Άμεσο εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, αυστηρή τήρηση κανόνων υγιεινής, συμμόρφωση στις οδηγίες των αρχών και κυρίως ψυχραιμία, συνιστούν στελέχη της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης, αλλά και πανεπιστημιακοί καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, για την αντιμετώπιση του ιού της γρίπης.

Με αφορμή τον αδόκητο θάνατο της μικρής Χαράς, που “έσβησε” από σηπτικό σοκ στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου τις πρώτες ώρες της περασμένης Δευτέρας, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην 7η ΥΠΕ Κρήτης, προκειμένου να εξεταστούν τα δεδομένα που διαμορφώνονται με την εξάπλωση του ιού της γρίπης στο νησί και τους τρόπους αντιμετώπισής του.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που γνωστοποιήθηκαν στη διάρκεια ανακοινώσεων, μετά από τη σύσκεψη από το φθινόπωρο του 2018 μέχρι και σήμερα, σε επίπεδο Κρήτης έχουν χορηγηθεί 82.000 εμβόλια κατά του ιού της γρίπης και αυτή τη στιγμή δύο ασθενείς νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας νοσοκομείων του νησιού.

Όπως επισήμαναν οι αρμόδιοι φορείς, με βάση τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, στην Κρήτη το ποσοστό θετικότητας στον ιό ανέρχεται το 43% την ώρα που το αντίστοιχο πανελλαδικό έχει υπολογιστεί στο 48%.

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Αχιλλέας Γκίκας σημείωσε πως διανύουμε μια συνηθισμένη περίοδο γρίπης, με συνηθισμένο αριθμό θανάτων, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται και η 6χρονη Εύχαρις. Όπως τόνισε, ο θάνατος του μικρού παιδιού, ήταν που προκάλεσε θλίψη αλλά και έντονη ανησυχία στον πληθυσμό, ωστόσο η εξέλιξη της επιδημίας σε τοπικό επίπεδο εντάσσεται στα προβλεπόμενα πλαίσια για την εποχή.

Όπως επισήμαναν οι καθηγητές της ιατρικής αλλά και τα στελέχη της ΥΠΕ Κρήτης, ο εμβολιασμός όλων όσοι εντάσσονται στην κατηγορία των ευπαθών ομάδων είναι επιβεβλημένος, και όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να το πράξουν άμεσα, έστω και τώρα. Για όλους τις υπόλοιπες πληθυσμιακές μονάδες ο εμβολιασμός είναι προαιρετικός, ωστόσο όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο κ. Γκίκας “προσφέρεται από την πολιτεία και κανείς δεν πρόκειται να αρνηθεί το εμβόλιο σε εκείνον που το ζητά”.

Ακόμη, οι εκπρόσωποι των αρμοδίων φορέων, συνέστησαν σχολαστική τήρηση των κανόνων υγιεινής προκειμένου να προστατευθούμε από τον ιό της γρίπης. Πιο συγκεκριμένα απαιτείται:

– σχολαστικό πλύσιμο των χεριών

– προφύλαξη του στόματος όταν βήχουμε (στο εσωτερικό του αγκώνα ή σε ένα μαντήλι)

– αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους

– καλός αερισμός των χώρων όπου συναγελάζονται πολλά άτομα.

Ο καθηγητής της παιδιατρικής Μανόλης Γαλανάκης σημείωσε από την πλευρά του, ότι παιδιά που πάσχουν από άσθμα, καρδιοπάθειες, διαβήτη ή άλλες χρόνιες σοβαρές ασθένειες εντάσσονται στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και πρέπει να εμβολιάζονται. Αναφερόμενος ειδικά στην περίπτωση του θανάτου του 6χρονου κοριτσιού τόνισε ότι στον οργανισμό του ανιχνεύτηκε ο ιός της γρίπης όπως επίσης και σταφυλόκοκκος, δύο μικροοργανισμοί ο συνδυασμός των οποίων είναι ικανός να οδηγήσει σε θάνατο τον οποιοδήποτε άνθρωπο.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=314&v=RRLWPiEifGA

Διαφήμιση
Διαφήμιση