HomeΚΡΗΤΗΕπαναπροκήρυξη του ειδικού προγράμματος για νέους άνεργους πτυχιούχους ΑΕΙ/ΤΕΙ

Επαναπροκήρυξη του ειδικού προγράμματος για νέους άνεργους πτυχιούχους ΑΕΙ/ΤΕΙ

Ζητεί με ερώτησή του ο Σωκράτης Βαρδάκης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ερώτηση προς την αρμόδια Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κα Έφη Αχτσιόγλου, με θέμα την επαναπροκήρυξης του ειδικού προγράμματος του ΟΑΕΔ για πρόσληψη νέων άνεργων πτυχιούχων ΑΕΙ/ΤΕΙ, κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει στην ερώτησή του ο κ. Βαρδάκης, ο ΟΑΕΔ με την υπ.΄αρ. 11/2018 δημόσια πρόσκληση, κάλεσε 5.500 νέους ηλικίας 22-29 ετών, πτυχιούχους ΑΕΙ/ΤΕΙ να υποβάλουν αίτηση για πρόσληψη σε Υπουργεία και εποπτευόμενους δημόσιους φορείς.

Βασικός στόχος του προγράμματος μέσα από την επιδότηση των άνεργων πτυχιούχων ήταν η ανακοπή της φυγής των επιστημόνων και των νέων αποφοίτων των ελληνικών πανεπιστημίων και των τεχνολογικών ιδρυμάτων στο εξωτερικό (brain drain).

Η συνολική διάρκεια απασχόλησης των ωφελούμενων ορίζεται στους δώδεκα (12) μήνες και οι μισθοί, ανάλογα με το επίπεδο εκπαίδευσης, θα κυμαίνονται από 990 ευρώ μικτά έως και 1.040 ευρώ, ενώ προβλέπονται και πρόσθετα επιδόματα για όσους έχουν μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών ή διδακτορικό, όπως και για εφημερίες κ.λπ.
Ωστόσο με βάση τα οριστικά αποτελέσματα που αναρτήθηκαν τις τελευταίες μέρες, δεν συμπληρώθηκαν όλες οι θέσεις που είχαν προκηρυχθεί αρχικά, ενώ ταυτόχρονα έχουν δημιουργηθεί ανάγκες και από άλλους δημόσιους φορείς να προσλάβουν προσωπικό.

Σύμφωνα με τον κ. Βαρδάκη μία από τις προτεραιότητες της κυβέρνησης αποτέλεσε η εξεύρεση τρόπων ανάσχεσης του bradin drain, ενώ το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι το πρώτο επιδοτούμενο του ΟΑΕΔ που προβλέπει αυξημένες αποδοχές, πολύ μεγαλύτερες από τον κατώτατο μισθό που ίσχυε σε προηγούμενα κοινωφελή προγράμματα.

Με βάση το γεγονός ότι πολλές θέσεις δημόσιων φορέων έμειναν ακάλυπτες, και μάλιστα φορέων που έχουν ανάγκη την ενίσχυσή τους με νέο και καταρτισμένο προσωπικό, ο κ. Βαρδάκης ερωτά την αρμόδια Υπουργό, αν προτίθεται μέσω του ΟΑΕΔ να επαναπροκηρύξει το πρόγραμμα πρόσληψης νέων άνεργων επιστημόνων και με ποιο χρονοδιάγραμμα.

Διαφήμιση
Διαφήμιση