HomeHL-9Σύγκρουση… Τιτάνων στο Μαξίμου για τα κόκκινα δάνεια και την προστασία της κατοικίας

Σύγκρουση… Τιτάνων στο Μαξίμου για τα κόκκινα δάνεια και την προστασία της κατοικίας

Το θέμα που θα αλλάξει την πολιτική ατζέντα, έχει προκαλέσει σεισμό στο Μέγαρο Μαξίμου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στη δίνη μικροπολιτικών, προεκλογικών σκοπιμοτήτων, κινούνται οι ελληνικές τράπεζες σε ό,τι αφορά την υπόθεση των «κόκκινων» δανείων και την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Το θέμα που θα απασχολήσει τις επόμενες εβδομάδες τους πάντες, και θα αλλάξει την πολιτική ατζέντα, έχει προκαλέσει σεισμό στο Μέγαρο Μαξίμου. Και μαζί σφοδρή σύγκρουση των δύο πιο παλαιών συντρόφων και συμβουλατόρων του πρωθυπουργού. Γιάννης Δραγασάκης και Αλέκος Φλαμπουράρης βρίσκονται απέναντι καθώς είναι φανερό ότι συγκρούονται δύο γραμμές για το θέμα των κόκκινων δανείων.

Στην κυβέρνηση, μπροστά στη διαφαινόμενη εκλογική συντριβή, σκέπτονται να επιστρέψουν… στο παρελθόν. Και συγκεκριμένα στο 2014 όπου έταζαν σεισάχθειες, διαγραφή χρεών, κουρέματα οφειλών. Αντιμέτωπος με την βαριά ήττα ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται να κάνει το τελευταίο κόλπο προκειμένου είτε να ανατρέψει τα προγνωστικά, είτε να πάει σε μια διαχειρίσιμη ήττα που θα τον επαναφέρει στο πολιτικό σκηνικό με αφορμή τις προεδρικές εκλογές του ερχόμενου Ιανουαρίου.

Τα δίνουν όλα

Η «γραμμή Φλαμπουράρη» φαίνεται να είναι αυτή που επικρατεί, μια γραμμή που λέει ότι η κυβέρνηση θα παίξει το φιλολαϊκό χαρτί αδιαφορώντας για τη ζημιά που μπορεί να προκαλέσει στο τραπεζικό σύστημα, μια ζημιά που θα κληθούν να καλύψουν οι πολίτες τους οποίους υποτίθεται ότι θα ευεργετήσει με τη ρύθμιση για την πρώτη κατοικία.

Το Μαξίμου και ειδικά στο οικονομικό επιτελείο φέρουν ακέραια την ευθύνη των όσων συμβαίνουν στις τράπεζες καθώς εδώ και τρεις μήνες δεν έχουν δώσει σημεία ζωής γύρω από τα κατατεθειμένα σχέδια μείωση των κόκκινων δανείων από ΤτΕ και ΤΧΣ.

Οι προειδοποιήσεις των τελευταίων ημερών από τον Γιάννη Δραγασάκη μόνο ως προφάσεις εν αμαρτίαις μπορούν να χαρακτηριστούν μιας και ο ίδιος ως υπεύθυνος για τις τράπεζες… άφηνε τα κόκκινα δάνεια να περνούν. Τα καμπανάκια που χτυπούν σήμερα έχουν ως στόχο τον διάδοχό του στη θέση, τον Αλέκο Φλαμπουράρη, με πολλούς να λένε ότι ακόμη και «θερμό» επεισόδιο υπήρξε μεταξύ τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος της Κυριακής» (διαβάστε περισσότερα στη σημερινή έντυπη έκδοση), ο κ. Φλαμπουράρης κινείται στη γραμμή… Αλέξη δώστα όλα, δηλαδή συζητούν ακόμη και να κάνουν κούρεμα σε όλα τα δάνεια και το όριο προστασίας να είναι τόσο υψηλό και χωρίς εισοδηματικά κριτήρια ώστε ουσιαστικά να την γλιτώνουν όλοι αλλά τη ζημιά να την πληρώσουν άλλοι.

Αναφέρει το ρεπορτάζ του Αντώνη Καρακούση στο «Βήμα»: Ο υπουργός Επικρατείας υπερασπίζεται επί της ουσίας την παράταση του νόμου Κατσέλη, διατηρώντας το επίπεδο προστασίας σχεδόν στο σύνολο των δανειοληπτών, όχι μόνο στεγαστικών δανείων, αλλά και εμπόρων και επιχειρηματιών που εγγυήθηκαν με την πρώτη κατοικία τους δάνεια που έλαβαν από τις τράπεζες για άλλους σκοπούς, αμιγώς επιχειρηματικούς. Η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι ο κ. Φλαμπουράρης σκέπτεται πρωτίστως τις εκλογές και ενδιαφέρεται κυρίως για τον προσεταιρισμό του πλήθους των δανειοληπτών που έχουν υποθηκεύσει την πρώτη τους κατοικία».

Και κούρεμα;

Πάντως, πληροφορίες από την αγορά συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση θα ανοίξει το θέμα των κόκκινων δανείων ρίχνοντας στο τραπέζι ακόμη και γενικευμένο κούρεμα που θα επηρεάσει τα οικονομικά αποτελέσματα των τραπεζών. Την ώρα που οι τραπεζίτες και οι δανειστές ζητούν το όριο προστασίας, μετά τη λήξη του νόμου Κατσέλη, να πάει στις 100 χιλ. ευρώ και να μην προστατεύονται όσοι έχουν εισόδημα άνω των 20.000 ευρώ, η κυβέρνηση ετοιμάζει προεκλογικά δωράκια. Τα οποία ενδεχομένως θα έχουν δύο ακόμη αρνητικά αποτελέσματα: Πρώτον θα αυξήσουν κατακόρυφα τους δανειολήπτες που θα σταματήσουν να πληρώνουν περιμένοντας την προεκλογική ευνοϊκή ρύθμιση. Και δεύτερον για ακόμη μια φορά θα την γλιτώσουν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές που θα αποκτήσουν κι αυτοί ασπίδα προστασίας.

Σε ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα η κυβέρνηση ακολουθεί ξανά μια λαϊκίστικη τακτική που θα φέρει περισσότερα προβλήματα απ’ ότι θα λύσει. Και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι το Μαξίμου βάζει φιλοκυβερνητικές εφημερίδες και άλλα μέσα να επιτεθούν στους κακούς τραπεζίτες ώστε να φανεί η κυβέρνηση ως η μοναδική που ενδιαφέρεται για τα σπίτια του κόσμου.

Επιστροφή στο 2014 με λίγα λόγια κι όποιον πάρει ο Χάρος.

in.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση