HomeHL-9Επιδότηση δόσης και «κούρεμα» για κόκκινα στεγαστικά δάνεια

Επιδότηση δόσης και «κούρεμα» για κόκκινα στεγαστικά δάνεια

Μοντέλο Κύπρου για την πρώτη κατοικία

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Νέο πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τον πλειστηριασμό, το οποίο θα πατά στις προδιαγραφές του κυπριακού προγράμματος «Εστία», ετοιμάζει η κυβέρνηση σε συνεργασία με τις τράπεζες. Ο νέος νόμος που θα αντικαταστήσει τον νόμο Κατσέλη θα προβλέπει, σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο, «κούρεμα» μέρους του δανείου και επιδότηση της δόσης του κόκκινου στεγαστικού, ωστόσο συγχρόνως εισάγονται συγκεκριμένες προϋποθέσεις και αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια.

Σε ό, τι αφορά στο ανώτατο ποσό προστασίας της πρώτης κατοικίας, σύμφωνα με πληροφορίες του «Έθνους», δεν θα υπερβαίνει τα 100.000- 120.000 ευρώ, από 280.000 που είναι το σημερινό όριο. Οι τραπεζίτες επιμένουν το όριο να μην υπερβαίνει τα 100.000 ευρώ, ο SSM ζητά να πέσει στα 75.000 ευρώ, ενώ η κυβέρνηση επιθυμεί το ελάχιστο όριο προστασίας να διαμορφωθεί άνω των 120.000 ευρώ. Οι συζητήσεις είναι σε εξέλιξη, ενώ πηγές του οικονομικού επιτελείου δεν απέκλειαν και νέα παράταση του νόμου Κατσέλη, εάν δεν έχει οριστικοποιηθεί πλήρως το σχέδιο. Από το «κούρεμα» και την επιδότηση δόσης θα εξαιρούνται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, ενώ για να ενταχθεί κάποιος στην προστασία του νέου νόμου θα πρέπει να πληροί μια σειρά κριτηρίων με ειδική πρόβλεψη για ευπαθείς κοινωνικά ομάδες (άνεργοι, ασθενείς κ.α.).

Κριτήρια ένταξης

Όσοι δανειολήπτες πληρούν τα κριτήρια ένταξης στο νέο πλαίσιο θα απευθύνονται όπως σήμερα, στα δικαστήρια προκειμένου να οριστεί η νέα δόση και να εξασφαλιστεί η επιδότησή της κατά το 1/3. Ερώτημα που προκύπτει είναι αν στο ακίνητο θα εγγράφεται νέα προσημείωση υπέρ του Δημοσίου, καθώς θα πρέπει να εξασφαλιστεί σε περίπτωση που ο δανειολήπτης σταματήσει να εξυπηρετεί το δάνειό του. Η προσημείωση υπέρ του Δημοσίου προβλέπεται στο κυπριακό μοντέλο.

Ένα από τα θέματα που πρέπει να διευθετηθούν αφορά στο κούρεμα της οφειλής, πότε και σε ποιες περιπτώσεις θα γίνεται, και συγκεκριμένα ποιο θα είναι το μέγιστο ποσοστό κουρέματος, αν το υπόλοιπο του δανείου είναι μεγαλύτερο από την τρέχουσα αξία του ακινήτου και τι θα γίνεται αν το δάνειο είναι μικρότερης αξίας από το ακίνητο.

Πηγή πληροφοριών: Έθνος, enikos,

Διαφήμιση
Διαφήμιση