HomeΚΡΗΤΗΣυνωστισμός ασθενών στα εξωτερικά ιατρεία του Νοσοκομείου Ρεθύμνου

Συνωστισμός ασθενών στα εξωτερικά ιατρεία του Νοσοκομείου Ρεθύμνου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στο Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου, το μοναδικό νοσηλευτικό ίδρυμα του Νομού, καταλήγουν όλο και περισσότεροι ασθενείς τα τελευταία δυο χρόνια, στην προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν για τους ίδιους ή τις οικογένειές τους, αξιόπιστες και οικονομικές υπηρεσίες υγείας. Το σοβαρό έλλειμμα πρωτοβάθμιας περίθαλψης, εξαιτίας της διάλυσης του ΙΚΑ, μετέπειτα ΕΟΠΥΥ και σημερινού ΠΕΔΥ, σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στο εισόδημα των πολιτών, αναγκάζει τους Ρεθεμνιώτες να επιλέγουν τη λύση των πέντε ευρώ (τόσο κοστίζει η επίσκεψη στα Εξωτερικά Ιατρεία), αλλά και της υπομονής (λόγω της μεγάλης λίστας αναμονής για ραντεβού), καθώς πέραν του νοσοκομείου η άλλη επιλογή είναι η επίσκεψη σε ιδιώτη γιατρό.

Σύμφωνα με στοιχεία της διοίκησης του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου, τα τελευταία δυο χρόνια καταγράφεται αύξηση της τάξεως του 35% στην προσέλευση ασθενών στα εξωτερικά ιατρεία, γεγονός, όπως σημειώνει ο διοικητής κ. Νίκος Ξυπολυτάς, που επιβεβαιώνει αφενός την μεγάλη ανάγκη που έχει ο Νομός σε ό,τι αφορά τις δημόσιες υπηρεσίες υγείας και αφετέρου ο μεγάλος φόρτος εργασίας, καταδεικνύει από τη μια την προσπάθεια που καταβάλλεται από το προσωπικό του Γ.Ν.Ρ., αλλά και από την άλλη δείχνει την οριακή λειτουργία ενός νοσηλευτικού ιδρύματος, το οποίο παρόλα τα προβλήματά του, εξυπηρετεί σχεδόν το σύνολο των ασθενών του νομού.

Επιπλέον, το πρώτο τρίμηνο του 2014, σε σύγκριση με το αντίστοιχο του 2013, καταγράφεται αύξηση 25% σε ό,τι αφορά την προσέλευση των ασθενών τόσο στα εξωτερικά όσο και στα απογευματινά ιατρεία που λειτουργούν στο νοσοκομείο Ρεθύμνου. Σημειώνεται ότι το κόστος για τα απογευματινά-ολοήμερα ιατρεία διαμορφώνεται από 24 έως 44 ευρώ και ο χώρος λειτουργίας των τακτικών εξωτερικών ραντεβού, μετά τις 15:00, εξυπηρετεί ασθενείς της ολοήμερης λειτουργίας, για κλείσιμο των ραντεβού και για την επικύρωσή τους. Οι ασθενείς επιλέγουν τον γιατρό που θέλουν, ενώ πριν από την επίσκεψη καταβάλλουν στο ταμείο της γραμματείας απογευματινών ιατρείων το χρηματικό ποσό, ανάλογα με τον γιατρό που θα επισκεφθούν.

Ο κ. Ξυπολυτάς σε δήλωσή του στα «Ρ.Ν.» ανέφερε: «Η κίνηση στο νοσοκομείο είναι τόσο αυξημένη, διότι δεν υπάρχει πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στο Ρέθυμνο. Άρα, αναγκαστικά ο ασθενής είτε θα έρθει στο νοσοκομείο, είτε θα πάει σε ιδιώτη γιατρό.

Βλέπουμε, όμως, ότι οι πολίτες προτιμούν και εμπιστεύονται το νοσοκομείο, ενώ πλέον πολύς κόσμος έχει ενημερωθεί τόσο για τα εξωτερικά ιατρεία όσο και για την ολοήμερη λειτουργία του νοσοκομείου, επομένως αποφεύγει την ταλαιπωρία. Υπάρχουν ειδικότητες που λειτουργούν στο νοσοκομείο Ρεθύμνου και ο κόσμος πήγαινε στα Χανιά ή στο Ηράκλειο, επειδή πολύ απλά δεν το γνώριζε».

Σημειώνεται ότι στα εξωτερικά ιατρεία οι πολίτες μπορούν να κλείσουν ραντεβού για τις περισσότερες ιατρικές ειδικότητες, ενώ στα απογευματινά ιατρεία λειτουργούν τα εξής τμήματα: οφθαλμολογικό, ορθοπεδικό, ΩΡΛ, γαστρεντερολογικό, δερματολογικό, πνευμονολογικό, χειρουργικό.

Επίσης, μετά την παραλαβή του νέου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού άρχισε να λειτουργεί στην ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου, εργαστήριο υπερήχων καρδιάς. Το εργαστήριο λειτουργεί τρείς φορές την εβδομάδα σε πρωινό ωράριο, κατόπιν ραντεβού και η εξέταση γίνεται από τους καρδιολόγους της ΜΕΘ.

Διαφήμιση
Διαφήμιση