HomeΕΚΛΟΓΕΣΑπειλείται η βιωσιμότητα του Φοινικοδάσους στο Βάϊ

Απειλείται η βιωσιμότητα του Φοινικοδάσους στο Βάϊ

Αναγκαίες οι παρεμβάσεις δηλώνει ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αλ. Μαρκογιαννάκης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με αφορμή την ενημέρωση που έγινε κατά τη διάρκεια του Περιφερειακού Συμβουλίου από τον κ. Εμμανουήλ Συλιγάρδο, Διευθυντή της Διεύθυνσης Δασών Λασιθίου, υπάρχει έκδηλη ανησυχία σε φορείς, επιχειρηματίες αλλά και κατοίκους για το κόκκινο σκαθάρι που εξακολουθεί να απειλεί τους φοίνικες στο Φοινικόδασος του Βάϊ αλλά και ολόκληρη την Κρήτη, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο υποψήφιος περιφερειάρχη Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης.

Στην ίδια ανακοίνωση τονίζονται ακόμη τα εξής:

“Εδώ και δεκαετίες δεν γίνεται καμιά σοβαρή προσπάθεια ανακοπής του κακού, με αποτέλεσμα το εισαγόμενο και ανθεκτικό έντομο να αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο. Το κόκκινο σκαθάρι (επιστημονικά «ρυγχωτός κάνθαρος, Rhynchophorus ferrugineus») «σκοτώνει τους φοίνικες και μαζί κομμάτι της ιστορίας μας».

Είναι ένα πρόβλημα που ξεκίνησε πριν από 4 δεκαετίες και μέχρι σήμερα ό,τι γίνεται είναι προς τη λάθος κατεύθυνση. Δεν υπήρξε καμία σοβαρή επιστημονική αντιμετώπιση ενώ έγιναν παρεμβάσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ χωρίς να δοθεί καμία λύση στο ζήτημα. Είναι προφανές πως όσο καθυστερεί η αντιμετώπιση του προβλήματος τόσο θα αυξάνεται το κόστος καταπολέμησης του σκαθαριού.

Το σκαθάρι δεν αντιμετωπίζεται με τοποθετήσεις, παρατηρήσεις και ανταλλαγές επιστολών. «Πρέπει να υπάρξουν άμεσες και καίριες παρεμβάσεις προκειμένου να προληφθεί μια ενδεχόμενη καταστροφή των φοινίκων, καθώς οι ερευνητές ήδη κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Πρέπει να προστατεύσουμε το φυσικό οικοσύστημα και τη βιωσιμότητά του», επισημαίνει ο κ. Μαρκογιαννάκης.

Θα πρέπει να λάβουμε άμεση ενημέρωση από τα αρμόδια υπουργεία για τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν για την εξάπλωση του εντόμου στα φοινικοειδή της Κρήτης και τα αποτελέσματα αυτών. Αλλά και να μεριμνήσουμε για νεότερο σχέδιο δράσης για την καταπολέμηση του κόκκινου σκαθαριού μια για πάντα, προτού καταστραφεί ολοκληρωτικά το φοινικόδασος του Βάϊ.

Διαφήμιση
Διαφήμιση