HomeHL-EconomyΕπιταχύνονται οι διαδικασίες για τη νέα ρύθμιση των 120 δόσεων

Επιταχύνονται οι διαδικασίες για τη νέα ρύθμιση των 120 δόσεων

Ο ρόλος των θεσμών

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με μια νέα ρύθμιση οφειλών έως και σε 120 δόσεις για όλους, τόσο για τα χρέη σε ασφαλιστικά ταμεία όσο και στην εφορία, η κυβέρνηση επιχειρεί να διευκολύνει πολίτες και επιχειρηματίες στην αποπληρωμή των χρεών τους.

Αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών περιέγραψε χθες ένα τριπλό σχέδιο ρυθμίσεων και διευκολύνσεων, έναντι του οποίου όμως οι αρχικά κάθετα αρνητικοί θεσμοί δεν έχουν πει ακόμα την τελευταία τους λέξη.

Τόσο στο υπουργείο Οικονομικών όμως όσο και στο υπουργείο Εργασίας, θεωρείται δεδομένη η άμεση ενεργοποίηση ενός νέου σχήματος δόσεων που μπορεί να φτάνουν έως και τις 120 για χρέη προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Πιο «έτοιμη» φαίνεται η ρύθμιση την οποία επεξεργάζεται το επιτελείο της Έφης Αχτσιόγλου. Χωρίς περιουσιακά ή εισοδηματικά κριτήρια κάθε οφειλέτης των ασφαλιστικών ταμείων θα μπορεί να εντάξει άμεσα σε έως και 120 δόσεις (σε συνάρτηση με το ύψος της οφειλής) τα χρέη του.

Ειδικά για χρέη που δημιουργήθηκαν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016 θα προβλέπεται επανυπολογισμός τους με διαγραφή προσαυξήσεων έως και 85% και συνολική συρρίκνωσή τους έως και κατά 60%, ενώ για τα χρέη του 2017 δεν προβλέπεται κούρεμα παρά μόνο ενσωμάτωση στο σχήμα της σταδιακής καταβολής.

Αντίστοιχα σχέδια επεξεργάζεται και το υπουργείο Οικονομικών για τις οφειλές στην εφορία.

Σε δεύτερο χρόνο, από το καλοκαίρι και μετά, τα σχέδια της σημερινής κυβέρνησης αφορούν μία «ολιστική ρύθμιση», όπως την περιέγραψε χθες αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, με μόνιμο εξωδικαστικό μηχανισμό για χρέη σε τράπεζες, Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Όλα τα παραπάνω ωστόσο τελούν υπό την έγκριση των θεσμών.

Cnn.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση