HomeΚΟΣΜΟΣΚύπρος: Νέα αντιπαράθεση κυβέρνησης-ΑΚΕΛ για το Κυπριακό

Κύπρος: Νέα αντιπαράθεση κυβέρνησης-ΑΚΕΛ για το Κυπριακό

Με… ανακοινώσεις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Γραπτή απάντηση στη σημερινή ανακοίνωση του ΑΚΕΛ, εξέδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Πρόδρομος Προδρόμου.

Ο κ. Προδρόμου μιλά για «ανακύκλωση ανεδαφικών ισχυρισμών, με στόχο τη μομφή εναντίον του προέδρου Αναστασιάδη και της ελληνοκυπριακής πλευράς». Επίσης, αναφέρεται σε «αναμάσημα από το ΑΚΕΛ», το οποίο, σύμφωνα με τον κ. Προδρόμου, « κινδυνεύει να διαψεύσει τον ίδιο τον ισχυρισμό του».

Από τη στιγμή που, όπως και σήμερα, το ΑΚΕΛ διαπιστώνει ότι «ασφαλώς και ευθύνεται η Τουρκία, την οποία βολεύει το αδιέξοδο που παγιώνει τα διχοτομικά δεδομένα», διερωτάται κανείς, σημειώνει ο κ. Προδρόμου, γιατί εξακολουθεί αντί την Τουρκία να προσπαθεί να επικρίνει τον πρόεδρο Αναστασιάδη

Από τη στιγμή, που είναι γνωστό τοις πάσι, ότι στον καίριο χρόνο, στη διάρκεια της διαπραγμάτευσης στο Κραν Μοντανά, ο ίδιος ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ είχε επικροτήσει τον πρόεδρο Αναστασιάδη και είχε συγχαρεί την ελληνική κυπριακή πλευρά για την κατάθεση γραπτών θέσεων έναντι του πλαισίου Γκουτέρες, ζητώντας όπως και η τουρκική πλευρά πράξει το ίδιο -πράγμα που ουδέποτε συνέβηκε- «διερωτάται κανείς, γιατί το ΑΚΕΛ διαρκώς προσπαθεί να ενστερνισθεί τη στρεβλή άποψη ότι δεν ευθύνεται η Τουρκία», αναφέρεται στην δήλωση.

Προηγουμένως, ο εκπρόσωπος τύπου του ΑΚΕΛ, βουλευτής Στέφανος Στεφάνου, είχε υποστηρίξει ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης « είτε δεν διαβάζει τις θέσεις του ΑΚΕΛ είτε σκόπιμα τις παραποιεί. Ό,τι και να ισχύει, η ουσία είναι μία: Στο πλαίσιο της προσπάθειας του να απαντήσει στην κριτική του ΑΚΕΛ ο πρόεδρος υιοθέτησε κλασική ρητορική δαιμονοποίησης και κινδυνολογίας, την οποία προηγουμένως ο ίδιος κατάγγελλε και απέρριπτε».

Ασφαλώς και ευθύνεται η Τουρκία, την οποία βολεύει το αδιέξοδο που παγιώνει τα διχοτομικά δεδομένα, τόνισε ο κ. Στεφάνου. Ωστόσο, έθεσε το ερώτημα : «πώς γίνεται, όμως, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ και η διεθνής κοινότητα να επαινούν την Τουρκία για τη στάση της στο Κραν Μοντανά και να επιμερίζουν ευθύνες αποκλειστικά στους δύο ηγέτες;».

Σύμφωνα με τον κ. Στεφάνου, η συμπεριφορά της Τουρκίας όντως είναι απαράδεκτη. Ωστόσο, υποστηρίζει ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης «επιμελώς δεν αναφέρεται στο συμφωνημένο πλαίσιο διαπραγμάτευσης». Και ενόσω ο κ. Αναστασιάδης, προσθέτει, « όχι μόνο αποφεύγει να το πράξει, αλλά και όψιμα υιοθετεί τη γνωστή ρητορική ότι δεν θα παραδώσει κοινότητα, τότε συνεχίζει να τροφοδοτεί την εντύπωση ότι ερωτοτροπεί με διχοτομικές λύσεις».

Αυτός που χειρίζεται το Κυπριακό είναι ο πρόεδρος Αναστασιάδης, ανέφερε ο κ. Στεφάνου. «Αυτός θα έχει την ευθύνη αν τελικά ο ίδιος μείνει στην Ιστορία ως ο πρόεδρος της διχοτόμησης και όχι της απελευθέρωσης και της επανένωσης», κατέληξε.

Το ΑΚΕΛ επανήλθε , μετά την απαντητική δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, με γραπτή δήλωση του γενικού γραμματέα , ‘Αντρου Κυπριανού , στην οποία αναφέρεται ότι «ο κ. Προδρόμου νομίζει ότι απευθύνεται σε ανόητους». Ο γ.γ. του ΑΚΕΛ υπενθυμίζει ότι ο γ.γ. του ΟΗΕ, στο πολυσυζητημένο δείπνο του Κραν Μοντανά, εκθείασε τη στάση της Τουρκίας και επέκρινε τη στάση του κ. Αναστασιάδη και του κ. Ακιντζί.

Ο κ. Κυπριανού διερωτάται δε, «γιατί η κυβέρνηση δεν καταγγέλλει τον γ.γ. του ΟΗΕ για την έκθεσή του» και καλεί, όπως λέει, « τον κ. Αναστασιάδη να σοβαρευτεί».

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση