HomeHL-WorldΣτην κατάψυξη οι ΗΠΑ: Εννιά νεκροί – Πάγωσαν Νέα Υόρκη και Σικάγο

Στην κατάψυξη οι ΗΠΑ: Εννιά νεκροί – Πάγωσαν Νέα Υόρκη και Σικάγο

Δείτε εικόνες

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Εννέα νεκρούς και ματαίωση άνω των 2.000 πτήσεων προκάλεσε το πολικό ψύχος που πλήττει τις βόρειες και κεντρικές ΗΠΑ με 90 εκατομμύρια Αμερικανούς να βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Μεταξύ των θυμάτων ένας ηλικωμένος στο Ιλινόις που ξεψύχησε ενώ προσπαθούσε να μπει στο σπίτι του κι ένας φοιτητής στην Άιοβα, που βρέθηκε πίσω από μια αίθουσα της σχολής του αρκετές ώρες πριν τα χαράματα. Στην περιοχή του Σικάγο ένα εκχιονιστικό μηχάνημα παρέσυρε έναν άνδρα, ενώ στο Μιλγουόκι ένας άλλος άνδρας πάγωσε μέσα σε γκαράζ.

hpa1

Οι Αρχές καλούν τους κατοίκους να μην βγαίνουν έξω από τα σπίτια τους, αν δεν υπάρχει μεγάλη ανάγκη, γιατί υπάρχει κίνδυνος να παγώσουν μέσα σε δέκα λεπτά!

Πολλές πόλεις άνοιξαν για το κοινό θερμαινόμενους χώρους σε κρατικά κτίρια, ναούς, λύκεια και εγκαταστάσεις φιλανθρωπικών οργανώσεων καθώς έντονη είναι η ανησυχία για τους αστέγους, αφού όπως καταγγέλλεται οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν διαθέτουν αρκετά κρεβάτια να τους φιλοξενήσουν. «Κρυώνω και φοβάμαι», έπε ένας άστεγος στο Σικάγο στους Νew York Times.

Στην περιοχή του Σικάγου η θερμοκρασία έφτασε τους -50 °C. «Όλα οφείλονται στην ξαφνική υπερθέρμανση της στρατόσφαιρας», λέει ο Σαλβατόρε Πασκάλ, ερευνητής στις ατμοσφαιρικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον.

hpa2

«Μια ισχυρή θέρμανση της στρατόσφαιρας είχε ως αποτέλεσμα μετά από μερικές εβδομάδες μια πολική δίνη στην κατώτερη ατμόσφαιρα (τροπόσφαιρα). Η δίνη αναπτύσσει «λοβούς» που ευνοούν την κάθοδο του πολικού αέρα και αντιστρόφως την ανάβαση του θερμότερου αέρα μέχρι τον Πόλο».

Ήδη τον περασμένο χειμώνα στις ΗΠΑ υπήρξε ένα παρόμοιο φαινόμενο με θερμοκρασίες -40 βαθμούς Κελσίου. Παρεμφερή φαινόμενα υπήρξαν το 1963 και το 1985.

hpa3

«Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η ραγδαία αύξηση της θερμοκρασίας στην Αρκτική και η εξαφάνιση των παγετώνων μπορεί να αναπτύξει πιο συχνά αυτά τα φαινόμενα, αν και σε αυτό δεν υπάρχει ακόμη ομοφωνία μεταξύ των επιστημόνων».

hpa4

Την ίδια εποχή κατά την οποία η Βόρεια Αμερική παγώνει, η Αυστραλία λιώνει με θερμοκρασίες που φτάνουν τους +50 βαθμούς Κελσίου. Μια από τις συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη είναι τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση