HomeHL-WorldΑφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν κυρίευσαν ακόμη περισσότερα εδάφη το 2018

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν κυρίευσαν ακόμη περισσότερα εδάφη το 2018

Σύμφωνα με κρατική υπηρεσία των ΗΠΑ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Οι μαχητές των Ταλιμπάν επέκτειναν τα εδάφη και την επιρροή τους στο Αφγανιστάν το 2018, διαπιστώνεται σε έκθεση μιας αμερικανικής κρατικής υπηρεσίας που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη.

Μεταξύ του Ιουλίου και του Οκτωβρίου, η κυβέρνηση του Αφγανιστάν απώλεσε τουλάχιστον επτά περιφέρειες — από το σύνολο των 407 — που έπεσαν στα χέρια των Ταλιμπάν.

Η κυβέρνηση του Αφγανιστάν διαθέτει τον πλήρη ή μερικό έλεγχο του 53,8% των περιφερειών, από 64% την αμέσως προηγούμενη χρονική περίοδο, σύμφωνα με τον Ειδικό Γενικό Επιθεωρητή για την Ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν (Special Inspector General for Afghanistan Reconstruction, ή SIGAR).

Ο SIGAR συστήθηκε από το αμερικανικό Κογκρέσο το 2008· εντέλλεται να δίνει στους κοινοβουλευτικούς ανεξάρτητες εκτιμήσεις όσον αφορά ιδίως τις αμερικανικές επενδύσεις στο Αφγανιστάν, χώρα όπου η Ουάσινγκτον ενεπλάκη το 2001 σε αυτόν που θα γινόταν ο πιο μακρόχρονος πόλεμος στην ιστορία των ΗΠΑ.

Οι Ταλιμπάν ελέγχουν πλέον απόλυτα τουλάχιστον το 12% των περιφερειών της εμπόλεμης χώρας, ενώ για σχεδόν το 34% των περιφερειών εκτυλίσσονταν μάχες τον Οκτώβριο, σύμφωνα με την έκθεση.

Κατά την ίδια αμερικανική υπηρεσία, ο αριθμός των αφγανικών στρατευμάτων έχει μειωθεί στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2015. Τον Οκτώβριο, η Καμπούλ διέθετε περίπου 308.700 άνδρες.

Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Άσραφ Γάνι δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι τουλάχιστον 45.000 στελέχη των αφγανικών δυνάμεων σκοτώθηκαν από το 2014.

Η αναφορά του SIGAR δημοσιοποιήθηκε μερικές ημέρες μετά την ολοκλήρωση του πιο πρόσφατου γύρου διαπραγματεύσεων μεταξύ των ΗΠΑ και των Ταλιμπάν στη Ντόχα του Κατάρ.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε μέσω Twitter ότι οι διαπραγματεύσεις «προχωρούν καλά».

«Οι μάχες συνεχίζονται αλλά ο λαός του Αφγανιστάν θέλει ειρήνη σε αυτόν τον πόλεμο που δεν τελειώνει ποτέ. Θα δούμε σύντομα αν οι συνομιλίες θα είναι επιτυχείς;» έγραψε ο αμερικανός πρόεδρος.

Ο Ειδικός αντιπρόσωπος των ΗΠΑ για τη συμφιλίωση στο Αφγανιστάν, ο Ζαλμάι Χαλιλζάντ, δήλωσε στην εφημερίδα The New York Times ότι τα δύο μέρη συμφώνησαν στο προσχέδιο του «πλαισίου» μιας συμφωνίας ειρήνης.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση