HomeHL-EconomyΣΔΟΕ: Απάτη μέσω Facebook με προϊόντα «μαϊμού»

ΣΔΟΕ: Απάτη μέσω Facebook με προϊόντα «μαϊμού»

70.000 εξαπατημένοι πελάτες!

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Οι επιχειρήσεις που φέρονται να εμπλέκονται στα κυκλώματα, υπέβαλλαν πλασματικές περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ, με σκοπό την παραπλάνηση των φορολογικών αρχών

Νέο πλήγμα στα κυκλώματα διακίνησης και εμπορίας παραποιημένων προϊόντων από τον ΣΔΟΕ που αποκάλυψε κυκλώματα εμπορίας παραποιημένων – απομιμητικών προϊόντων, τα οποία δρούσαν με λήψη παραγγελιών μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και διανομή των προϊόντων μέσω επιχειρήσεων ταχυμεταφορών.

Συγκεκριμένα από την έρευνα προέκυψε ότι τα εμπλεκόμενα μέλη του κυκλώματος σχετίζονταν με δεκάδες λογαριασμούς (προφίλ) σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης (Facebook), όπου αναρτούσαν παραπλανητικές αγγελίες πώλησης επώνυμων προϊόντων (με φωτογραφίες) σε ιδιαίτερα δελεαστικές τιμές, ενώ στους αγοραστές – που πραγματοποιούσαν τις παραγγελίες – απέστελλαν, μέσω εταιρειών ταχυμεταφορών, απομιμήσεις των προϊόντων (κυρίως υποδημάτων και δευτερευόντως ενδυμάτων), η πληρωμή των οποίων γινόταν με αντικαταβολή κατά την παραλαβή τους.

Οι επιχειρήσεις που φέρονται να εμπλέκονται στα κυκλώματα, υπέβαλλαν πλασματικές περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ, με σκοπό την παραπλάνηση των φορολογικών αρχών, αποκρύπτοντας την πραγματική τους συναλλακτική δραστηριότητα ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Ειδικότερα σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΣΔΟΕ:

► Η πρώτη εταιρεία, από την αρχή της λειτουργίας της – Φεβρουάριος 2018 – υπέβαλλε ανελλιπώς μηδενικές περιοδικές δηλώσεις Φ.Π.Α., ενώ στην πραγματικότητα το πλήθος της συναλλακτικής της δραστηριότητας ήταν πολύ μεγάλο, καθόσον είχαν ολοκληρωθεί περισσότερες από 28.000 αποστολές εμπορευμάτων προς ιδιώτες πελάτες της, με αξία συναλλαγών που υπερβαίνει το 1.500.000 €.

Η Υπηρεσία μας, δέσμευσε τον τραπεζικό λογαριασμό της εταιρείας, στον οποίο κατέληγαν οι αντικαταβολές πελατών. Επίσης δέσμευσε, εις χείρας της εταιρείας ταχυμεταφορών, τις αντικαταβολές ύψους 17.295,20 € οι οποίες προορίζονταν για κατάθεση στον λογαριασμό της ελεγχόμενης εταιρείας και κατέσχεσε συνολικά 148 τεμάχια απομιμητικά εμπορεύματα, τα οποία αποτελούσαν επιστροφές (από πελάτες) προς την ελεγχόμενη εταιρεία.

► Η δεύτερη εταιρεία που εντοπίστηκε από τον έλεγχο, παρουσίαζε εικόνα αδράνειας, από το 2016 που υπέβαλλε δήλωση έναρξης δραστηριότητας μέχρι και σήμερα, αφού υπέβαλλε ανελλιπώς μηδενικές περιοδικές δηλώσεις Φ.Π.Α., ενώ δεν είχε υποβάλει δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος για τα έτη 2016 & 2017. Η επιχείρηση είχε αγοράσει και δηλώσει στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., από το τέλος του 2016, μια Φ.Τ.Μ., η οποία δεν εντοπίστηκε κατά τον έλεγχο που διενεργήθηκε από την Υπηρεσία μας στην φερόμενη ως έδρα της, καθόσον είχε εγκαταλείψει προ πολλού τη δηλωθείσα έδρα της. Όπως προέκυψε όμως από τον έλεγχο των Α.Λ.Σ., που είχαν εκδοθεί από την ανωτέρω Φ.Τ.Μ. και συνόδευαν τις αποστολές των εμπορευμάτων που κατάσχεσε η Υπηρεσία μας, το σύνολο των εκδοθεισών αποδείξεων – όπως αποτυπώνονταν στην ένδειξη του αθροιστή που εκτυπώνεται πάνω στο σώμα των αποδείξεων της Φ.Τ.Μ. – υπερβαίνει τις 40.000 και η συνολική αξία των συναλλαγών είναι 3.959.507,19 €. Περαιτέρω, από τον έλεγχο που διενεργήθηκε σε εταιρεία ταχυμεταφορών κατασχέθηκε Η/Υ, στον σκληρό δίσκο του οποίου εντοπίστηκε ηλεκτρονικό αρχείο όπου εμφανίζονται καταχωρημένες, για το έτος 2017, 21.669 συναλλαγές πώλησης επώνυμων απομιμητικών προϊόντων με συνολική αξία 2.446.995,79 € και 21.787 συναλλαγές, συνολικής αξίας 1.512.511,40 €, για το έτος 2018. Η συνολική αξία των συναλλαγών και για τα δύο έτη, αντικρίζεται επακριβώς με τη συνολική αξία των συναλλαγών που εκδόθηκαν από την ανωτέρω Φ.Τ.Μ.

Επίσης, το περιεχόμενο του συγκεκριμένου αρχείου κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό δεδομένου ότι στις στήλες του αποτυπώνονται, όχι μόνο τα στοιχεία των χιλιάδων συναλλαγών, αλλά και δεκάδες ιστοσελίδες οι οποίες μέσω Facebook αναρτούσαν παραπλανητικές αγγελίες πώλησης επώνυμων προϊόντων από ανύπαρκτες ουσιαστικά εταιρείες. Επίσης, στον ίδιο έλεγχο κατασχέθηκε ποσότητα 265 τεμαχίων απομιμητικών εμπορευμάτων, που ήταν έτοιμα για παράδοση στους πελάτες καταναλωτές.

Για όλα τα κατασχεμένα προϊόντα ενημερώθηκαν από την Υπηρεσία μας οι δικαιούχοι των σημάτων και έχουν αποστείλει βεβαιώσεις – πραγματογνωμοσύνες, σύμφωνα με τις οποίες τα σήματα που έφεραν ήταν απομιμητικά.

Θα συνταχθούν πληροφοριακά δελτία προς τις αρμόδιες Δ. Ο. Υ. της Α.Α.Δ.Ε., σχετικά με την τεράστια φοροδιαφυγή των εμπλεκόμενων οντοτήτων.

Η έρευνα από την Υπηρεσία μας συνεχίζεται, σε συσχετισμό και με πλήθος καταγγελιών, εξαπατημένων καταναλωτών που αποστέλλονται καθημερινά στην Υπηρεσία μας, για παράνομες ιστοσελίδες πώλησης απομιμητικών εμπορευμάτων, ενώ δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα σχηματίζεται ήδη σε βάρος πλήθους εμπλεκομένων προσώπων, η οποία θα υποβληθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Με αφορμή τις συγκεκριμένες υποθέσεις, από τις οποίες προκύπτει ότι οι ιδιώτες εξαπατημένοι πελάτες που συναλλάχτηκαν με τους ανωτέρω εμπλεκόμενους υπερβαίνουν τους 70.000 και για ποσά που προσεγγίζουν τα 5,5 εκατομμύρια ευρώ, απευθύνουμε έκκληση προς τους καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην επιλογή των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται μέσω διαδικτύου στη διάθεση επώνυμων προϊόντων.

Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η διαδικασία δημιουργίας Μητρώου Προμηθευτών Ηλεκτρονικού Εμπορίου, η οποία θα θωρακίσει περισσότερο τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση