HomeHL-9Η Κρήτη παραμένει δημοφιλής προορισμός για τους Σκανδιναβούς

Η Κρήτη παραμένει δημοφιλής προορισμός για τους Σκανδιναβούς

Συμπεράσματα από τη συμμετοχή της Περιφέρειας σε σημαντικές τουριστικές εκθέσεις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με τη βεβαιότητα ότι η Κρήτη αποτελεί έναν από τους κορυφαίους ελληνικούς προορισμούς για τους Νορβηγούς, επέστρεψε η αποστολή της Περιφέρειας Κρήτης, από την τουριστική έκθεση REISELIVSMESSEN που πραγματοποιήθηκε στο Telenor Arena, στο Όσλο της Νορβηγίας, από 11 έως και 13 Ιανουαρίου 2019. H Περιφέρεια Κρήτης συμμετείχε στο Περίπτερο του ΕΟΤ, ο οποίος έπειτα από πολλά χρόνια έλαβε και πάλι μέρος σε έκθεση στη χώρα αυτή.

Η Περιφέρεια εκπροσωπήθηκε από την Περιφερειακή Σύμβουλο, κ. Όλγα Λεβάκη, τον Προϊστάμενο του Τμήματος Τουρισμού της Π.Ε. Χανίων, κ. Μανόλη Βολικάκη , το στέλεχος του Τμήματος Τουρισμού της Π.Ε. Χανίων, κ. Μανόλη Φουντουλάκη και τη διπλωματούχο ξεναγό, κ. Βασιλική Κατσαντώνη. Στην Έκθεση συμμετείχαν 177 Εκθέτες απ’ όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων Τουριστικά Γραφεία και εκπρόσωποι Κρατικών Οργανισμών Τουρισμού, κυρίως από χώρες εκτός Ευρώπης. Οι επισκέπτες ξεπέρασαν, σύμφωνα με τους διοργανωτές, τα 30.000 άτομα. Έδειξαν ενδιαφέρον για τους Ελληνικούς προορισμούς και ιδιαίτερα για το νησί μας, παραμένοντας αρκετό χρόνο στο περίπτερό μας και κάνοντας πολλές ερωτήσεις για την Κρήτη.

xania-norvhgia-ekthesh

Ξεχωριστό ενδιαφέρον έδειξαν για τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού που διαθέτουμε. Αρκετοί από αυτούς είχαν επισκεφθεί το νησί πολλές φορές και η παρουσία της Κρήτης στην έκθεση τους χαροποίησε, καθώς είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν πλήρως, τόσο μέσα από τις δια ζώσης συζητήσεις, όσο και από το υλικό προβολής της Κρήτης που τέθηκε στη διάθεσή τους. Το έντυπο υλικό εξαντλήθηκε και επιπλέον ενημερώθηκαν για την οργανωμένη παρουσίαση του τουριστικού προϊόντος που υπάρχει στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας, ώστε να αντλήσουν και από εκεί όποια επιπρόσθετη πληροφορία χρειασθούν.

Παρατηρήθηκε έντονο ενδιαφέρον επισκεπτών της ηλιακής ομάδας 50+ που γνωρίζουν και επιθυμούν να επισκεφθούν το νησί, ζητώντας πληροφορίες για τις φυσικές ομορφιές του και τον περιπατητικό τουρισμό. Ιδιαίτερα εντυπωσιακό ήταν το αίσθημα ασφάλειας που νιώθουν για τις διακοπές τους στο νησί, αλλά και σε όλη τη χώρα.

Γενικά, το συμπέρασμα το οποίο συνάγεται είναι ότι η Κρήτη αποτελεί έναν από τους πλέον αγαπημένους τουριστικούς προορισμούς των Νορβηγών, με υψηλό δείκτη επαναλαμβανόμενων τουριστών που εκτιμούν τον πολιτισμικό της πλούτο, την Κρητική διατροφή, την ελληνική φιλοξενία και το ξεχωριστό Κρητικό τοπίο. Οι καλύτεροι δε πρεσβευτές στην Νορβηγική αγορά ήταν αυτοί οι οποίοι είχαν ήδη επισκεφθεί το νησί , γνώριζαν τις ομορφιές του, έδειχναν την αγάπη τους και το ενδιαφέρον για τον προορισμό και επιβεβαίωσαν ότι θα επισκεφθούν την Κρήτη και φέτος.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΤ, το 2018 η αύξηση αφίξεων από την Νορβηγία ξεπέρασε το 11,6% σε σχέση με το 2017, ενώ για το έτος 2019, προβλέπεται επιπλέον αύξηση των αφίξεων από την Νορβηγία προς την Ελλάδα.

Στην Έκθεση παρευρέθηκαν ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Ε.Ο.Τ. και μέλος του Δ.Σ., κ. Ιωάννης Γούλιος και ο Αν. Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Ε.Ο.Τ. Σκανδιναβίας, κ. Π. Μούρμας. Το Περίπτερο της Περιφέρειας Κρήτης επισκέφθηκαν η κ. Νίκη Καμπά, Επιτετραμμένη της Ελληνικής Πρεσβείας στο Όσλο, καθώς και ο κ. Βασίλης Γιασκουλίδης, στέλεχος της Πρεσβείας.

xania-norvhgia-ekthesh2

Στη Φινλανδία

Ανάλογα ήταν τα συμπεράσματα που εξήχθησαν από τη συμμετοχή της κρητικής αποστολής στην τουριστική έκθεση Matka, που πραγματοποιήθηκε στο Ελσίνκι της Φινλανδίας, από τις 17/1/2019 έως και τις 20/1/2019 και στην οποία η Περιφέρεια συμμετείχε στο Περίπτερο του ΕΟΤ.

Για τα συμπεράσματα από τη συμμετοχή της Κρήτης στη συγκεκριμένη έκθεση ο Αντιπεριφερειάρχης, Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκος Κώτσογλου, ο οποίος εκπροσώπησε μαζί με τους υπηρεσιακούς παράγοντες την Περιφέρεια Κρήτης, στην Φιλανδία, δήλωσε τα εξής:

«Η Σκανδιναβική αγορά έχει ίσως μεγαλύτερη αξία, ακόμα κι από αυτήν που της αποδίδουμε ειδικά στα Χανιά και γενικά στην Κρήτη. Για να γίνει αυτό κατανοητό, ας αναφέρουμε ότι οι αφίξεις των Σκανδιναβών στο Αεροδρόμιο των Χανίων έφτασαν το 50% του συνόλου (2017), ιστορικά δε είχαν φτάσει έως το 72% το 2010!* Με ποσοστό 7% στο σύνολο των επισκεπτών, και αύξηση 20%, η Φιλανδική αγορά είναι πάντα ένας από τους μεγάλους στόχους των Χανίων.

Παραδοσιακά, η Π.Ε. Χανίων μέσα από το πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής της Περιφέρειας Κρήτης, υποστηρίζει την έκθεση ΜΑΤΚΑ, στο Ελσίνκι και το ίδιο έκανε και φέτος, μια σαιζόν, όπου η Ελλάδα θα πρέπει ν’ ανταγωνιστεί τα γειτονικά παράλια αλλά και νέες ανερχόμενες αγορές όπως το Μαυροβούνιο, η Κροατία, η Βόρεια Αφρική. Το έκανε με ιδιαίτερη επιτυχία και επισκεψιμότητα, με εξαιρετικό κέρασμα από παραδοσιακά Κρητικά Προϊόντα αλλά και Τουριστική κατάρτιση και επαγγελματισμό, δίνοντας μια ακόμα φορά, αίσθηση υπεροχής ή ότι περιμένουμε μια ακόμα «γεμάτη» χρονιά από τη Φιλανδική και τη Σκανδιναβική αγορά

Διαφήμιση
Διαφήμιση