HomeHL-9Διευκρινίσεις Περιφερειάρχη για τις αρμοδιότητες στον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης

Διευκρινίσεις Περιφερειάρχη για τις αρμοδιότητες στον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης

Με αφορμή το ζήτημα της αποκατάστασης των κατολισθήσεων στο Σταλό

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Για το θέμα των αρμοδιοτήτων σχετικά με το ΒΟΑΚ μίλησε ο Περιφερειάρχης στο Περιφερειακό Συμβούλιο, με αφορμή το έγγραφο του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Υποδομών που δημοσιεύθηκε στον ηλεκτρονικό τύπο, και σύμφωνα με το οποίο η Περιφέρεια Κρήτης έχει την αρμοδιότητα για την αποκατάσταση του δρόμου στο Σταλό.

Ο Περιφερειάρχης επεσήμανε πως ο ίδιος έδωσε το έγγραφο στη δημοσιότητα και δεν ήταν κάτι κρυφό, αλλά αποδείκνυε ακριβώς πως είναι έωλος ο ισχυρισμός περί ευθύνης της Περιφέρειας.

Για τον λόγο αυτό, κατέθεσε στα πρακτικά της συνεδρίασης τόσο την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας (2016) που έλεγε πως αρμόδιος τότε ήταν ο ΟΑΚ και το στη συνέχεια το ίδιο το Υπουργείο Υποδομών που πήρε τις αρμοδιότητες, όσο κι άλλα έγγραφα που δείχνουν πως δεν είναι ευθύνη της Περιφέρειας να αντιμετωπίσει τέτοια έκτακτα φαινόμενα.

Σημείωσε δε πως η αναφορά για ευθύνη της Περιφέρειας, δεν αποδεικνύεται, αλλά το έγγραφο κάνει λόγο για γνωμοδότηση από τη νομική υπηρεσία του υπουργείου. Επίσης, αποκάλυψε πως τόσο ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υποδομών όσο και ο αρμόδιος Γενικός Διευθυντής ζήτησαν από την Περιφέρεια να παρέμβει πράγμα το οποίο έγινε, προκειμένου να παρασχεθεί βοήθεια ώστε ν’ αντιμετωπιστεί ένα πρόβλημα.

Ο κ. Αρναουτάκης εξήγησε πως σε ότι αφορά την κατολίσθηση στο Σταλό, δεν πρόκειται για έργο τακτικής συντήρησης του δρόμου αλλά για μια έκτακτη ανάγκη που κινητοποίησε το αρμόδιο Υπουργείο.

«‘Έδωσε άμεσα εντολή το Υπουργείο για να γίνουν οι μελέτες από τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης και ο μελετητής είναι ο Παναγιώτης Τονιόλος. Οι υπηρεσίες οι δικές μας πήγαν άμεσα και σε συνεργασία με τον κ. Βουλγαράκη στείλαμε μηχανήματα για ν’ αδειάσει ο δρόμος», είπε ο Περιφερειάρχης.

Να σημειωθεί πως ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΑΚ Φώτης Καζάσης επιβεβαίωσε σήμερα με δηλώσεις του στον τοπικό ηλεκτρονικό τύπο των Χανίων πως ο Οργανισμός εκπονεί τη μελέτη.

Στη διάρκεια της τοποθέτησης του στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ο Περιφερειάρχης σημείωσε πως οι συντηρήσεις όλα τα χρόνια γίνονται από την Περιφέρειας Κρήτης, όταν υπάρχουν χρήματα, χωρίς να έχει στηρίξει το Υπουργείο Υποδομών αυτά τα έργα. «Μοναδική εξαίρεση αποτελεί το τμήμα από Αγία Πελαγία προς Φόδελε και Γεωργιούπολη – Πετρέ, που μας ανάθεσε το Υπουργείο να εκτελέσουμε το έργο. Τι αναδεικνύει όμως αυτό το γεγονός; Όποιος έχει την αρμοδιότητα αναθέτει σε εκείνον που δεν έχει αρμοδιότητα, για να γίνει το έργο», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Αρναουτάκης, θέλοντας να αποσαφηνίσει ποιος έχει την ευθύνη για τον ΒΟΑΚ.

Διαφήμιση
Διαφήμιση