HomeHL-WorldΒρετανία: Η Μέι επιδιώκει διμερή συμφωνία με την Ιρλανδία για το σύνορα

Βρετανία: Η Μέι επιδιώκει διμερή συμφωνία με την Ιρλανδία για το σύνορα

Θέλει την υποστήριξη του Κοινοβουλίου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Διμερή συμφωνία αποχώρησης με την Ιρλανδία και να προσπεράσει έτσι την ΕΕ, σε μία προσπάθεια να κερδίσει την υποστήριξη του κοινοβουλίου, που την περασμένη εβδομάδα καταψήφισε την συμφωνία της για την έξοδο, θα επιχειρήσει η Τερέζα Μέι.

Ηδη η Ντάουνινγκ Στριτ έχει εκφράσει ανησυχία για την προσπάθεια ομάδας βουλευτών να πάρουν τον έλεγχο της διαδικασίας του Brexit από την κυβέρνηση, τις επόμενες μέρες.

Η υπό εξέταση διμερής συμφωνία προβλέπει ότι οι δύο κυβερνήσεις θα προσπαθήσουν να συμφωνήσουν το δικό τους σχέδιο για να διατηρήσουν ανοιχτό το σύνορο με την Β.Ιρλανδία μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ. Εκτιμάται ότι μία τέτοια συμφωνία θα μπορούσε να απομακρύνει την ανάγκη να τεθεί στη ισχύ το backstop που, στη συμφωνία της Τ.Μέι, έχει προκαλέσει αντιδράσεις τόσο εντός του κόμματός της, αλλά και στο μικρό βορειο-ιρλανδικό κόμμα DUP – σύμμαχο της κυβέρνησης στη Βουλή, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σύμφωνα με τους Sunday Times, υπό τη νέα διευθέτηση η Βρετανία θα μπει σε προσωρινή τελωνειακή ένωση με την ΕΕ και η Βόρεια Ιρλανδία θα συμμορφωθεί με τους κανόνες για τα αγαθά, μέχρι να επιτευχθεί μία μετέπειτα συμφωνία. Ο εναλλακτικός μηχανισμός θα διασφαλίζει ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα στα σύνορα Β.Ιρλανδίας και Ιρλανδίας.

Ωστόσο, η εφημερίδα επικαλείται πηγή της ιρλανδικής κυβέρνησης ότι δεν εξετάζει μια τέτοια συμφωνία, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας, Σίμον Κόβενεϊ σε tweet του έγραψε: «Καθώς το Brexit κυριαρχεί στα ΜΜΕ, δεν εκπλήσσομαι που μερικές αναλύσεις σήμερα το έχουν εκλάβει λάθος. Διαβεβαιώνω ότι η δέσμευση της Ιρλανδικής κυβέρνησης στο σύνολο της συμφωνίας αποχώρησης είναι πλήρης – συμπεριλαμβανομένου του backstop που διασφαλίζει ανοιχτά σύνορα σε Ιρλανδία και Β.Ιρλανδία και προστασία της Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής».

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση