HomeHL-World«Σφηκοφωλιά» εκατοντάδων ξένων πρακτόρων οι Βρυξέλλες

«Σφηκοφωλιά» εκατοντάδων ξένων πρακτόρων οι Βρυξέλλες

Συχνάζουν στα στέκια των Ευρωπαίων διπλωματών

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Για την παρουσία εκατοντάδων Ρώσων και Κινέζων πρακτόρων στις Βρυξέλλες προειδοποίησε Ευρωπαίους διπλωμάτες και στρατιωτικούς η εσωτερική υπηρεσία ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (EEAS).

Σύμφωνα με στοιχεία της βρίσκονται «περίπου 250 Κινέζοι και 200 Ρώσοι κατάσκοποι στην ευρωπαϊκή πρωτεύουσα», όπως ανέφεραν διπλωμάτες χωρών μελών της ΕΕ στη Welt.

Η Υπηρεσία έχει προειδοποιήσει τους διπλωμάτες της να αποφεύγουν συγκεκριμένες τοποθεσίες, ιδίως ένα εστιατόριο κι ένα καφέ σε μικρή απόσταση από το κτίριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τις κεντρικές εγκαταστάσεις της.

Οι ξένοι πράκτορες εργάζονται κυρίως στις πρεσβείες ή τις εμπορικές αντιπροσωπείες των χωρών τους, όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα, επισημαίνοντας ότι είναι κοινό μυστικό στις Βρυξέλλες ότι οι διπλωματικοί ακόλουθοι που συνοδεύουν τους διπλωμάτες τρίτων χωρών σε δεξιώσεις πρεσβειών είναι συχνά μυστικοί πράκτορες. Αλλά εκτός από τους Ρώσους και τους Κινέζους ιδιαίτερα δραστήριοι στις Βρυξέλλες είναι και οι Αμερικανοί και Μαροκινοί κατάσκοποι.

Η Welt θυμίζει και μια περίπτωση κατασκοπείας που είχε προκαλέσει αίσθηση το 2003, όταν μικρές συσκευές παρακολούθησης, που μπορούσαν να ενεργοποιηθούν απέξω, βρέθηκαν στα κουβούκλια των μεταφραστών του κτιρίου Justus Lipsius -έδρα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου συνεδρίαζαν τότε οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσων και υπουργοί. Με τις συσκευές αυτές καταγράφονταν οι συνομιλίες των αντιπροσωπειών Γερμανίας, Γαλλία, Βρετανίας και Ισπανίας. Οι υποψίες τότε είχαν στραφεί σε ΗΠΑ και Ισραήλ, αν και δεν βρέθηκαν αποδείξεις.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση