Θλίψη αλλά και έντονο προβληματισμό για τις συνέπειες του ιού της γρίπης έχει προκαλέσει ο θάνατος της 6χρονης Χαράς, που “έσβησε” τη νύχτα της Κυριακής, μέσα σε λίγες ώρες στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου.

Κι ενώ αναμένονται ακόμη τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων που θα προσδιορίσουν με ακρίβεια από ποιο βακτήριο είχε προσβληθεί το κοριτσάκι, οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για έναν συνδυασμό που προκάλεσε το σηπτικό σοκ, δηλαδή μια θανατηφόρα κεραυνοβόλο σηψαιμία.

Την ίδια ώρα, έντονη ανησυχία επικρατεί μεταξύ των γονέων στο Νηπιαγωγείο όπου φοιτούσε η αδικοχαμένη Εύχαρις στις Μεσαμπελιές. Πολλοί συμμαθητές της δεν πήγαν τη Δευτέρα στο σχολείο, ωστόσο η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης διαβεβαιώνει ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας και ότι έχουν ήδη ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα σε συνεργασία με τον Νομίατρο Ηρακλείου. Το πρωί μάλιστα, ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου Κ. Θεοφάνους μετέβη στο σχολείο του παιδιού όπου είχε επαφές και συναντήσεις με τον Σύλλογο Γονέων της σχολικής μονάδας. Μάλιστα, για προληπτικούς λόγους θα χορηγηθεί διήμερη αγωγή σε όλους τους συμμαθητές της Χαράς.

Ανησυχία όμως, δεν επικρατεί μόνο στους γονείς του συγκεκριμένου σχολείου, αλλά έχει επεκταθεί σε όλους όσοι έχουν παιδιά που φοιτούν στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Αν αποδειχθεί από τις εργαστηριακές εξετάσεις ότι η άτυχη μικρούλα “έφυγε” από επιπλοκή του ιού της γρίπης τότε προτάσσεται και μάλιστα επιτακτικά το ζήτημα του εμβολιασμού των παιδιών, καθώς ο παιδικός πληθυσμός δεν εντάσσεται στην κατηγορία του υψηλού κινδύνου με συνέπεια να μην συνιστάται από τους παιδίατρους, εκτός και αν πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις παιδιών με χρόνιο νόσημα.

Θεωρείται πολύ πιθανό, απόψε, να πραγματοποιηθεί σύσκεψη μεταξύ όλων των εμπλεκομένων φορέων και δεν αποκλείεται να τεθεί το ζήτημα του μαζικού εμβολιασμού των παιδιών που φοιτούν στα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά Σχολεία.

Διαφήμιση
Διαφήμιση