HomeΚΡΗΤΗΧωρίς περιπολικό το αστυνομικό τμήμα Φαιστού – Παρέμβαση στη Βουλή

Χωρίς περιπολικό το αστυνομικό τμήμα Φαιστού – Παρέμβαση στη Βουλή

Από τον Λευτέρη Αυγενάκη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στην πρόσφατη εξέλιξη στο ΑΤ Φαιστού που έμεινε χωρίς περιπολικό και στη συνεχή υποβάθμιση των αστυνομικών υπηρεσιών αναφέρεται ο Γραμματέας ΠΕ ΝΔ και Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς την Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κα. Όλγα Γεροβασίλη.

Στην Ερώτηση επισημαίνεται ότι: «Οι τεράστιες ελλείψεις και η υποστελέχωση των αστυνομικών υπηρεσιών της Κρήτης, έχει ως αποτέλεσμα τη ραγδαία υποβάθμιση των υπηρεσιών ασφαλείας προς τους πολίτες, την αύξηση του αισθήματος ανασφάλειας και την ανεξέλεγκτη δράση εγκληματικών στοιχείων, που έχουν αποθρασυνθεί από την κυβερνητική πολιτική ανοχής στην ανομία και την παραβατικότητα.

Την ανησυχητική πλέον κατάσταση, που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην άσκηση των καθηκόντων της αστυνομίας και στην αποτελεσματική προστασία των πολιτών, έχουμε επισημάνει με συνεχείς παρεμβάσεις στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου (7897/30-08-2017, 9075/26-09-2017, 1007/17-05-2018, 927/07-05-2018, 959/27-08-2018, 2632/18-10-2018 και 2/2/08-10-2018). Ωστόσο, η κυβερνητική αδιαφορία και η ανοχή στην εγκληματικότητα έχει ως αποτέλεσμα τη συνεχή υποβάθμιση των αστυνομικών υπηρεσιών.

Σε όλη την Κρήτη, υπάρχει σημαντικό πρόβλημα έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού και υλικοτεχνικού εξοπλισμού με αποτέλεσμα την ύπαρξη αντικειμενικών και ουσιαστικών προβλημάτων στην άσκηση των καθηκόντων των αστυνομικών υπαλλήλων. Την ίδια στιγμή, η ενασχόληση των αστυνομικών με πάρεργα (όπως η επίδοση δικαστικών αποφάσεων και η φύλαξη στόχων) δεσμεύει σημαντικό αριθμό αστυνομικών υπαλλήλων από το ουσιαστικό έργο της προστασίας των πολιτών.

Η κυβερνητική πολιτική της «αναδιάρθρωσης» των αστυνομικών υπηρεσιών οδήγησε σε καταργήσεις ή συγχωνεύσεις υπηρεσιών, σε μειώσεις προσωπικού και στην αποδυνάμωση των τμημάτων υπαίθρου. Η συνεχής απαξίωση προς τις αστυνομικές υπηρεσίες έχει ως αποτέλεσμα το ΑΤ Φαιστού να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με αποκορύφωμα, πέραν της υποστελέχωσης και των σημαντικών ελλείψεων, να έχει μείνει δίχως περιπολικό!

Όλα τα οχήματα του ΑΤ Φαιστού χρήζουν επισκευής ή/και συντήρησης. Η κυβερνητική αδιαφορία οδηγεί τις αστυνομικές υπηρεσίες σε πρακτική αδυναμία άσκησης των καθηκόντων τους. Η κατάσταση αυτή δημιουργεί σημαντικό ζήτημα στην επιχειρησιακή δυνατότητα των αστυνομικών υπηρεσιών, αφού καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη (έως και πρακτικά αδύνατη) η αστυνόμευση της περιοχής και η προστασία της δημόσιας ασφάλειας, ενώ, παράλληλα, το αίσθημα ανασφάλειας των κατοίκων της περιοχής αυξάνεται.

Οι δυσμενείς επιπτώσεις  των ελλείψεων που αντιμετωπίζουν οι αστυνομικές υπηρεσίες είναι πλέον εμφανείς στην καθημερινότητα όλων των κατοίκων της Κρήτης. Οι πολίτες αισθάνονται λιγότερο ασφαλείς, αφού η εγκληματικότητα και η παραβατικότητα αυξάνονται με γεωμετρικούς ρυθμούς, μια απαισιοδοξία η οποία μετατρέπεται σε βαθύτατη έλλειψη εμπιστοσύνης απέναντι στο κράτος και τους θεσμούς του. Η κατάσταση είναι πλέον ανησυχητική και δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην άσκηση των καθηκόντων της αστυνομίας, κυρίως, όμως, στην αποτελεσματική προστασία των πολιτών και στην ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των κατοίκων, ιδίως της υπαίθρου».

Με την κοινοβουλευτική παρέμβαση τίθενται τα ακόλουθα ερωτήματα:

«1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε άμεσα για την διάθεση περιπολικού στο ΑΤ Φαιστού;

  1. Ποιος ο προγραμματισμός για την ενίσχυση με μάχιμο προσωπικό των υποστελεχωμένων αστυνομικών υπηρεσιών του ν. Ηρακλείου γενικότερα και ειδικότερα του ΑΤ Φαιστού;».
Διαφήμιση
Διαφήμιση