Στην κόψη του ξυραφιού θα κινηθεί η Βουλή τις επόμενες ημέρες καθώς η δημοσκόπηση του Πρώτου Θέματος που δείχνει πως η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών είναι ενάντια στην Συμφωνία των Πρεσπών, η μαζικότητα του Κυριακάτικου συλλαλητηρίου και οι προκλητικές προβοκάτσιες μιας χούφτας παρακρατικών που επιχείρησαν αν θολώσουν το μήνυμα προς την κυβέρνηση, βαζει για ακόμα μια φορά το σύνολο του πολιτικού προσωπικού σε άκαμπτη πρέσα.

Ηδη, στο εσωτερικό τριών κοινοβουλευτικών ομάδων (Ποτάμι, ΑΝΕΛ και ΔΗΣΥ) αναπτύσσονται ισχυρές φυγόκεντρες δυνάμεις που θετουν τουλάχιστον 4 βουλευτές (Γ. Αμυρά, Γρ Ψαριανό, Θ. Παπαχριστόπουλο και Θ. Θεοχαρόπουλο) σε τροχιά διαγραφής.

Την ίδια ώρα καταγγελίες από την αντιπολίτευση περι μεθοδεύσεων και «κοινοβουλευτικών πραξικοπημάτων» προκειμένου να «συρραφτεί» μια νέα «πλειοψηφία κουρελού» στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής που καλείται να επεξεργαστεί τις προωθούμενες ρυθμίσεις εντείνει την πολιτικά αρρωστημένη ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε από το αποτέλεσμα της ψήφου εμπιστοσύνης.

Να σημειωθεί πως η συνεδρίαση της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής Αμυνας προκειμένου τα μέλη της να συζητήσουν την Συμφωνία έχει προγραμματιστεί για τις 17:00 το απόγευμα ενώ στις 12:00 θα συνεδριάσει η Διάσκεψη των Προέδρων ώστε να καθοριστούν οι λεπτομέρειες της συνεδρίασης καθώς και οι ημερομηνίες που θα συζητηθεί το νομοσχέδιο στην Ολομέλεια (σ.σ. πιθανότατα Τετάρτη – Πέμπτη).

Σύμφωνα με την τελευταία της σύνθεση, η επιτροπή διαθέτει συνολικά 55 βουλευτές εκ των οποίων οι 27 στον ΣΥΡΙΖΑ, 14 ΝΔ, 4 ΔΗΣΥ, από 3 ΧΑ και ΚΚΕ απο 1 Ενωση Κεντρώων Ποτάμι και ΑΝΕΛ και ο κ. Δημήτρης Καμμένος από τους ανεξάρτητους. Αυτό σημαίνει πως ΣΥΡΙΖΑ και Ποτάμι διαμορφώνουν πλειοψηφία προκειμένου η Συμφωνία να λάβει την θετική εισήγηση από την επιτροπή. Άλλωστε, το Ποτάμι θα προχωρήσει σε αντικατάσταση του Γρηγόρη Ψαριανού που το εκπροσωπεί στην επιτροπή και διαφωνεί με την Συμφωνία και θα τοποθετήσει τον Γιωργο Μαυρωτά που προσανατολίζεται να ψηφίσει «υπερ». Το ίδιο θα πράξει και η ΔΗΣΥ, αντικαθιστώντας τον Θανάση Θεοχαρόπουλο με τον Κώστα Σκανδαλίδη. Εάν, όμως αποχωρήσουν από το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη οι Γρ. Ψαριανός και Γ. Αμυράς όπως έχουν αφήσει να εννοηθεί τότε το Ποτάμι παύει να είναι ΚΟ, να έχει εκπροσώπηση σε επιτροπές και κατ επέκταση η κυβέρνηση χάνει την πλειοψηφία τουλάχιστον στην επιτροπή.

Ακόμα όμως και στο σενάριο που η Συμφωνία καταψηφιστεί από την πλειοψηφία των μελών της επιτροπής, αυτό δεν σημαίνει ότι ανακόπτεται η πορεία της προς την Ολομέλεια που άλλωστε είναι το κυρίαρχο νομοθετικό όργανο. Το νομοσχέδιο θα τεθεί στην κρίση του συνόλου της εθνικής αντιπροσωπείας, ωστόσο είναι βέβαιο πως η αρνητική εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής θα βαρύνει ακόμα περισσότερο το τεταμένο κλίμα.

Υπενθυμίζεται πως ήδη ΝΔ και ΔΗΣΥ έχουν διαμηνύσει προς τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση να μην διανοηθεί fast track διαδικασίες ή μεθοδεύσεις στην αρμόδια επιτροπή που αλλοιώνουν τους συσχετισμούς δυνάμεων των ΚΟ.

Επίσης, οι ΑΝΕΛ σε επιστολή τους υποστηρίζουν πως εισαγωγή της Συμφωνίας στην Ολομέλεια με αρνητική ψήφο από την αρμόδια επιτροπή θα αποτελέσει «πραξικόπημα». Παράλληλα, ο Πάνος Καμμένος έγραψε σε tweet για «Νέα πρωτοφανή προσπάθεια κοινοβουλευτικού πραξικοπήματος. Τώρα αντικαθιστά το ποτάμι τον Ψαριανό με Μαυρωτά στην επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας για να περάσει η συμφωνία. Μόνη λύση να μπλοκαριστεί ,Αμυράς και Ψαρριανός να φύγουν από ΚΟ ποταμιού για να μην εκπροσωπείται. ΩΡΑ 0».

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση