HomeΚΟΣΜΟΣΚούρσα διαστήματος: Το 2031 οι Ρώσοι θα πατήσουν στο φεγγάρι

Κούρσα διαστήματος: Το 2031 οι Ρώσοι θα πατήσουν στο φεγγάρι

Η NASA θέλει να επιστρέψει «για να μείνει»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το 2031 αναμένεται να πατήσει το πόδι της στη Σελήνη η πρώτη επανδρωμένη ρωσική αποστολή, την ώρα που η ΝΑSA κάνει σχέδια για επιστροφή και «παραμονή» στο δορυφόρο της Γης.

Όπως αναφέρει το Sputnik επικαλούμενο έγγραφο τoυ Ρωσικού Κεντρικού Ινστιτούτου Έρευνας για την Κατασκευή Μηχανημάτων ( TsNIIMash) το σχέδιο προβλέπει τη μεταφορά του πληρώματος στη Σελήνη, προκειμένου να εξασκηθεί σε συγκεκριμένες δραστηριότητες που σχετίζονται με «τις δραστηριότητες των κοσμοναυτών στη Σελήνη» και να φέρει σε πέρας αποστολές που θα ορίσει η Ρωσική Ακαδημία Επιστημών.

Την επόμενη χρονιά -δηλαδή το 2032- αναμένεται να καταφθάσει στο φεγγάρι μια δεύτερη επανδρωμένη αποστολή συνοδεία ενός βαρέος σεληνιακού οχήματος ικανού να μεταφέρει κοσμοναύτες. Στόχος της, σύμφωνα πάντα με το ίδιο έγγραφο, θα είναι να δοκιμάσει οχήματα σχεδιασμένα να κινούνται στην επιφάνεια της Σελήνης. Το 2033 κοσμοναύτες σχεδιάζεται να κάνουν ταξίδια μεγάλων αποστάσεων με το ρόβερ για επιστημονική έρευνα και δοκιμή ρομποτικών συστημάτων, ενώ η κατασκευή της πρώτης ρωσικής βάσης στη Σελήνη προβλέπεται να ξεκινήσει το 2034.

Η «επιστροφή» της NASA

Την ίδια ώρα η NASA κάνει σχέδια για νέα αποστολή αστροναυτών στο φεγγάρι, αλλά με στόχο την παραμονή τους εκεί αυτή τη φορά, όπως είπε ο διοικητής της. Ο Τζιμ Μπράιντεστιν κάλεσε την αμερικανική βιομηχανία να συμβάλει στο σχεδιασμό και την ανάπτυξη σεληνιακών οχημάτων μεταφοράς προσωπικού μετά τη σχετική εντολή του Ντόναλντ Τραμπ και του Κογκρέσου για την αποστολή αστροναυτών εκτός της τροχιάς της Γης.

Σε ανάρτησή του, όπου περιγράφει τους στόχους της NASA -την επιστροφή δηλαδή αστροναυτών στη Σελήνη με στόχο τη μελλοντική αποστολή τους στον Άρη- ο Μπράιντεστιν είπε ότι αυτή τη φορά οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να μείνουν στο φεγγάρι.

«Σ’ εκείνους που λένε ότι με την επιστροφή μας στο φεγγάρι θα κάνουμε ό,τι είχαμε κάνει και πριν από 50 χρόνια θέλω να καταστήσω σαφές ότι δεν είναι αυτό το όραμά μας. Πάμε στη Σελήνη με καινοτόμες νέες τεχνολογίες και συστήματα για να εξερευνήσουμε στην επιφάνειά της περισσότερες τοποθεσίες απ’ όσες νομίζαμε ποτέ ότι θα ήταν εφικτό. Αυτή τη φορά, όταν θα πάμε στο φεγγάρι, θα μείνουμε», έγραψε.

Τα φιλόδοξα σχέδια θα αρχίσουν να τίθενται σε εφαρμογή από την επόμενη εβδομάδα καθώς έχουν προσκληθεί στα κεντρικά της NASA εκπρόσωποι ιδιωτικών βιομηχανιών -και όχι μόνον- για να συζητήσουν το θέμα της ανάπτυξης σεληνιακών οχημάτων. Μέχρι στιγμής η NASA έχει έλθει σε επαφή με εννέα εταιρείες για τον αποστολή φορτίων στη Σελήνη και ο τελικός στόχος είναι η ανάπτυξη οχημάτων προσελήνωσης, που θα μπορέσουν να μεταφέρουν αστροναύτες πίσω στην επιφάνεια του φεγγαριού.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση