HomeHL-GreeceΓιατί η Τουρκία δυναμιτίζει το κλίμα λίγο πριν το τετ α τετ Τσίπρα – Ερντογάν

Γιατί η Τουρκία δυναμιτίζει το κλίμα λίγο πριν το τετ α τετ Τσίπρα – Ερντογάν

Με αφορμή την επικήρυξη των οχτώ στρατιωτικών

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τις προθέσεις του λίγες ώρες πριν τη συνάντηση που θα έχει με τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στην Άγκυρα, έδειξε ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καθώς η γειτονική χώρα επικήρυξε με 700.000 ευρώ κάθε έναν από τους οκτώ στρατιωτικούς που έχουν λάβει πολιτικό άσυλο στη χώρα μας και κατηγορούνται από την τουρκική πλευρά ως πραξικοπηματίες και γκιουλενιστές.

Η απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών να προβεί σε αυτή την κίνηση , προφανώς στέλνει ένα μήνυμα προς τον έλληνα πρωθυπουργό ότι για την Τουρκία το συγκεκριμένο ζήτημα βρίσκεται μεταξύ των κορυφαίων που θα θέσει ο Ερντογάν.

Αν και ο Αλέξης Τσίπρας στη χθεσινή του συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Ανατολή έτεινε χείρα φιλίας προς την Άγκυρα, φαίνεται πώς ορισμένοι από την … απέναντι πλευρά θέλουν να δυναμιτίσουν το κλίμα. Στο πλαίσιο αυτό, ο εκπρόσωπος του τούρκου προέδρου Ιμπραΐμ Καλίν, τόνισε χθες, ότι η Άγκυρα δεν θα ανεχθεί τετελεσμένα σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο. «Πρέπει να γνωρίζουν όλοι ότι η Τουρκία δεν θα ανεχθεί τετελεσμένα, ιδιαίτερα στην ανατολική Μεσόγειο» υπογράμμισε.

Μάλιστα έθεσε με προκλητικό τρόπο και τις προϋποθέσεις για την τουρκική πλευρά προκειμένου να γίνει η Μεσόγειος μια θάλασσα ειρήνης. «Πρέπει οι φυσικοί πόροι ισότιμα να βρεθούν, να γίνει η εκμετάλλευση τους» ανέφερε προσθέτοντας πως η Τουρκία στο Αιγαίο, στην Κύπρο, στη Μαύρη θάλασσα θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα με την ίδια αποφασιστικότητα.

Η συνάντηση των δύο πολιτικών γίνεται σε μία περίοδο όπου η Τουρκία έχει ανοίξει πολλά μέτωπα σε διεθνές επίπεδο (Συρία, Ιράκ), στο εσωτερικό η Οικονομία της συνεχίζεται να βρίσκεται σε ύφεση ενώ πλησιάζουν και οι δημοτικές εκλογές με τον Ερντογάν να χρησιμοποιεί συχνά πυκνά επιθετική ρητορική για να κερδίσει ψήφους.

Προβληματισμός

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε πριν από λίγο μιλώντας στους τομεάρχους του κόμματος ότι «όχι μόνο εμείς, αλλά όλοι οι Έλληνες ανησυχούν για το ταξίδι Τσίπρα στην Τουρκία». Ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στην Τουρκία και στο θέμα των οκτώ στρατιωτικών, είπε πως η γειτονική χώρα προχωρά σε επικηρύξεις αγνοώντας κατάφορα του ελληνικούς νόμους και τις δικαστικές αποφάσεις.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ σημειώνοντας ότι η Τουρκία επικήρυξε τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς, αγνοώντας επιδεικτικά τις τελεσίδικες αποφάσεις της ανεξάρτητης ελληνικής Δικαιοσύνης που τους έχει χορηγήσει άσυλο.

«Δυστυχώς, επιβεβαιωνόμαστε πολύ γρήγορα. Η επίσκεψη αυτή είναι, από ελληνικής πλευράς, κακά προετοιμασμένη και μόνο κακούς οιωνούς φέρνει για τα ελληνικά συμφέροντα και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η κυβέρνηση αναλαμβάνει τεράστια εθνική ευθύνη», συμπλήρωσε ο κ. Κουμουτσάκος.

Τα ζητήματα που θα προτάξει ο Τσίπρας

Η Ελλάδα κρατά χαμηλούς τόνους για το τετ α τετ Τσίπρα – Ερντογάν ενώ κυβερνητικές «πηγές» δήλωναν πως σε ότι αφορά τη μείωση της έντασης στο Αιγαίο η Ελλάδα έχει καταστήσει σαφές σε αμυντικό και διπλωματικό επίπεδο ότι προασπίζεται και θα προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Μάλιστα διευκρινίζει ότι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου είναι απαραίτητος για την προώθηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων σε υγιείς βάσεις. Ο έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται θα θέσει και το ζήτημα της προοπτικής επανεκκίνησης των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ενώ ένα από το κορυφαίο ζητήματα που θα τεθεί είναι το Κυπριακό.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να τονίσει την ανάγκη δίκαιης και βιώσιμης λύσης η οποία μπορεί να υπάρξει μόνο με κατάργηση των εγγυήσεων και αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων.

Η γερμανική εφημερίδα taz υπογραμμίζει ότι οι δύο ηγέτες έχουν συμφέρον από καλύτερες διμερείς σχέσεις. Ο μεν Τσίπρας συγκεντρώνει πόντους ενόψει των εκλογών του Οκτωβρίου, ο δε Ερντογάν επιδιώκει λόγω των προβλημάτων στη Συρία να διασφαλίσει την ηρεμία στα δυτικά σύνορα της Τουρκίας.

in.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση