HomeHL-EconomyΗ Ελλάδα δεν έχει χρόνο να διορθώσει τις τράπεζές της

Η Ελλάδα δεν έχει χρόνο να διορθώσει τις τράπεζές της

Η πολιτική αναταραχή και η επιβράδυνση της ζήτησης πλήττουν τις προσπάθειες για τη μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η κατάρρευση αυτής της εβδομάδας της κυβέρνησης συνασπισμού της Ελλάδας έρχεται σε μια ευαίσθητη στιγμή για τον οικονομικό κλάδο της χώρας.

Το Σαββατοκύριακο, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κάλεσε την κυβέρνηση της κυβέρνησής του μετά την παραίτηση του υπουργού Άμυνας Πάνο Καμμένο, διαμαρτυρόμενος για μια συμφωνία με την ΠΓΔΜ για να τερματίσει μια διαμάχη για το όνομά του.

Εάν χάσει η κυβέρνηση Syriza, θα υπάρξουν πρόωρες εκλογές. Αυτό, τουλάχιστον προσωρινά, θα διαταράξει τα σχέδια για τη συμμετοχή της κυβέρνησης σε μια τόσο απαραίτητη τραπεζική μεταρρύθμιση.

Οι τράπεζες της Ελλάδας έχουν επιβιώσει από την οικονομική ύφεση της χώρας αλλά έχουν πληρώσει ένα μεγάλο τίμημα: είναι ελάχιστα κερδοφόρες, οι ισολογισμοί τους είναι γεμισμένοι με μη εξυπηρετούμενα δάνεια και -κυρίως- δεν δανείζουν.

Οι ηγέτες των επιχειρήσεων και οι πολιτικοί είναι ανυπόμονοι να καθαρίσουν τους ισολογισμούς των τραπεζών. Ελπίζουν ότι η επιστροφή των τραπεζικών δανείων θα ξεκινήσει την προβληματική ελληνική οικονομία. Αλλά η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και η επιστροφή της εσωτερικής πολιτικής αστάθειας σημαίνει ότι η χώρα μπορεί να την έχει αφήσει πολύ αργά.

Όταν παρακολούθησα τον περασμένο μήνα το συνέδριο του Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, όλες οι συζητήσεις αφορούσαν τράπεζες. Υπήρχε μια αίσθηση επείγουσας ανάγκης για την ανάγκη μεταρρύθμισης.

Ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Σίμος Αναστασόπουλος, δήλωσε: «Πρέπει να καθαρίσουμε τα μη εξυπηρετούμενα πρόσωπα πιο γρήγορα για να αποκαταστήσουμε την κερδοφορία των τραπεζών».

Αλλά οι ίδιες οι τράπεζες είναι πιο επιφυλακτικές, προειδοποιώντας ότι η ταχεία καταγραφή των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα σήμαινε περισσότερους πόνους για τους μετόχους που έχουν ήδη πληγεί πολλές φορές κατά τη διάρκεια της μακράς κατάθλιψης της Ελλάδας. Υπάρχει διαφωνία σχετικά όχι μόνο με το ρυθμό αλλά και με την προσέγγιση για τον καθαρισμό των τραπεζών.

Η κυβέρνηση υπό την ηγεσία της Συρίας, η Τράπεζα της Ελλάδος και οι ίδιες οι τράπεζες έχουν υποβάλει προτάσεις για μεταρρύθμιση. Η Eurobank Ergasias , η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελλάδας, έχει ήδη ξεκινήσει το πρώτο στάδιο του καθαρισμού της.

Ανακοίνωσε τη συγχώνευση του Δεκεμβρίου με τον επενδυτή ακινήτων Grivalia Properties, ο οποίος δήλωσε ότι θα του έδινε επαρκή κεφάλαια για να προχωρήσει στην τιτλοποίηση και την πώληση € 7δις μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η τράπεζα στοχεύει να μειώσει κατά το ήμισυ την αναλογία των μη εξυπηρετούμενων δανείων και των χρηματοδοτικών ανοιγμάτων σε 15% μέχρι το τέλος του 2019. Αλλά άλλες τράπεζες ενδέχεται να στερούνται το κεφάλαιο για μια τέτοια δραστική μείωση χωρίς κρατική συμμετοχή.

Επί του παρόντος, υπάρχουν δύο προτάσεις για συμμετοχή του κράτους που ασχολείται με το πρόβλημα των NPL. Κάποιος καλεί τις τράπεζες να πουλήσουν τα επισφαλή δάνεια προς τους επενδυτές, με κρατική εγγύηση.

Το άλλο θα έβλεπε τις τράπεζες να μεταφέρουν τις φορολογικές τους πιστώσεις σε ένα όχημα ειδικού σκοπού, το οποίο στη συνέχεια θα αγοράζει τα δάνεια. Αλλά ούτε μπορεί να προχωρήσει χωρίς κυβερνητική στήριξη, και η κυβέρνηση έχει αποσπαστεί. Αλλά η απελευθέρωση των τραπεζών από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ενδέχεται να μην είναι αρκετή για να ξαναρχίσει ο δανεισμός.

Οι τραπεζίτες λένε ότι η προσφορά δεν είναι το μόνο πρόβλημα – βλέπουν επίσης την έλλειψη ζήτησης. Αν και οι τελευταίες προσωρινές κυβερνητικές στατιστικές δείχνουν ισχυρή οικονομική ανάπτυξη, η εγχώρια ζήτηση παραμένει πολύ αδύναμη και η ανάκαμψη της αγοράς κατοικιών είναι οδυνηρά αργή.

Οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να αγωνίζονται κάτω από εξαιρετικά υψηλούς φορολογικούς συντελεστές σε σύγκριση με τους γείτονες της Ελλάδας, την Κύπρο και τη Βουλγαρία.

Οι τράπεζες προειδοποιούν ότι πολλά νοικοκυριά και επιχειρήσεις δεν είναι αρκετά αξιόπιστα για να δανειστούν. Τόσο η Eurobank Ergasias όσο και η Πειραιώς , η κυρίαρχη τράπεζα της χώρας, αναμένουν ότι η κύρια ζήτηση για δάνεια θα προέλθει από τον τομέα των εξαγωγών. Όμως, ένα μεγάλο ποσοστό των ελληνικών εξαγωγών πηγαίνει στους γείτονές του.

Όχι μόνο η οικονομία της ευρωζώνης επιβραδύνεται, αλλά οι εξαγωγές στην Τουρκία έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση της χώρας αυτής. Περαιτέρω, οι παγκόσμιες οικονομικές προκλήσεις δυσκολεύουν την Ελλάδα να εισέλθει στις διεθνείς αγορές.

Επομένως, η αύξηση των τραπεζικών δανείων για εξαγωγές μπορεί να αποδειχθεί ασαφής. Χωρίς αυτό, ο καθαρισμός των ισολογισμών των ελληνικών τραπεζών, ιδιαίτερα με επιταχυνόμενο ρυθμό, μπορεί να αποδειχθεί δαπανηρή χάσιμο χρόνου.

Η ευκαιρία για τραπεζικό δανεισμό για να ξεκινήσει η ελληνική οικονομία μπορεί να έχει περάσει.

Financial Times

Διαφήμιση
Διαφήμιση