HomeHL-GreeceΤα μέτρα που θέλει να υλοποιήσει η κυβέρνηση μέχρι τις εκλογές

Τα μέτρα που θέλει να υλοποιήσει η κυβέρνηση μέχρι τις εκλογές

Οι στόχοι «μέχρι τη συνταγματικά προβλεπόμενη λήξη της θητείας της»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Έχοντας ξεπεράσει τον σκόπελο της ψήφου εμπιστοσύνης, η κυβέρνηση στρέφει πλέον την προσοχή της στη Συμφωνία των Πρεσπών που έρχεται στη Βουλή, με την κύρωσή της να αναμένεται μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας.

Οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών ξεκινούν τη Δευτέρα, και σύμφωνα με δηλώσεις ανώτερων κομματικών στελεχών, στο περιθώριο της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη διαδικασία στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές και στην Ολομέλεια, «θα υπάρξει άπλετος χρόνος ώστε όλοι να έχουμε τη δυνατότητα να μιλήσουμε» και πως «όλα αυτά που ακούγονται είναι περί όνου σκιάς».

Η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης από τη Βουλή στην κυβέρνηση και η ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης στην ΠΓΔΜ συζητήθηκαν στη χθεσινή Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία εξέδωσε μια μακροσκελή ανακοίνωση μετά την ολοκλήρωσή της.

Στην ανακοίνωση αυτή καταγράφονται και οι στόχοι της κυβέρνησης «στο χρόνο που απομένει μέχρι τη συνταγματικά προβλεπόμενη λήξη της θητείας της, δηλαδή μέχρι τον Οκτώβριο του 2019».

Η κυβέρνηση θέλει να υλοποιήσει μια σειρά από μεταρρυθμίσεις «με αριστερό και προοδευτικό πρόσημο, καθώς και όλες τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχουν ήδη εξαγγελθεί», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Σε αυτές περιλαμβάνονται η αύξηση του κατώτατου μισθού και η κατάργηση του υποκατώτατου μισθού για τους νέους, η προστασία της πρώτης κατοικίας, αλλά και ένα νέο πλαίσιο στεγαστικής πολιτικής, η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Επίσης, στόχος είναι να ολοκληρωθεί η συμφωνία με την Εκκλησία, «με την οποία θα τεθούν σε νέες, ειλικρινείς βάσεις οι σχέσεις της με την Πολιτεία», ενώ «θα προχωρήσει η αναθεώρηση του Συντάγματος, η οποία περιλαμβάνει, εκτός από την αλλαγή του άρθρου περί ευθύνης υπουργών, και μια σειρά από προοδευτικές αλλαγές στη λειτουργία των θεσμών, όπως και η κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων και των βασικών δημόσιων αγαθών».

Newsbeast.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση