HomeΚΡΗΤΗΕπανέρχονται οι μηχανικοί στο ζήτημα της προμήθειας των εγγυητικών επιστολών στο ΤΜΕΔΕ

Επανέρχονται οι μηχανικοί στο ζήτημα της προμήθειας των εγγυητικών επιστολών στο ΤΜΕΔΕ

Τί αναφέρει η διοίκηση του ΤΕΕ-ΤΑΚ ανταπαντώντας στον πρόεδρο του Ταμείου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στο ζήτημα της αύξησης του ποσού προμήθειας των εγγυητικών επιστολών στο ΤΜΕΔΕ επανέρχεται η διοίκηση του Τμήματος Ανατολικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου, ανταπαντώντας στην επιστολή του προέδρου του Ταμείου Κωνσταντίνου Μακέδου.

Πιο συγκεκριμένα στη νέα επιστολή τους οι μηχανικοί της Ανατολικής Κρήτης επισημαίνουν τα εξής:

“Κύριε Πρόεδρε,

Η Δ.Ε. του ΤΕΕ/ΤΑΚ με ομόφωνη απόφαση κατά τη συνεδρίασή της στις 01-11-2018 αποφάσισε να σας αποστείλει επιστολή προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για την αύξηση του ποσού της προμήθειας των εγγυητικών επιστολών ΤΜΕΔΕ αλλά και να θέσει ζητήματα που αφορούν την εγγυοδοσία .

Αφού λάβαμε τη σχετική απάντησή σας ,επανερχόμαστε στο θέμα αυτό με την παρούσα επιστολή, μετά από την με αρ. 382/18 ομόφωνη απόφαση της Δ.Ε. κατά την τακτική της συνεδρίαση 22-11-2018.

Αρχικά θα θέλαμε να σας επισημάνουμε πως τόσο η ιδιότητά μας ως μηχανικοί όσο και η εμπειρία μας ως στελέχη του ΤΕΕ/ΤΑΚ εδώ και αρκετές δεκαετίες μας έχουν παράσχει τη δυνατότητα να εκφραζόμαστε και αντιστοίχως να αντιλαμβανόμαστε τις απαντήσεις στα θέματα που έχουμε θίξει. Θα σας παρακαλούσαμε θερμά να έχετε υπόψιν σας αυτή την παρατήρηση όταν συντάσσετε επιστολές που έχουν (διατηρούμε την καλή προαίρεση ως προς τη βούλησή σας) πρόθεση να απαντήσουν σε προηγούμενη επιστολή μας, στην οποία αναλύουμε με πολύ συγκεκριμένο σκεπτικό τις παρατηρήσεις μας και κατόπιν θέτουμε πολύ συγκεκριμένα ερωτήματα για τα οποία όπως είναι σαφές επιθυμούμε αντίστοιχα συγκεκριμένες απαντήσεις.

Με την επιστολή με α.π. οικ. 2244/6-11-2018 θέσαμε υπόψιν σας το ζήτημα της αύξησης του ποσού της προμήθειας των εγγυητικών επιστολών ΤΜΕΔΕ αλλά και ζητήματα που αφορούν στην εγγυοδοσία. Επανερχόμαστε με την παρούσα επιστολή και σας ζητάμε να απαντήσετε με σαφήνεια ποιες ενέργειες προτίθεστε να δρομολογήσετε στο προσεχές διάστημα σχετικά με τα παρακάτω αιτήματά μας:

⦁ κατάργηση της ελάχιστης προμήθειας έκδοσης εγγυητικής επιστολής των 20€ και επαναφορά αυτής στα 6€ όπως ήταν μέχρι 31-10-2018,

⦁ παροχή ευχέρειας επιλογής στους πιστούχους μηχανικούς (στην περίπτωση Ένωσης Οικονομικών Φορέων) για έκδοση εγγυητικής επιστολής στο σύνολο του ποσού που απαιτείται σε ένα διαγωνισμό ή για έκδοση χωριστών εγγυητικών επιστολών ανά πιστούχο. Σε περίπτωση που εκδίδονται χωριστές εγγυητικές επιστολές ο κάθε πιστούχος πρέπει να είναι υπόχρεος μέχρι το ποσό που του αναλογεί και να μην υποχρεούται να υπογράφει τις εγγυητικές των υπολοίπων. Το θέμα της αλληλέγγυας ευθύνης των μελών της Ένωσης Νομικών ή/και Φυσικών Προσώπων (κοινοπραξία, σύμπραξη κα) αντιμετωπίζεται στα πλαίσια του Ν. 4412/2016 και όχι αποσπασματικά από το ΤΜΕΔΕ. Στην ίδια περίπτωση της έκδοσης χωριστών εγγυητικών επιστολών για το ίδιο έργο/μελέτη, να μην υπάρχει ελάχιστη προμήθεια για κάθε μέλος της Ένωσης αλλά συνολικά για όλους μαζί,

⦁ στην περίπτωση που εκδίδεται εγγυητική επιστολή από πιστούχο μηχανικό «υπέρ όλων» να μπορεί να συμπεριληφθεί και κάποιος μελετητής που δεν είναι μηχανικός π.χ. γεωλόγος, γεωπόνος, δασολόγος όπως γινόταν επί ΤΣΜΕΔΕ,

⦁ έκδοση εγγυητικής επιστολής συμμετοχής στο διαγωνισμό στη βάση της ετήσιας ή εξαμηνιαίας ασφαλιστικής ενημερότητας -όπως γινόταν επί ΤΣΜΕΔΕ- και μόνο για τον πιστούχο στο όνομα του οποίου εκδίδεται η εγγυητική επιστολή και όχι για όλους του συμμετέχοντες στην περίπτωση που εκδίδεται «υπέρ όλων».

Διαφήμιση
Διαφήμιση