Όλα είναι έτοιμα για το μεγάλο συλλαλητήριο για την Μακεδονία που θα γίνει σήμερα στις 2 το μεσημέρι στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα.

Οι διοργανωτές μιλούν για την πιο ογκώδη συγκέντρωση, ενόψει της ψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία κατατέθηκε το πρωί του Σαββάτου στη Βουλή. Σύμφωνα με τους ίδιους, αναμένονται στην Αθήνα τουλάχιστον 3.000 λεωφορεία, που θα μεταφέρουν 150.000-200.000 διαδηλωτές από τη Βόρεια Ελλάδα. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αλλά και δήμοι της περιοχής θα συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο, ενώ σε αυτό θα εκπροσωπηθεί και η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους.

Κεντρικοί ομιλητές θα είναι ο Κρις Σπύρου, πρώην γερουσιαστής στις ΗΠΑ και πρώην πρόεδρος της Βουλής της Πολιτείας του Νιου Χαμσάιρ, η Αφροδίτη Μάνου και εκπρόσωπος του Αγίου Ορους.

Με σημαίες και τραγούδια αναχώρησαν οι Κρητικοί

Το βράδυ του Σαββάτου, εκατοντάδες ξεκίνησαν από διάφορα σημεία της χώρας το ταξίδι τους προς την Αθήνα, προκειμένου να μετάσχουν στο συλλαλητήριο.

Σύμφωνα με το zarpanews.gr, στα Χανιά, επιβιβάστηκαν στο πλοίο με ελληνικές σημαίες, λάβαρα, αλλά και κρητικές κατσούνες. Λίγο νωρίτερα, είχαν ανοίξει μία μεγάλη ελληνική σημαία στο λιμάνι της Σούδας, τραγουδώντας το «Μακεδονία ξακουστή».

https://www.youtube.com/watch?v=l7Vblh_CHkw

Παρόμοιο το σκηνικό και στη Θεσσαλονίκη, από όπου οι διαδηλωτές αναχώρησαν με συνθήματα, νταούλια και ελληνικές σημαίες.

https://www.youtube.com/watch?v=tL7supAt6u4

Αυστηρά μέτρα

Σύμφωνα με το iefimerida.gr, επί ποδός είναι η αστυνομία, καθώς στις 13:00 θα γίνει αντισυγκέντρωση στα Προπύλαια και θα τεθούν σε εφαρμογή αυστηρά μέτρα, προκειμένου να αποφευχθούν τα επεισόδια και να μην συναντηθούν οι μετέχοντες στις δύο συγκεντρώσεις. Για αυτό τον λόγο θα «επιστρατευθούν» 2.000 αστυνομικοί, ενώ το ελικόπτερο της αστυνομίας και drones θα πετούν συνεχώς πάνω από το κέντρο της Αθήνας, μεταδίδοντας εικόνες στο κέντρο επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ. Επίσης, θα στηθούν «φραγμοί» με κλούβες, σε δρόμους της Αθήνας. Αυξημένα θα είναι τα μέτρα φύλαξης τόσο στη Βουλή, όσο και στο Μέγαρο Μαξίμου.

Τα λεωφορεία από την κεντρική και βόρεια Ελλάδα θα συνοδεύονται από περιπολικά από τα διόδια Αφιδνών ως τον σταθμό του μετρό Κατεχάκη, ανά δέκα περίπου. Τα λεωφορεία από τη δυτική και νότια Ελλάδα θα συνοδεύονται από περιπολικά από τα διόδια της Μάνδρας και θα κατευθύνονται στον σταθμό του μετρό Συγγρού- Φιξ.

Κλείνουν σταθμοί του μετρό

Με απόφαση της αστυνομίας, από τις 10 το πρωί της Κυριακής θα είναι κλειστοί οι σταθμοί του μετρό Σύνταγμα, Πανεπιστήμιο και Ομόνοια. Οι συρμοί θα διέρχονται από αυτούς χωρίς να κάνουν στάση.

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Λόγω της διεξαγωγής του συλλαλητηρίου θα τεθούν σε εφαρμογή έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας.

Από το βράδυ του Σαββάτου απαγορεύεται η στάση και στάθμευση, ενώ από τις 6 το πρωί της Κυριακής προβλέπεται διακοπή κυκλοφορίας στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας (Πλ. Συντάγματος, Προπύλαια Πανεπιστημίου Αθηνών κ.λπ.). Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα εφαρμοστούν σταδιακά και ανάλογα με τις επικρατούσες κυκλοφοριακές συνθήκες, σύμφωνα με την αστυνομία.

Διαφήμιση
Διαφήμιση