεύουμε πολύ στην ομαδική δουλειά. Ένας Δήμος με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, τις προκλήσεις, αλλά και τα προβλήματα του Δήμου Χανίων, δεν μπορεί να διοικηθεί αποτελεσματικά χωρίς ομαδική δουλειά. Ένας άνθρωπος μόνο δεν αρκεί. Η ομαδική δουλειά, για να έχει αποτελέσματα, απαιτεί, ταυτόχρονα, γνώσεις, εμπειρία, όρεξη, μεράκι, αγάπη, χαρακτηριστικά που διαθέτουν οι άνθρωποι που μου έχουν κάνει την τιμή να συμπορευτούν μαζί μου σε αυτή την προσπάθεια», είπε ο κ. Δαμιανάκης.

Και συνέχισε: «Πεποίθησή μου είναι ότι οι άνθρωποι, οι θέσεις μας, οι προτάσεις μας, είναι τα μεγάλα πλεονεκτήματα της Δημοτικής μας Κίνησης. Θέσεις και προτάσεις ξεκάθαρες, υλοποιήσιμες, που βελτιώνουν την καθημερινότητα, αναβαθμίζουν τις υποδομές, στηρίζουν όλους τους πολίτες σε κάθε γωνιά του “Καλλικρατικού” Δήμου, ανοίγουν ορίζοντες, δίνουν προοπτική, βγάζουν από την εσωστρέφεια τον Δήμο και του δίνουν ώθηση για να καλύψει το χαμένο έδαφος».

Ο κ. Δαμιανάκης τόνισε, ακόμη, ότι «προτεραιότητά μας είναι η δημιουργική σύνθεση και η εξομάλυνση των στείρων αντιθέσεων και διαφοροποιήσεων που τα τελευταία χρόνια βρίσκονται σε αξιοσημείωτη έξαρση. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την εφαρμογή ενός σύγχρονου μοντέλου διοίκησης και αυτό είναι κάτι που δεσμεύομαι προσωπικά ότι μπορώ να φέρω εις πέρας. Μιλώ για ένα μοντέλο διοίκησης που περιλαμβάνει έντιμη και ουσιαστική συνεργασία, με το προσωπικό του Δήμου, με όλες τις δημοτικές παρατάξεις, με τους θεσμοθετημένους φορείς και τους συλλόγους, με τις ομάδες πολιτών και με κάθε ενεργό πολίτη, πριν, αλλά και μετά τις εκλογές».

ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΝ

Ο επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης «Χανιά – Κοιτάμε μπροστά» τόνισε ότι «στις 26 Μαΐου θα βρεθούμε όλες και όλοι μπροστά στην πρόκληση των δημοτικών εκλογών. Σε αυτή τη γιορτή της δημοκρατίας, όλοι οι πολίτες καλούνται, με τις επιλογές τους, να απαντήσουν σε κρίσιμα ερωτήματα. Ένα από αυτά, ίσως το κρισιμότερο, είναι ποιος επικεφαλής και με ποια ομάδα μπορεί την επόμενη ημέρα να οδηγήσει ξανά τον Δήμο Χανίων σε τροχιά εύρυθμης λειτουργίας και ανάπτυξης. Οι πολίτες με την ψήφο τους καλούνται να αποσαφηνίσουν τι επιθυμούν. Να απαντήσουν τι πραγματικά θέλουν», είπε και συνέχισε:

«Μια Δημοτική Αρχή που διοικεί μ’ ένα συγκεντρωτικό και, κατά συνέπεια, αναποτελεσματικό μοντέλο διοίκησης, όπως συμβαίνει εν πολλοίς σήμερα;

Ή μια Δημοτική Αρχή, με διακριτούς ρόλους και ευθύνες καθώς και αποκεντρωμένες αρμοδιότητες, που θα βρίσκεται δίπλα στον πολίτη και στα προβλήματά του για να δίνει άμεσες λύσεις;

Μια Δημοτική Αρχή με κομματικές εξαρτήσεις, αποτελούμενη από ετερόκλητα στοιχεία, με ό,τι αυτό θα συνεπάγεται για τη λειτουργία του Δήμου;

Ή μια Δημοτική Αρχή με αυτονομία αυτοδιοικητικού λόγου και ρόλου, που δεν θα συμβιβάζεται με τα λίγα, βάζοντας πρώτα και πάνω απ’ όλα το συμφέρον του τόπου;

Μια Δημοτική Αρχή μετριοκρατίας και χαμηλών ικανοτήτων;

Ή μια Δημοτική Αρχή άξιων, αρχών και αξιών, που αποτελείται από ικανούς πολίτες, με όρεξη για ανιδιοτελή δουλειά, με γνώση και εμπειρία για να καλύψουν το χαμένο έδαφος και να αντιμετωπίσουν, ταυτόχρονα, τις μεγάλες προκλήσεις και τις ευκαιρίες;

Οι πολίτες καλούνται να επιλέξουν τι πραγματικά θέλουν.

Έναν Δήμαρχο που είτε ακολουθεί μοναχικό δρόμο, έχοντας προσωπική ατζέντα, είτε αποφεύγει τις συγκρούσεις για μικροπολιτικούς λόγους;

Ή έναν Δήμαρχο με γνώση και εμπειρία, που μπορεί να συνθέτει και να ενώνει δυνάμεις, αλλά και να συγκρούεται όταν οι συνθήκες το απαιτούν, όταν το απαιτεί το συμφέρον του Δήμου και των δημοτών;

Έναν Δήμαρχο “παρατηρητή” των προβλημάτων, με αδυναμία πρόσβασης σε όλα τα κέντρα λήψης αποφάσεων, οι ενέργειες του οποίου θα εξαρτώνται, σε μεγάλο βαθμό, από τις όποιες κομματικές ή άλλες εξαρτήσεις;

Ή έναν Δήμαρχο που με την προσωπικότητά του, τις γνώσεις και την εμπειρία του μπορεί να ανοίγει “πόρτες” και να διεκδικεί τεκμηριωμένα και σθεναρά, από την εκάστοτε κεντρική εξουσία, πόρους για νέα έργα και παρεμβάσεις για τον Δήμο και τους δημότες;»

ΑΛΛΑΓΗ ΣΕΛΙΔΑΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΧΑΝΙΩΝ

Ο κ. Δαμιανάκης τόνισε ότι «η αλλαγή σελίδας, που έρχεται στον Δήμο Χανίων, προϋποθέτει ανιδιοτελή αγάπη για τον τόπο, συναισθηματική σύνδεση με την Ιστορία και τον Πολιτισμό του, μέγιστη διανοητική και σωματική προσπάθεια, αφοσίωση, σχέδιο, ομαδική δουλειά, εμπειρία και διοικητικές ικανότητες».

Και κατέληξε: «Είναι στο χέρι μας να μετατρέψουμε την αγανάκτηση σε συμμετοχή. Την απογοήτευση σε θετική δράση. Τη διαμαρτυρία σε δύναμη δημιουργίας. Βγαίνουμε μπροστά για να συμβάλλουμε σε αυτήν την αλλαγή πορείας, που ζητούν επιτακτικά οι πολίτες. Ξέρουμε στο βάθος της καρδιάς μας ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Όλοι μαζί, ασφαλώς μπορούμε καλύτερα. Ακρωτήρι, Ελευθέριος Βενιζέλος, Θέρισο, Κεραμειά, Νέα Κυδωνία, Σούδα, Χανιά. Ένας Δήμος. Η εμπιστοσύνη, η εμπιστοσύνη σας είναι η ακατάβλητη δύναμη σε αυτήν την πορεία».

Διαφήμιση
Διαφήμιση