HomeHL-EconomyΚερδισμένο το… κράτος από την αύξηση του κατώτατου μισθού

Κερδισμένο το… κράτος από την αύξηση του κατώτατου μισθού

183 εκατ. στα ταμεία

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σχεδόν… τζάμπα ήρθε τελικά στα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς μισθωτοί και επιχειρήσεις βάζουν… πλάτη, όπως αποκαλύπτει το σκεπτικό της απόφασης για την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Το δημοσιονομικό κόστος για τη μείωση των εισφορών ελευθέρων επαγγελματιών, αυταπασχολούμενων και αγροτών, που συμπεριλαμβάνεται στο «πακέτο» της ΔΕΘ, υπολογίστηκε στα 177 εκατ. ευρώ, όπως προκύπτει από τον Προϋπολογισμό του 2019.

Στο ΦΕΚ που δημοσιεύθηκε χθες η Απόφαση για την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ αποκαλύπτεται, όμως, ότι τα ασφαλιστικά ταμεία θα κερδίσουν 141 εκατ. ευρώ το 2019 κι άλλα 42 εκατ. ευρώ το 2020, προφανώς από τις αυξημένες εισφορές που θα κληθούν να καταβάλουν και οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι. Κοινώς, ούτε γάτα ούτε ζημιά για τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Το θέμα του κατώτατου μισθού είναι πολύ πιθανόν να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στο σημερινό Euroworking Group, αν και η Ελλάδα δεν βρίσκεται στην επίσημη ατζέντα, καθώς η 2η μεταμνημονιακή Έκθεση θα «περάσει» από το Eurogroup της 11ης Μαρτίου.

Ωστόσο, η έκπληξη που προκάλεσε στις Βρυξέλλες στο ύψος της αύξησης, δύσκολα θα περάσει ασχολίαστη, πόσο μάλλον όταν μεταξύ των 16 εκκρεμοτήτων ήταν «η αναθεώρηση του κατώτατου μισθού, διασφαλίζοντας την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας». Ενδεικτική είναι, άλλωστε και η θέση που πήρε επισήμως επί του θέματος ο Αντιπρόεδρος Κατάινεν, τονίζοντας ότι για να είναι βιώσιμες οι αυξήσεις μισθών, θα πρέπει να είναι ευθυγραμμισμένες με την παραγωγικότητα.

Θα αποτυπωθεί αυτή η θέση και στο κείμενο της Έκθεσης; Αυτό μένει να διαπιστωθεί στις 27 Φεβρουαρίου, ωστόσο είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι οι επικεφαλής των κλιμακίων αναχώρησαν από την Αθήνα την προηγούμενη εβδομάδα, έχοντας σχηματίσει την εντύπωση ότι η κυβέρνηση θα κινηθεί κάτω από το «ταβάνι» των εισηγήσεων, που ήταν 5- 10%.

Κι ενώ στις Βρυξέλλες θα βρίσκεται σε εξέλιξη η συνεδρίαση του EWG, στην Αθήνα θα κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα εν αναμονή της πρώτης μεγάλης υπόθεσης που θα συζητηθεί στην Ολομέλεια του ΣτΕ: Της αντισυνταγματικότητας της κατάργησης των Δώρων στο Δημόσιο. Η απόφαση του Στ’ τμήματος προκάλεσε σοκ στο οικονομικό επιτελείο, αφού ήρθε κι έδεσε με πρωτόδικες αποφάσεις, πολλές εκ των οποίων έγιναν εκτελεστές, με αποτέλεσμα η αυριανή συζήτηση στην Ολομέλεια, να αποκτά διαστάσεις δημοσιονομικού θρίλερ.

Με ένα πρόχειρο υπολογισμό, στην περίπτωση που η Ολομέλεια συνταχθεί με το Στ’ τμήμα, θα απαιτηθούν περίπου 3,6 δις ευρώ για αναδρομικά διετίας, ενώ υπάρχει διχογνωμία για το κατά πόσο η παραγραφή για τους συνταξιούχους του Δημοσίου είναι 2ετής ή 5ετής. Το θέμα των δικαστικών αποφάσεων απασχολεί ιδιαιτέρως τους δανειστές και παρά το ότι συζητήθηκε εκτενώς κατά την παρουσία των κλιμακίων στην Αθήνα, δεν πήραν σαφείς απαντήσεις. Το επόμενο μεγάλο «ραντεβού» στο ΣτΕ, η αποκαλούμενη «μητέρα των μαχών», είναι οι προσφυγές κατά του νόμου Κατρούγκαλου. Αν «πέσει» τότε η δημοσιονομική βόμβα που τρέμουν οι Ευρωπαίοι θα σκάσει κι όλα τα δεδομένα ανατρέπονται…

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση