HomeHL-World«Φρεσκάρουν» σχέδιο του Ψυχρού Πολέμου για τη βασιλική οικογένεια

«Φρεσκάρουν» σχέδιο του Ψυχρού Πολέμου για τη βασιλική οικογένεια

Για πιθανές ταραχές μετά το Brexit

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Καθώς μετρά αντίστροφα ο χρόνος για την 29η Μαρτίου και το Brexit, στο Λονδίνο προετοιμάζονται για την πιθανότητα «διαζυγίου» με την ΕΕ χωρίς συμφωνία και το ενδεχόμενο να ξεσπάσουν κοινωνικές αναταραχές.

Στο πλαίσιο αυτό, Βρετανοί αξιωματούχοι βγάζουν από το… συρτάρι σχέδια έκτακτης ανάγκης, από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, για τη μετεγκατάσταση της βασιλικής οικογένειας, για την περίπτωση που ξεσπάσουν ταραχές στο Λονδίνου. «Αυτά τα σχέδια εκκένωσης έκτακτης ανάγκης υπάρχουν ήδη από τον Ψυχρό Πόλεμο, αλλά τώρα έχουν αναδιαμορφωθεί σε περίπτωση κοινωνικής αναταραχής μετά από ένα Brexit χωρίς συμφωνία», αναφέρουν οι Sunday Times. Η εφημερίδα επικαλείται ανώνυμη πηγή από το γραφείο του υπουργικού συμβουλίου που χειρίζεται ευαίσθητα διοικητικά ζητήματα.

Και η Mail αναφέρει ότι έχει λάβει γνώση σχεδίων μετεγκατάστασης της βασιλικής οικογένειας, συμπεριλαμβανομένης της 92χρονης βασίλισσας Ελισάβετ, σε ασφαλείς τοποθεσίες μακριά από το Λονδίνο. Πάντως, ο Τζέικομπ Ρις- Μογκ, ευρωσκεπτικιστής βουλευτής των Τόρις, δήλωσε στην εφημερίδα ότι τα συγκεκριμένα σχέδια αποτελούν περιττό πανικό από αξιωματούχους, σημειώνοντας ότι μέλη της βασιλικής οικογένειας παρέμειναν στο Λονδίνο ακόμη και κατά τη διάρκεια του βομβαρδισμού, στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ομως, ένας πρώην αστυνομικός, υπεύθυνος για την βασιλική προστασία, ο Ντέι Ντέιβις, δήλωσε στους Times ότι αναμένει πως η βασίλισσα θα μεταφερθεί εκτός Λονδίνου εάν υπάρχουν ταραχές. «Αν υπήρχαν προβλήματα στο Λονδίνο, σαφώς θα απομακρυνθεί η βασιλική οικογένεια από αυτές τις βασικές τοποθεσίες», ανέφερε.

Την ώρα που η Τερέζα Μέι πασχίζει να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική στήριξη σε μια συμφωνία για το Brexit, πριν από την ημερομηνία αποχώρησης από την ΕΕ (29/3), τόσο η κυβέρνηση όσο και οι επιχειρήσεις ετοιμάζουν σχέδια έκτακτης ανάγκης για άτακτη έξοδο από την Ενωση. Ηδη, επιχειρηματικές οργανώσεις έχουν προειδοποιήσει για μια εκτεταμένη αποδιοργάνωση εάν υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις σε εισαγωγές από κράτη μέλη της Ενωσης λόγω νέων τελωνειακών ελέγχων, ακόμη και πιθανές ελλείψεις τροφίμων και φαρμάκων, αναφέρει το Reuters, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση