HomeHL-WorldΑπαισιόδοξοι οι Αμερικανοί πολίτες για την αποφυγή ενός νέου shutdown

Απαισιόδοξοι οι Αμερικανοί πολίτες για την αποφυγή ενός νέου shutdown

Ποια είναι τα θετικά δείγματα της έρευνας για τον Τραμπ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με τη 15η Φεβρουαρίου να πλησιάζει, ημέρα που εκπνέει η προθεσμία χρηματοδότησης των υπηρεσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στις ΗΠΑ, λίγοι είναι εκείνοι που ελπίζουν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ και το Κογκρέσο θα κατορθώσουν να φτάσουν σε συμφωνία, ώστε να αποφευχθεί ένα δεύτερο μερικό shutdown, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση του CNN που πραγματοποίησε η SSRS.

Περίπου τα 2/3 των ερωτηθέντων (το 64% όσων συμμετείχαν) θεωρεί απίθανη την επίτευξη μιας συμφωνίας πριν από την καταληκτική ημερομηνία, με την απαισιοδοξία να ξεπερνά τα όρια των κομματικών γραμμών.

Ποσοστό 67% στους ανεξάρτητους, 65% στους Δημοκρατικούς και 57% στους Ρεπουμπλικάνους εκτιμούν ότι είναι απίθανο να επιτευχθεί μία συμφωνία για την αποτροπή μιας δεύτερης μερικής διακοπής λειτουργίας των υπηρεσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Περίπου οι 7 στους 10 απαντούν ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ασκεί μη αποδοτικά τα καθήκοντά της, ενώ το 43% των ερωτηθέντων επισημαίνουν ότι βιώνουν την χειρότερη κυβέρνηση στη διάρκεια της ζωής τους.

Πρόκειται για το διπλάσιο ποσοστό από όσους εξέφραζαν την ίδια άποψη, στις αρχές του 1996 (21%), μετά από την διακοπή της λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης που είχε καταγραφεί ως η μεγαλύτερη χρονικά στην αμερικανική ιστορία, μέχρι την μερική διακοπή λειτουργίας των ομοσπονδιακών υπηρεσιών, τον προηγούμενο μήνα.

Ποσοστό μόλις 19% των ερωτηθέντων υποστηρίζει ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση λειτουργεί αποδοτικά, σημειώνει το Αθηναϊκό -Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, που αναμεταδίδει τη δημοσκόπηση.

Το ποσοστό αποδοχής του προέδρου Τραμπ καταγράφεται στο 40%, ενώ οι αρνητικές απόψεις για το πρόσωπό του συγκεντρώνουν ποσοστό 55% στη νέα δημοσκόπηση. Το ποσοστό αποδοχής του Αμερικανού προέδρου είναι ελαφρώς θετικότερο από αυτό που είχε καταγραφεί τον Ιανουάριο κι ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη το shutdown, χωρίς ωστόσο να είναι στατιστικά σημαντικό.

Οι Αμερικανοί βλέπουν αρνητικά τους χειρισμούς Τραμπ στο μεταναστευτικό

Το ποσοστό της αποδοχής του Τραμπ για τους χειρισμούς του στα ζητήματα της μετανάστευσης, που βρίσκονται στο επίκεντρο του προβληματισμού για ένα ενδεχόμενο νέο shutdown, καταγράφεται στο 41%.

Παρά το γεγονός ότι και στη διάσταση αυτή, η δημοτικότητα του Αμερικανού προέδρου δεν έχει βελτιωθεί αισθητά, σε σύγκριση με τα ποσοστά του πριν από το shutdown, πρόκειται για το καλύτερο ποσοστό που παίρνει ο πρόεδρος Τραμπ για τον χειρισμό των ζητημάτων της μετανάστευσης, σε δημοσκόπηση του CNN, από τον Απρίλιο του 2017.

Ωστόσο, ποσοστό 54% των ερωτηθέντων εκφράζουν αρνητική άποψη για τους χειρισμούς του Αμερικανού προέδρου στα ζητήματα της μετανάστευσης, ενώ η αμερικανική κοινή γνώμη, είναι σε γενικές γραμμές αντίθετη με τις προτάσεις Τραμπ για την κατασκευή ενός τείχους ασφάλειας, στη νότια συνοριακή γραμμή με το Μεξικό.

Τα 2/3 (66%) των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι ο πρόεδρος Τραμπ δεν πρέπει να προχωρήσει στην κήρυξη μιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης, ενώ ποσοστό 31% πιστεύει ότι θα πρέπει να προχωρήσει.

Ποσοστό 57% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι είναι αντίθετο σε μία δεύτερη μερική διακοπή λειτουργίας των υπηρεσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, για το ζήτημα εξεύρεσης των χρημάτων κατασκευής του τείχους ασφάλειας. Ωστόσο, στη βάση των υποστηρικτών του προέδρου Τραμπ το κλίμα είναι διαφορετικό.

Οι Ρεπουμπλικάνοι δεν θα ήταν αρνητικοί σε νέο shutdown

Μεταξύ των συντηρητικών Ρεπουμπλικάνων, ποσοστό 78% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ ενός δεύτερου shutdown, στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί μία συμφωνία για τη χρηματοδότηση του συνοριακού τείχους ασφάλειας ή για την κήρυξη μιας κατάστασης ανάγκης, με τελικό στόχο την κατασκευή του τείχους (72% των ερωτηθέντων από την ομάδα αυτή, υποστηρίζει μία τέτοια εξέλιξη των πραγμάτων).

Ωστόσο, σε γενικές γραμμές τα ευρήματα της δημοσκόπησης δείχνουν ότι η πλειοψηφία των ερωτηθέντων θέλει να αποφύγει τις διακοπές λειτουργίας των ομοσπονδιακών υπηρεσιών στο μέλλον. Το 53% των συμμετεχόντων στην δημοσκόπηση θα υποστήριζε την ψήφιση νομοθεσίας για την πρόληψη μελλοντικών shutdowns, ενώ ποσοστό 40% των ερωτηθέντων θα ήταν αντίθετο σε μία τέτοια νομοθεσία.

Εάν υπήρξε σε πολιτικό επίπεδο, κάποιος νικητής από την πρόσφατη περιπέτεια με το shutdown των υπηρεσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, ο νικητής αυτός, είναι η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, η Δημοκρατική Νάνσι Πελόζι.

Το ποσοστό της θετικής αποδοχής της αυξήθηκε κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες από τον περασμένο Δεκέμβριο. Η θετική αποδοχή της Πελόζι έχει αυξηθεί κατά 22 ποσοστιαίες μονάδες μεταξύ των προοδευτικών Δημοκρατικών (από 65% τον Δεκέμβριο σε 87% σήμερα).

Ούτε ο πρόεδρος Τραμπ, αλλά ούτε και ο ηγέτης της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ, έχουν δει κάποια σημαντική αύξηση των ποσοστών αποδοχής τους, κατά την περίοδο που ακολούθησε την επαναλειτουργία των ομοσπονδιακών υπηρεσιών.

Το γενικό ποσοστό θετικής αποδοχής της Πελόζι καταγράφεται στο 42%, έναντι ποσοστού 47% των ερωτηθέντων που εκφράζουν αρνητική γνώμη για την ίδια. Πρόκειται για το καλύτερο ποσοστό αποδοχής που έχει λάβει σε δημοσκόπηση του CNN, από τον Απρίλιο του 2007.

Ο Τραμπ παίρνει θετικά ποσοστά στην οικονομία

Καθώς αναμένεται η καθιερωμένη ομιλία του προέδρου Τραμπ για την Κατάσταση της Ένωσης, στη Βουλή των Αντιπροσώπων, που ελέγχεται από την Πελόζι, αποτυπώνονται μερικές θετικές ενδείξεις για τον Αμερικανό πρόεδρο στην αναφερόμενη δημοσκόπηση.

Η αποδοχή του Αμερικανού προέδρου για την οικονομία παραμένει θετική καθώς το 48% των ερωτηθέντων αποδέχονται τις κινήσεις του, ενώ ποσοστό 45% τις απορρίπτει. Στον τομέα αυτό εξακολουθεί να παίρνει θετικά ποσοστά για χρονικό διάστημα περίπου ενός έτους.

Παράλληλα, ο πρόεδρος Τραμπ αξιολογείται θετικά για τους χειρισμούς του στα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Το 40% των ερωτηθέντων συμφωνούν με τις κινήσεις του, έναντι ποσοστού 36% τον Δεκέμβριο.

Καθώς οι Αμερικανοί φορολογούμενοι αναμένουν να λάβουν τις πρώτες επιστροφές φόρου από την εφαρμογή του νόμου για τον εκσυγχρονισμό του φορολογικού συστήματος που ψήφισε το Κογκρέσο υπό τον έλεγχο των Ρεπουμπλικάνων στα τέλη του 2017, η δημοσκόπηση έδειξε ότι ποσοστό 48% είναι υπέρ της φορολογικής μεταρρύθμισης, ενώ το 40% των ερωτηθέντων εκφράζουν αρνητική άποψη. Την περίοδο που ψηφίστηκε το νομοσχέδιο, ποσοστό 55% των ερωτηθέντων είχαν αντίθετη γνώμη για τις προτάσεις των Ρεπουμπλικάνων.

Στη δημοσκόπηση αυτή, ποσοστό 53% των ερωτηθέντων δηλώνει πως το νέο φορολογικό νομοσχέδιο εξυπηρετεί τους πλούσιους, ενώ το 33% εκτιμά πως βοηθάει την μεσαία τάξη.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα 3/4 των ερωτηθέντων (ποσοστό 76%) εκτιμούν ότι ο πρόεδρος Τραμπ δρομολόγησε σημαντικές αλλαγές στη χώρα, ενώ το ποσοστό αυτό παραμένει αμετάβλητο σε σύγκριση με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης τον Δεκέμβριο του 2017.

Ποσοστό 33% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι οι αλλαγές κινούνται προς μία θετική κατεύθυνση, ενώ το 37% δηλώνει πως έκαναν τα πράγματα χειρότερα.

Αναφορικά με τις μελλοντικές πολιτικές εξελίξεις, η δημοσκόπηση δείχνει ότι η αμερικανική κοινή γνώμη αναμένει από τους Δημοκρατικούς στο Κογκρέσο να είναι οι πρωταγωνιστές των πολιτικών εξελίξεων για τα επόμενα δύο χρόνια. Σε ερώτηση για το ποιος θα έχει τη μεγαλύτερη πολιτική επιρροή στην κατεύθυνση που θα ακολουθούν οι ΗΠΑ, μέσα στην επόμενη διετία, το 47% των ερωτηθέντων απάντησε οι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο και το 40% ο Αμερικανός πρόεδρος.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε από την SSRS από τις 30 Ιανουαρίου μέχρι τις 2 Φεβρουαρίου, σε ένα τυχαίο δείγμα 1.011 ενηλίκων μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας (με σταθερό ή κινητό τηλέφωνο). Το ποσοστό λάθους προσδιορίζεται στις +-3,8 μονάδες.

Newsbeast.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση