HomeΚΡΗΤΗΑποστολάκης: Η Τουρκία να επιλέξει τον δρόμο της σύγκρουσης ή της συνεργασίας

Αποστολάκης: Η Τουρκία να επιλέξει τον δρόμο της σύγκρουσης ή της συνεργασίας

Κατά την σημερινή τελετή παράδοσης – παραλαβής στο υπουργείο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Κάλεσμα προς «όλους τους γείτονές μας να δουλέψουμε μαζί ώστε να βγάλουμε τα Βαλκάνια από τη γωνιά και να τα φέρουμε στο διεθνές προσκήνιο ως μια περιοχή που μπορεί να εγγυάται την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ειρήνη» απηύθυνε ο νέος υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, κατά τη σημερινή τελετή παράδοσης-παραλαβής στο υπουργείο.

Παράλληλα, καθιστώντας σαφές ότι «εμείς είμαστε σταθερά προσανατολισμένοι στις αξίες της ειρηνικής συνύπαρξης και της συνεργασίας», προέτρεψε την Τουρκία να επιλέξει: «Υπάρχει ο δρόμος της σύγκρουσης και ο δρόμος της συνεργασίας. Θέλω να υπενθυμίσω στους γείτονές μας πως όποτε πρυτάνευσε η λογική της συνεργασίας και εμπιστοσύνης, οι λαοί μας πρόκοψαν. Όποτε όμως κυριάρχησαν οι εθνικισμοί, οι λαοί δυστύχησαν. Θεμέλιο των σχέσεών μας οφείλει να αποτελεί ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και αυτή είναι η μόνη «κόκκινη» γραμμή στη σχέση μας», ξεκαθάρισε.

Ο κ. Αποστολάκης ζήτησε από πολιτικά κόμματα και λαό να πορευθούν το επόμενο διάστημα ενωμένοι και αποφασισμένοι, αφήνοντας έξω από αντιπαραθέσεις το στράτευμα.

Αναφερόμενος στην πρόταση του Πρωθυπουργού και του απελθόντος υπουργού να αναλάβει την πολιτική ευθύνη της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων «σε μια ιδιαίτερη και φορτισμένη πολιτικά αλλά και συναισθηματικά συγκυρία», ο κ. Αποστολάκης παρατήρησε: «Αναγνωρίζω ότι η πρόκληση αυτή, όπως την έθεσε ο Πρωθυπουργός, εμπεριέχει ένα μήνυμα ενότητας και ετοιμότητας στον ευαίσθητο τομέα της εθνικής άμυνας και ασφάλειας, αλλά και συνέχειας και σταθερότητας στην αμυντική στρατηγική της χώρας. Πέρα από οποιαδήποτε πολιτική σκοπιμότητα, αποφάσισα ότι πρέπει να ανταποκριθώ. Βγάζω λοιπόν τη στολή του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ώστε να υπηρετήσω την πατρίδα μου από τη θέση του υπουργού Εθνικής Άμυνας. Η τιμή είναι μεγάλη, η ευθύνη όμως ακόμα μεγαλύτερη. Οι καιροί είναι ταραγμένοι, η περιοχή μας πολιτικοστρατωτικά ασταθής και βέβαια η ανάληψη της ευθύνης γίνεται κάτω από το βάρος εξελίξεων σε ένα από τα κορυφαία εθνικά ζητήματα που ταλάνιζαν τη χώρα εδώ και τρεις δεκαετίες» επισήμανε.

Ο νέος υπουργός Εθνικής Άμυνας έθεσε ως ύψιστη προτεραιότητα την ανάδειξη του ρόλου της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων. Και γι’ αυτό, όπως είπε, «ασκούμε ενεργή στρατιωτική διπλωματία, έχοντας αναλάβει έναν ρόλο-κλειδί στην προώθηση αμυντικών συνεργειών και πρωτοβουλιών ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή».

Ο κ. Αποστολάκης ευχαρίστησε τον Πάνο Καμμένο για την εμπιστοσύνη και την παραγωγική συνεργασία που είχαν. «Τα χρόνια που πέρασαν ηγηθήκατε επάξια των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, κρατώντας ψηλά τη σημαία της αποτροπής, της ισχύος και της περηφάνιας. Σταθήκατε δίπλα στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, αρωγός των προσπαθειών μας και συμπαραταχθήκατε στο δύσκολο έργο μας» δήλωσε ο νέος ΥΕΘΑ.

naftemporiki.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση