HomeHL-GreeceΣοκ: Προσφυγόπουλο ζωγράφισε τον βιασμό του σε δομή φιλοξενίας

Σοκ: Προσφυγόπουλο ζωγράφισε τον βιασμό του σε δομή φιλοξενίας

Από έναν δεκατετράχρονο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τη φρίκη που βίωνε σε δομή φιλοξενίας προσφύγων στη Θεσσαλονίκη ζωγράφισε ένα αγόρι, καταγγέλλοντας έτσι τη σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη, μαζί με ένα άλλο παιδί, από έναν δεκατετράχρονο. Δύο φιγούρες σε ένα κρεβάτι, με μια γραμμή στη μέση, απ’ άκρη σ’ άκρη στο χαρτί να δηλώνει ότι ήταν ακινητοποιημένοι και ένα κεφάλι από πάνω τους, πρόδωσε τη φρίκη που έζησαν ένα οκτάχρονο και ένα ενδεκάχρονο, τα οποία βιάζονταν και κακοποιούνταν από τον δεκατετράχρονο, μέσα στη σκηνή τους, σε δομή προσφύγων.

Το περιστατικό περιέγραψε η αστυνόμος Α΄, τμηματάρχης του Τμήματος προστασίας ανηλίκων της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, Σοφία Κουσίδου, μιλώντας σε ημερίδα με θέμα «Ανήλικοι οι οποίοι αιτούνται ή δικαιούνται διεθνή προστασία και η αντιμετώπισή τους από το δικαστικό σύστημα», που διοργάνωσαν σήμερα η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, η Υπηρεσία Επιμελητών Ανηλίκων και Κοινωνικής Αρωγής Θεσσαλονίκης, ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης και ο Σύνδεσμος Επιμελητών Ανηλίκων Ελλάδας.

Η αστυνόμος Α’, αναφερόμενη στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η υπηρεσία και αφορούν γενικότερα στη συγκέντρωση πληροφοριών για τη διερεύνηση τέτοιων περιστατικών, τόνισε ότι αν και τη συγκεκριμένη πράξη κατήγγειλε -έστω και καθυστερημένα- ο πατέρας ενός από τα θύματα, εντούτοις, όταν η αστυνομία έφτασε στο σημείο, υπάλληλος οργάνωσης αρνήθηκε να προσφέρει υπηρεσίες διερμηνείας, ενώ η σκηνή όπου είχε τελεστεί το αδίκημα, είχε απομακρυνθεί. Ωστόσο, όπως ανέφερε η κ. Κουσίδου, ο ανήλικος δράστης, ο οποίος βρισκόταν στη χώρα μας με τη μητέρα του εντοπίστηκε και συνελήφθη.

Η αστυνόμος Α’ εξέφρασε παράλληλα την άποψη για «έλλειψη συντονισμού για τέτοια περιστατικά που υπάρχει μεταξύ της αστυνομίας και διάφορων οργανώσεων που εργάζονται στο προσφυγικό».

«Σε χώρους φιλοξενίας, πρέπει να υπάρχει άμεσα καταγγελία για να μην δημιουργείται φημολογία που μπορεί να οδηγήσει σε περιστατικά αυτοδικίας. Όμως, εκτός από τη δυσκολία που υπάρχει από τα ίδια τα θύματα να αποκαλύψουν την κακοποίηση- ζητώντας, επιπλέον, αστυνομικό του αντίστοιχου φύλου για να μιλήσουν- μέλη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων έχουν μια στρεβλή εικόνα αντιμετώπισης» υπογράμμισε η κ. Κουσίδου.

enikos.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση