HomeHL-9Μητσοτάκης: Η Ελληνική Δημοκρατία έζησε και ζει μέρες πολιτικής συναλλαγής

Μητσοτάκης: Η Ελληνική Δημοκρατία έζησε και ζει μέρες πολιτικής συναλλαγής

Η Συμφωνία των Πρεσπών στηρίζεται από κάποιους πρόθυμους βουλευτές και έχει απέναντί της την πλειοψηφία του ελληνικού λαού

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τις θέσεις του για την επικύρωση της ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, ανέπτυξε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε την ομιλία του με αναφορά στα θύματα της γρίπης: «Ανεπίτρεπτο να έχουμε 40 θύματα από τον ιό της γρίπης. Δεν προχώρησε στην ενημέρωση και εφοδιασμό εμβολίων και η δημόσια υγεία δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Είναι ένα σύστημα που καταρρέει. Περιμένουμε από την κυβέρνηση να ανταποκριθεί επιτέλους στα στοιχειώδη καθήκοντά της πριν θρηνήσυμε νέα θύματα».

Και συνέχισε: Η ΝΔ θα καταψηφίσει το πρωτόκολλο ένταξης. Γιατί είναι απλά η τελική προδιαγεγραμμένη πράξη μιας επιζήμιας συμφωνίας και μάλιστα δρομολογείται μέσα από διαδικασία που ευτελίζει με πρωτοφανή τρόπο τα κοινοβουλευτικά μας ήθη και καθιστά τον Αλέξη Τσίπρα απαξιωμένο. Είστε μια κυβέρνηση πλειοψηφίας που βασίστηκε σε ευκαιριακές και πρόσκαιρες πλειοψηφίες για να μείνετε λίγο παραπάνω στην εξουσία. Μία Συμφωνία που στηρίχθηκε σε πρόθυμους βουλευτές, αλλά έχει την αρνητική γνώμη της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού.

Αντί να πάει σε εκλογές ο Τσίπρας, επιχειρεί να συνεχίσει τη χωρίς πολιτική νομιμοποίησή της. Αυτά που γίνονται είναι έκφραση πρωτοφανούς θεσμικής ακαταστασίας. Κάθε μέρα νομίζουμε ότι δεν πάει πιο κάτω. Όλοι αντιλαμβάνονται τα παζάρια. Συνειδήσεις αντηλλάγησαν με χαρτοφυλάκια και πόστα στην κυβέρνηση είτε για να παραμείνετε κυβέρνηση, είτε για να περάσετε τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Έγινε το πρωτοφανές να δίνεται εν λευκώ εξουσιοδότηση από έξι βουλευτές για όλα τα νομοσχέδια. Όλα αυτά ανάμεσα σε διαλλείματα για γκαζόζες. Ετσι θα ψηφιστεί η ένταξη Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Με δανεικές ψήφους από τον Καμμένο που παίζει το ίδιο θέατρο από την περασμένη άνοιξη που έδωσε στον Τσίπρα το στιλό να υπογράψει την Συμφωνία.

Γι’ αυτά που είδαμε σήμερα τι να πω: ένας 4ετής τραγέλαφος τελειώνει με ένα μελόδραμα. Το ύστατο στάδιο της πολιτικής απαξίωσης είναι η γελοιοποίηση.

Αυτή η κοινοβουλευτική παρακμή ενισχύει τελικά τους εχθρούς της Δημοκρατίας. Όλους αυτούς που απαξιώνουν συνολικά την πολιτική. Που σπέρνουν την απογοήτευση. Που επενδύουν σε ακρότητες και σε ανυπόστατες θεωρίες. Όπως και εσείς εξάλλου κάνατε στο παρελθόν. Η δική σας πολιτική είναι που τους εκθρέφει. Η δική σας πολιτική είναι που ρίχνει νερό στον μύλο των ακραίων εχθρών της Δημοκρατίας. Αυτός είναι και ο λόγος που η χώρα πρέπει να πάει άμεσα στις κάλπες. Οι εκλογές θα φέρουν την πολιτική κάθαρση που χρειάζεται σήμερα η Ελλάδα. Οσο συντομότερα γίνουν τόσο καλύτερα για την χώρα.

Η σημερινή σύνθεση της Βουλής βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με την κοινωνία. Η αριθμητική που έχει διαμορφώσει η κυβέρνηση με συναλλαγές και εκβιασμούς, είναι μετέωρη. Οι πλειοψηφίες που προκύπτουν με εκβιασμούς και με παζάρια είναι πλαστές. Και τα μονότονα ψέματα του κ. Τσίπρα δεν ακούγονται, πια, από κανέναν. Απέναντι σε όλα αυτά, οι Έλληνες έχουν τη δική τους φωνή. Και στέλνουν το δικό τους μήνυμα: Φύγετε! Φύγετε, μαζί με τους φόρους, φύγετε με τα δύο σας μνημόνια, φύγετε με την αποτυχία σας. Αφήστε την Ελλάδα να αναπνεύσει και τους Έλληνες να πάρουν τις τύχες τους στα χέρια τους.

Μία τέτοια Βουλή -και υπό αυτές τις θλιβερές συνθήκες- είναι λάθος να δεσμεύει τη χώρα με μία τόσο κρίσιμη απόφαση, όπως η σημερινή. Γιατί η κύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης είναι η τελική σφραγίδα σε ένα εθνικό λάθος. Μετά και τη σημερινή απόφαση δεν υπάρχει καμία πλέον επιστροφή καθώς χάνεται ένα από τα ισχυρότερα διαπραγματευτικά όπλα της χώρας μας. Ένα όπλο που σας το δώσαμε στα χέρια, αλλά δεν καταφέρατε να αξιοποιήσετε.

Άλλωστε, η είσοδος των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ ήταν η γενεσιουργός αιτία της Συμφωνίας των Πρεσπών. Οι σύμμαχοι ήθελαν εδώ και χρόνια να κλείσουν αυτή την εκκρεμότητα. Μόνο τώρα, όμως, βρήκαν μία κυβέρνηση τόσο πρόθυμη να διχάσει τους Έλληνες για να ενώσει τους Σκοπιανούς.

Στην προηγούμενη συζήτηση για το Σκοπιανό, εξέθεσα αναλυτικά και τεκμηριωμένα τα επτά αρνητικά δεδομένα της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ο κ. Τσίπρας είχε αποφύγει, τότε, να απαντήσει. Μίλησε, μάλιστα, για «λεπτομέρειες» και «τυπικότητες». Απάντησε, όπως συνηθίζει, με γενικότητες απέναντι σε συγκεκριμένα επιχειρήματα. Αυτές τις επτά πολύ πικρές, επώδυνες αλήθειες, θα τις επαναλάβω σήμερα. Όχι, βεβαίως για τον ίδιο που μάλλον αδιαφορεί. Αλλά για τους Έλληνες που νοιάζονται και ανησυχούν. Πάμε να δούμε αν σήμερα θα πάρω τις απαντήσεις:

– Αλήθεια πρώτη, λοιπόν. Η Συμφωνία αυτή ανατρέπει μία πάγια εθνική στρατηγική. Εδώ και 140 χρόνια, η Ελλάδα ποτέ δεν επέτρεψε να μονοπωλήσει κάποιος τρίτος τον όρο Μακεδονία. Και δεν αναγνώρισε ποτέ διακριτή μακεδονική εθνότητα. Ποτέ. Η σταθερή και καθαρή αυτή στάση τώρα αλλάζει – και μάλιστα βίαια. Και αυτό γίνεται με κοινό όχημα την εθνικότητα, την ταυτότητα και τη γλώσσα. Τρεις έννοιες που η κυβέρνησή σας τις δέχτηκε ως «μακεδονικές».

– Αλήθεια δεύτερη. Από το πρώτο κιόλας άρθρο της Συνθήκης σημειώνεται η γλώσσα των γειτόνων ως «μακεδονική». Ισχυριστήκατε ψευδώς ότι αυτή είχε αναγνωριστεί από το 1977. Οι Σκοπιανοί ομολογούσαν ότι ανέκαθεν η Ελλάδα δεν αναγνώριζε «μακεδονική» γλώσσα. Όπως και το ΝΑΤΟ, βέβαια, ύστερα από δική μας παρέμβαση. «Macedonian language is unacceptable to one NATO delegation», σημείωνε σε επίσημο έγγραφό του, από το 2000. Το κατέθεσα, αλλά απάντηση δεν πήρα. Γι’ αυτό και το καταθέτω ξανά. Όσο για το επιχείρημα ότι, τάχα, αυτή η γλώσσα ανήκει στις νοτιοσλαβικές γλώσσες, είναι χωρίς περιεχόμενο. Εκεί ανήκουν και τα βουλγάρικα και τα σέρβικα. Ούτε και οι Σκοπιανοί είπαν, ποτέ, ότι μιλούν την αρχαιοελληνική γλώσσα. Τη «μακεδονική» ζητούσαν -και αυτήν τους δώσατε, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν σας προβλημάτισε ποτέ ότι οι Βουλγάροι δεν αναγνώρισαν ποτέ μακεδονική γλώσσα. Και ο Βούλγαρος αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Άμυνας, δήλωσε ότι «δεν υπάρχει τέτοια γλώσσα και κανείς δεν μπορεί να την καθιερώσει». Αναρωτιέμαι κυρίε Τσίπρα αξιοποιήσατε ποτέ αυτή το δεδομένο; Ενδιαφερθήκατε να διαμορφωθεί μια κοινή στάση σε αυτό το ζήτημα ώστε να αποφευχθεί αυτή η εξέλιξη; Γιατί δεν το κάνατε; Θα σας πω εγώ: Γιατί δεν σας ενδιέφερε. Γιατί εξαρχής θεωρούσατε το ζήτημα ανούσιο, μια εκκρεμότητα που πρέπει να κλείσει όπως – όπως , ως μια ιστορική υποσημείωση, για λόγους που μόνο εσείς γνωρίζετε.

– Αλήθεια τρίτη. Το άρθρο 7 ορίζει ότι, για τα Σκόπια, με τους όρους «Μακεδονία» και «Μακεδονικός» θα περιγράφεται -διαβάζω: «H επικράτεια, η γλώσσα, ο πληθυσμός και τα χαρακτηριστικά τους. Με την δική τους ιστορία, πολιτισμό και κληρονομιά». Όλα αυτά, όμως, συνιστούν τον ορισμό της εθνικής ταυτότητας. Πιο καθαρός ορισμός έθνους δεν έχει υπάρξει. Και στην περίπτωση αυτή, μάλιστα, συγκροτούν και κάτι νέο, απαράδεκτο: Μια ταυτότητα «μακεδονική», που με την δική σας υπογραφή δεν έχει σχέση με την Ελλάδα. Και η οποία δεν αποκαλείται καν «βορειομακεδονική», ώστε να συνδέεται -έστω και τυπικά- με το νέο όνομα των Σκοπίων. Η συμφωνία, λοιπόν, αναγνωρίζει με την δική μας υπογραφή το δικαίωμα να προσδιορίζονται -επίσημα και νομικά- πλέον ως «Μακεδόνες» -κι έτσι θα αναγράφονται και στα διαβατήριά τους.

– Αλήθεια τέταρτη. Καταφέρατε ακόμη και το περιβόητο erga omnes -δηλαδή το να υπάρχει ένα όνομα για όλες τις χρήσεις- να το στρέψετε σε βάρος των δικών μας συμφερόντων. Και εξηγούμαι: Το άρθρο 1.8 της Συμφωνίας λέει ξεκάθαρα: «Τα Μέρη θα χρησιμοποιούν το όνομα και τις ορολογίες του Άρθρου 1.3, για όλες τις χρήσεις και για όλους τους σκοπούς erga omnes. Είτε εσωτερικά είτε σε όλους τους περιφερειακούς και διεθνείς Οργανισμούς». Tι σημαίνει αυτό; Ότι το erga omnes δεσμεύει νομικά και τις δύο χώρες. Και την Ελλάδα και τα Σκόπια. Συνεπώς η «μακεδονική» ταυτότητα και η «μακεδονική» γλώσσα, που αναγνωρίζονται -επισήμως και μονοπωλιακά- στους Σκοπιανούς, καθίστανται πλέον υποχρεωτικές και στην Ελλάδα. Εϊμαστε νομικά υποχρεωμένοι να αποκαλούμε τους γείτονές μας «Μακεδόνες». Να το χαίρεστε το erga omnes σας, κύριοι της συμπολίτευσης. Να το χαίρεστε! Και, βέβαια, το πρόβλημα προκύπτει στο πολλαπλάσιο σε σχέση με τα εμπορικά σήματα. Εκατοντάδες εταιρίες που χρησιμοποιούν το επίθετο «μακεδονικός» στο brand τους είναι ήδη τραγικά εκτεθειμένες αφού το ζήτημα των σημάτων έχει παραπεμφθεί στο μέλλον.

– Αλήθεια πέμπτη. Η Συμφωνία δεν αναφέρει πουθενά τη λέξη «Μακεδονία» ή «Μακεδόνες» σε σχέση με την Ελλάδα. Πουθενά δεν γράφει «Έλληνες Μακεδόνες» ή «ελληνική Μακεδονία». Αντίθετα, η Ελληνική Μακεδονία, προσδιορίζεται ως «η βόρεια περιοχή… του Πρώτου Μέρους». Οι ηγέτες της FYROM, φρόντισαν να μην αποδεχθούν τίποτα το οποίο θα απέδιδε άμεσα τον όρο «μακεδονικός» και στην Ελλάδα. Για λογαριασμό τους πάλεψαν για τα συμφέροντα τους και απέκρουσαν τον όρο «ελληνική Μακεδονία». Το ερώτημα είναι γιατί ο κ. Τσίπρας τους το επέστρεψε με την «υπερήφανη διαπραγματευση. Και επειδή είδα μια χθεσινή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ που επέκρινε στελέχη της Νέας Δημοκρατίας επειδή είπαν ότι δεν μπορούν να αποκαλούν τους γείτονές μας Μακεδόνες, μου κάνει πραγματική εντύπωση το θράσος σας. Ζητάτε και τα ρέστα εσείς που υπογράψατε μια συμφωνία που περιγράφει την ελληνική Μακεδονία ως “το βόρειο τμήμα του πρώτου μέρους” και που δεσμεύει τους Έλληνες να προσφωνούν τον κ Ζάεφ ως “Μακεδόνα Πρωθυπουργό”.

Αλήθεια έκτη. Η Συμφωνία αυτή παρήγαγε αποτελέσματα από την υπογραφή της και όχι απ’ την κύρωσή της. Κάτι που δεν συνηθίζεται. Πρώτα κυρώνεται μια συμφωνία και μετά ακολουθούν οι συνέπειές της. Στις Πρέσπες, όμως, υπογράφηκε αυτόματα και η πρόσκληση των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Έκαψαν, έτσι, οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, το πιο ισχυρό διπλωματικό χαρτί της χώρας! Ήδη, από το καλοκαίρι του 2018, για την ακρίβεια από τις 22 Ιουνίου, με επίσημη επιστολή στο ΝΑΤΟ, δώσατε το πράσινο φως, αίροντας την ισχύ της απόφασης του Βουκουρεστίου του 2008. Στα κρυφά και στα γρήγορα. Όπως και άρον-άρον θέλετε τώρα την κύρωση του Πρωτοκόλλου εισόδου των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Όλα με σχέδιο – όλα με χρονοδιάγραμμα. Σαν συμβόλαιο που έπρεπε να εκτελεστεί κατά γράμμα!

Αλήθεια έβδομη. Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν έρχεται να λύσει ένα παλαιό πρόβλημα, αλλά να προσθέσει νέα προβλήματα. Μπορεί, πράγματι, να εξυπηρετεί διεθνή συμφέροντα στην περιοχή. Όμως οδηγεί την Ελλάδα σε ένα διαρκές ναρκοπέδιο για το μέλλον. Πώς θα πιστοποιούνται τα προϊόντα με ονομασία προέλευσης της Βόρειας Ελλάδας όταν τα γειτονικά προϊόντα -επίσημα πια- θα κυκλοφορούν ως «μακεδονικά»; Τι θα αλλάξει, άραγε, στα βιβλία Ιστορίας και των δύο χωρών, ώστε να μην υπάρχουν «αλυτρωτικές αναφορές»; Και κάτι τελευταίο. Η Συμφωνία των Πρεσπών τυπικά επιτρέπει να συσταθούν και εδώ σύλλογοι «μακεδονικής» γλώσσας. Και ξέρετε ότι υπάρχουν στη χώρα μας, ορισμένοι που προβάλλουν τη γλώσσα ως απόδειξη διαφορετικής εθνότητας Ότι δηλαδή -μέσα στην Ελλάδα- υπάρχουν «Μακεδόνες» που δεν είναι Έλληνες. Το έχουν πει ότι θα το κάνουν. Τους παρακολουθούμε. Άραγε, θα το επιχειρήσουν αμέσως; Ή, μήπως, θ’ αφήσουν στο απυρόβλητο εκείνους που τους πρόσφεραν αυτό το πλεονέκτημα και θα κινηθούν μετά τις εκλογές; Για να γίνουν νάρκες στο δρόμο της επόμενης κυβέρνησης;

Κυρίες και κύριοι,

Ο λαός έχει πλήρη επίγνωση για το τι σημαίνουν αυτές οι επτά αλήθειες: Η Συμφωνία των Πρεσπών προσφέρει στους γείτονες τη δυνατότητα να μονοπωλήσουν τη Μακεδονία, αναγνωρίζοντας επικράτεια με «μακεδονικό» λαό, που ομιλεί την «μακεδονική» γλώσσα και έχει «μακεδονικό» πολιτισμό. Εμείς δεν έχουμε αυταπάτες: Το κείμενο αυτό συντάχθηκε και προωθήθηκε, ώστε στο τέλος να αφορά μόνο κάποιες ταμπέλες οι οποίες θα ξαναβαφτούν.

Στην πράξη, ακόμη κι ο τυπικός όρος «Βόρεια Μακεδονία» θα παραγνωρίζεται καθώς η μοναδική ταυτότητα και γλώσσα θα συμπαρασύρουν το όνομα. Αυτή δεν είναι μια ισορροπημένη Συμφωνία. Είναι μια διευθέτηση. Μόνο ο κ. Τσίπρας ξέρει τι πολιτικά ανταλλάγματα πήρε για να πει ναι εκεί που όλοι οι προηγούμενοι πρωθυπουργοί είπαν όχι. Δεν άκουσε τις φωνές των Ελλήνων στα μεγάλα τους συλλαλητήρια. Αγνόησε ακόμη και τους μισούς από τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ που επιμένουν να διατηρούν αίσθημα εθνικής αξιοπρέπειας. Και συνεχίζει να προσβάλλει το λαό, αποκαλώντας εθνικιστή, ακροδεξιό ή ακόμη και άμυαλο όποιον δεν είναι με το μέρος του!

Αυτή η αλαζονεία αποτελεί ντροπή. Αποτελεί επίσης έκφραση καθεστωτικού αυταρχισμού. Είναι πολιτική ύβρις να μιλάει ο κ.Τσίπρας για ακροδεξιά. Γιατί είναι αυτός, που ύψωσε μαζί με την ακροδεξιά τις «αγανακτισμένες» κρεμάλες στο Σύνταγμα. Γιατί είναι αυτός που με τη συνεργασία της ακροδεξιάς έριξε την κυβέρνηση το 2014. Γιατί είναι αυτός που συγκυβέρνησε μαζί με τον εθνικιστικό ακροδεξιό λαϊκισμό που καθρεφτίζεται στο πρόσωπο του κ.Καμμένου – χωρίς την ανοχή του οποίου η κυβέρνηση δεν θα είχε φθάσει ποτέ στις Πρέσπες. Και γιατί είναι αυτός που με τις ψήφους της Χρυσής Αυγής διόρισε μέχρι και τη νομική του σύμβουλο πρόεδρο Ανεξάρτητης Αρχής.

Τέσσερα χρόνια τώρα δικάζεται η ακροδεξιά και ο κ.Τσίπρας θα φύγει από την εξουσία πριν τελειώσει η δίκη. Ήταν, όμως, η Ν.Δ που οδήγησε τη βία και το μίσος της Χρυσής Αυγής στο εδώλιο. Ας μην την πιάνει, λοιπόν, ο κ.Τσίπρας στο στόμα του. Και ας μην συκοφαντεί την αυθόρμητη πατριωτική αντίσταση στη συμφωνία των Πρεσπών. Γιατί μέγας χορηγός και σταθερός παραστάτης της ακροδεξιάς στην Ελλάδα είναι ο κ.Τσίπρας με την πολιτική του.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Με ψέματα και προπαγάνδα δεν υπηρετείται το εθνικό συμφέρον. Παρακολουθήσαμε με μεγάλη επιφύλαξη την κυβερνητική σκηνοθεσία της επίσκεψης του κ.Τσίπρα στην Τουρκία. Η Ν.Δ. έχει σταθερές θέσεις απέναντι στους εξ Ανατολών γείτονες. Θέλει ειρήνη και συνεργασία. Με σεβασμό, όμως, των Συνθηκών, του Διεθνούς Δικαίου, του εθνικού συμφέροντος και του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Και τηρούμε στάση επιφυλακτική, καθώς η εμπειρία της Συμφωνίας των Πρεσπών υπήρξε τραυματική για τη χώρα. Όχι μόνο γιατί έφερε εθνικές υποχωρήσεις. Αλλά και γιατί ενέπλεξε ένα τέτοιο σοβαρό ζήτημα στα δίχτυα των εσωτερικών κομματικών σκοπιμοτήτων. Ελάχιστο χρονικό διάστημα πριν τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές. Τα εθνικά δίκαια δεν μπορούν ποτέ να μπαίνουν στη ζυγαριά των πολιτικών ανταλλαγμάτων. Στο ζήτημα του βόρειου γείτονά μας εμείς κάναμε το καθήκον μας.

Η Ν.Δ. κατήγγειλε εξαρχής την μυστική διπλωματία του ΣΥΡΙΖΑ. Απέκρουσε την «Μακεδονία του Ίλιντεν». Και προειδοποίησε για τον κίνδυνο που έρχεται και για την υποκρισία του κ. Καμμένου. Η Ν.Δ. χαράσσει την πολιτική της με αποκλειστικό γνώμονα το εθνικό συμφέρον. Γι’ αυτό είμαστε διαχρονικά σταθερά προσανατολισμένοι στο δυτικό κόσμο. Είμαστε οι θεματοφύλακες του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της πατρίδας μας. Άλλοι ανακάλυψαν όψιμα το ΝΑΤΟ. Εμείς δεν χρειάζεται να αποδείξουμε τίποτα και σε κανέναν, συνομιλούμε με τους εταίρους μας με σχέσεις αμοιβαίου σεβασμού. Επί της αρχής η Ν.Δ. δεν είχε αντίρρηση να μπουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ. Έχει όμως αντίρρηση να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ εκχωρώντας μακεδονική ταυτότητα, εθνότητα και γλώσσα. Αυτά εξήγησα στους συνομιλητές μου στην Ευρώπη, χωρίς να διστάσω να διαφωνήσω δημόσια με ισχυρούς παράγοντες, όπως η Καγκελάριος Μέρκελ. Γιατί έχουμε την αξιοπιστία να το κάνουμε. Τώρα, έχουν διαμορφωθεί, ασφαλώς, αρνητικά τετελεσμένα. Όμως, η εθνική προσπάθεια συνεχίζεται. Οι δυσμενείς επιπτώσεις θα πρέπει να αμβλύνονται μέτρο με μέτρο, ημέρα με την ημέρα. Και επαναλαμβάνω ότι δεν απεμπολώ το δικαίωμα του «βέτο» στην ένταξη των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπάρχουν εκεί 35 κεφάλαια που απαιτούν έγκριση στην αρχή και στο τέλος τους. Ε, λοιπόν, αυτά δεν θα ανοίξουν ούτε και θα κλείσουν ποτέ, χωρίς να ικανοποιηθούν οι θέσεις της Ελλάδας.

Την ίδια ώρα, η Μακεδονία μας πρέπει να δώσει την δική της περήφανη απάντηση. Να ενδυναμώσει τις προοπτικές της. Και αυτό θα γίνει με το Ειδικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης, που επεξεργάζεται η Ν.Δ. Στόχος του, να μετατραπεί σε παραγωγικό κέντρο ολόκληρο το τόξο της Βόρειας Ελλάδας. Με αιχμή τον αγροτοκτηνοτροφικό και βιομηχανικό τομέα. Αλλά και την αξιοποίηση του ιστορικού πολιτιστικού της αποθέματος στον τουρισμό και τις υπηρεσίες. Θα συνεργαστούμε γι’ αυτό με τις περιφέρειες της Δυτικής, της Κεντρικής και της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Και η Θεσσαλονίκη θα καταστεί διεθνής οικονομική και εκπαιδευτική πρωτεύουσα.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Πιστοί στη θέση που έχουμε διαμορφώσει, καταψηφίζουμε σήμερα το Πρωτόκολλο Ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Γιατί επισφραγίζει την εθνική ήττα των Πρεσπών. Την ίδια ώρα, καταγγέλλουμε τον ευτελισμό της πολιτικής ζωής από μία κυβέρνηση-κουρελού. Αντιστεκόμαστε στο οικονομικό, εθνικό και θεσμικό ναυάγιο που έχει προκαλέσει στη χώρα μας η διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που, αντί για τους ΑΝΕΛ, υποστηρίζεται πλέον στη Βουλή από θλιβερές μαριονέτες της πολιτικής. Είναι ένα καθεστώς φόβου, ψεύδους, φόρων και εθνικών υποχωρήσεων. Αλλά στις δημοκρατίες δεν μπορούν να στηθούν καθεστώτα. Τα σαρώνουν οι εκλογές. Και οι εκλογές έρχονται. Θα δώσουν ανάσα στους Έλληνες. Θα φέρουν αλήθεια, ενότητα και πρόοδο. Θα ανοίξουν έναν άλλο δρόμο. Με λιγότερους φόρους. Με επενδύσεις και δουλειές για τους πολλούς. Με ευκαιρίες για όλους και προστασία σε αυτούς που τη χρειάζονται. Με κράτος στην υπηρεσία του πολίτη και όχι του κόμματος. Με σεβασμό στους θεσμούς και στους κανόνες. Με ασφάλεια στην καθημερινότητα.

Στις δημοκρατίες δεν μπορούν να στηθούν καθεστώτα όπως αυτό του Μαδούρο που επιμένετε να στηρίζετε. Θα μας απαντήσετε φαντάζομαι γιατί επιμένετε να διαφοροποιείστε από τις ευρωπαίκές θέσεις. Αυτά τα καθεστώτα τα σαρώνουν οι εκλογές. Και οι εκλογές έρχονται.

Είδα ότι αντιδράσατε αρνητικά σε μία θετική εξέλιξη για τη χώρα. Ότι ένας ευρωπαίος ηγέτης είπε ότι μια σοβαρή αξιοπιστη κυβέρνησης μπορεί να διεκδικήσει μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα για τη χώρα. Συμφωνείτε σε αυτόν τον εθνικό στόχο; Σας καλώ κ. Τσίπρα να πάμε μαζί να τα διεκδικήσουμε. Εκτός αν πράγματι αυτό που θέλετε είναι να κάνετε τη ζωή της επόμενης κυβέρνησης πιο δύσκολη έχοντας προεξοφλήσει το εκλογικό αποτέλεσμα. Εμείς τη μάχη θα τη δώσουμε για μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση