HomeHL-9Στα Χανιά ο Ευάγγελος Βενιζέλος

Στα Χανιά ο Ευάγγελος Βενιζέλος

Η συνταγματική αναθεώρηση και η «παρακμή» στην Βουλή

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μετά ιδιαίτερης τιμής, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πρόεδρός του, Γιάννης Δασκαλάκης, ο Δικηγορικός Συλλόγος υποδέχθηκε στα Χανιά τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Υπό το βλέμμα δεκάδων φορέων και πολιτών της πόλης, ο πρώην υπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρουσίασε το βιβλίο του «Η Δημοκρατία μεταξύ συγκυρίας και Ιστορίας. Προσδοκίες και κίνδυνοι από την αναθεώρηση του Συντάγματος».

Την εκδήλωση συντόνιζε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, ενώ ομιλητές ήταν οι Βασίλης Μαρκής, επίτιμος Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και επίτιμος Πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων αλλά και ο Χρήστος Ράμμος, Αντιπρόεδρος Συμβουλίου της Επικρατείας.

Σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ ο Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε: «Βρισκόμαστε στα Χανιά για την παρουσίαση του νέου βιβλίου μου. Ήταν πολύ ευγενική και συναδελφική η πρόσκληση του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων να οργανώσουμε αυτή την παρουσίαση με δύο πολύ σημαντικούς ομιλητές. Στην συζήτηση έχουμε την ευκαιρία να θίξουμε πολλά θέματα που αφορούν την επικαιρότητα, και την ελληνική και την ευρωπαϊκή, γιατί η ευρωπαϊκή δημοκρατία είναι σε κρίση, όχι μόνο για λόγους οικονομικούς αλλά και για λόγους ταυτοτικούς. Υπάρχει μια κρίση ταυτότητας εθνικής και ευρωπαϊκής, αλλά και ανασφάλειας, και αυτό επηρεάζει τις συμπεριφορές των κοινωνιών, οδηγεί στην άνοδο της ακροδεξιάς, του ρατσισμού, της ξενοφοβίας, του εθνικολαϊκισμού. Αυτό πιέζει όλους τους δημοκρατικούς θεσμούς και αυτό το ζούμε σε μεγάλο βαθμό και στη χώρα μας.»

Για τα πολιτικά τεκταινόμενα στην χώρα σχολίασε:

Ο Χρήστος Ράμος, πρώην αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας αναφέρθηκε στον χααρακτήρα που πρέπει να έχουν οι συνταγματικές αλλαγές:

«Για αρχή. χαίρομαι που με αφορμή το βιβλίο μου δόθηκε η ευκαιρία να ξαναέρθω στα όμορφα Χανιά. Πρόκειται για ένα σοβαρό βιβλίο που κάνει μια ανατομία των προβλημάτων που τίθενται με την αναθεώρηση του συντάγματος, αλλά και με προβληματισμό για την δημοκρατία και τις επιθέσεις που δέχεται από διάφορους λαϊκισμούς.

Εκείνο το οποίο επισημαίνεται στην αναθεώρηση είναι οτι είναι πολύ σοβαρό διάβημα και δνε πρέπει να γίνεται με βιαστικό τρόπο, μη συνειδητοποιώντας πόσο σοβαρό είναι ένα σύτναγμα σαν το δικό μας. Θέλει σταθερότητα και όχι αλλαγές και διαταραχή της ισορροπίας των θεσμών.

Αυτό που επισημαίνω είναι οτι η όποια πρόταση πρέπει να έχει μελετηθεί καλά προς όφελος του κράτους. Έχουμε δει πολλές αναθεωρήσεις που έγιναν βιαστικά και χρειάστηκαν μετά διορθωτικές κινήσεις.

Σε πολλές χώρες, όπως η Ουγγαρία, η Πολωνία και οι ΗΠΑ, γίνονται επιθέσεις στο κράτος δικαίου, απαξιώνοντας τις δικαστικές αποφάσεις. Η δικαιοσύνη είναι πολύ ευαίσθητη και όπως βλέπετε σήμερα, το πρώτο που σκέφτονται λαϊκιστικές κυβερνήσεις είναι η επίθεση στα συνταγματικά δικαστήρια και η αλλαγή της εμπλοκής τους σε αυτά.»

zarpanews.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση