HomeΚΡΗΤΗΗμερίδα στο Ηράκλειο για το μέλλον της Ευρώπης

Ημερίδα στο Ηράκλειο για το μέλλον της Ευρώπης

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του Πανευρωπαϊκού Δικτύου των μεγάλων πόλεων

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το μέλλον των πολιτικών της ΕΕ για τη περίοδο 2021-2027, στους τομείς της Πολιτικής συνοχής, της Παιδείας και της Κοινωνικής Ευρώπης, καθώς και η ανάγκη εξωστρέφειας της τοπικής αυτοδιοίκησης Α΄και Β’ βαθμού συζητήθηκαν στην εκδήλωση με θέμα «Διάλογος για την Ευρώπη», η οποία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου στο Πολύκεντρο Νεολαίας, παρουσία του Δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού.

Η ημερίδα υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του Πανευρωπαϊκού Δικτύου των μεγάλων πόλεων (Eurocities), στο οποίο μετέχει και ο Δήμος Ηρακλείου εκπροσωπούμενος από τον Εντεταλμένο Σύμβουλο Τουρισμού κ. Gian Andrea Garancini, σε συνεργασία με την Κομισιόν.

Β.Λαμπρινός: Αποτελεί αναγκαιότητα ο διάλογος με τον πολίτη

Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Ηρακλείου τόνισε μεταξύ άλλων, αναφερόμενος στην Ευρώπη του μέλλοντος:
« Όλοι γνωρίζουμε την κρίσιμη συγκυρία, την αστάθεια που επικρατεί στα διεθνή ζητήματα, την οικονομική κρίση που απειλεί κάθε πτυχή της ζωής στις σύγχρονες κοινωνίες, τις προκλήσεις του μέλλοντος, αλλά και τις πιέσεις που εκδηλώνονται στον παγκοσμιοποιημένο πλανήτη μας.

Η ανάγκη διαλόγου με τον πολίτη σε όλα τα κεφαλαιώδη θέματα, θα ενισχύσει την φωνή όλων των χωρών, θα δώσει τον παλμό του κοινωνικού σώματος, και θα αποτρέψει την εξάπλωση του λαϊκισμού και του ευρωσκεπτικισμού, που κατά κανόνα γιγαντώνονται όταν οι πολίτες αισθάνονται παραμερισμένοι και ανασφαλείς.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση, συνέχισε ο Δήμαρχος ,οφείλει να υπερασπισθεί τις αρχές και τις αξίες οι οποίες διασφαλίζουν την φυσιογνωμία και την συνοχή της. Οφείλει να υπερασπισθεί τα ιδεώδη του ανθρωπισμού, της παιδείας, της ειρήνης, της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης, της κοινωνικής δικαιοσύνης. Προσβλέπουμε πάντα στην Ευρώπη της Ιστορίας και του Πολιτισμού, στην Ευρώπη της προόδου, σε μια Ευρώπη ισχυρή που θα κατορθώνει να αποτελεί ισορροπιστή στα επικίνδυνα γεωπολιτικά ζητήματα της ευρύτερης περιοχής».

Προτάσεις για την Ευρώπη που θέλουν οι πολίτες

Ανάμεσα στις δράσεις της πρωτοβουλίας για την Ευρώπη είναι και η αποστολή ερωτηματολογίου σε εκατοντάδες πολίτες ώστε στη συνέχεια οι διοργανωτές να συγκεντρώσουν όλες τις προτάσεις για την βελτίωση των διαρθρωτικών ταμείων της ΕΕ την περίοδο 2021-2027 που θα παρουσιαστούν στη Σύνοδο των Δημάρχων στις Βρυξέλλες 20-21 Μαρτίου 2019.

Στην ημερίδα συμμετείχαν με ομιλίες ο Νίκος Παπαδάκης καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Μωραϊτάκης στέλεχος του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct της Περιφέρειας Κρήτης, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Γιάννης Αναστασάκης, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Τουρισμού του Δήμου Gian Andrea Garancini, η Μαριαλένα Μπαμιεδάκη (Πρέσβειρα νεολαίας Eurocities) και ο Γιώργος Ζερβάκης εκπρόσωπος των Ευρωπαίων Φεντεραλιστών Κρήτης.
Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο δημοσιογράφος Κώστας Γραμματικάκης.

Να σημειώσουμε ότι η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο είναι η μοναδική πανελλαδικά και ανάμεσα στις 25 που έγιναν σε όλη την Ευρώπη.

Διαφήμιση
Διαφήμιση