HomeHL-9Βουλή: Αύριο στις 10 το πρωί ξεκινάει η συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης

Βουλή: Αύριο στις 10 το πρωί ξεκινάει η συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης

Η "μητέρα των μαχών" για τον Αλέξη Τσίπρα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Αύριο το πρωί (10 πμ) θα αρχίσει στην Ολομέλεια της Βουλής η «μητέρα των μαχών» για τον κ. Αλ. Τσίπρα, δηλαδή η συζήτηση επί του αιτήματος του πρωθυπουργού για ανανέωση της εμπιστοσύνης της εθνικής αντιπροσωπείας προς την κυβέρνησή του. Αυτό αποφασίστηκε νωρίτερα σήμερα στην διάσκεψη των Προέδρων, με την προοπτική η κοινοβουλευτική διαδικασία να ολοκληρωθεί αργά την νύχτα της Τετάρτης.

Η απόφαση αυτή ελήφθη μέσα σε ηλεκτρισμένο κλίμα, εξαιτίας των τελευταίων ραγδαίων εξελίξεων και με την αξιωματική αντιπολίτευση να ζητεί, μεταξύ άλλων να εξαντληθεί η προβλεπόμενη από τον Κανονισμό τριήμερη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια. Ωστόσο η κυβέρνηση επέμεινε και, φυσικά, πέτυχε η όλη διαδικασία να ολοκληρωθεί το αργότερο τα μεσάνυχτα της Τετάρτης. Η διήμερη συζήτηση θα ανοίξει και θα κλείσει με ομιλία του πρωθυπουργού, ενώ αντιστοίχως αναμένεται να μιλήσουν δύο φορές και οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί. Επίσης σχεδιάζεται να λάβουν το λόγο περί τους 60 βουλευτές.

Παραλλήλως ετέθη –δικαιολογημένα- από την αντιπολίτευση ζήτημα αναβολής της σημερινής συνεδρίασης αντικείμενο της οποίας ήταν συζήτηση και ψήφιση νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας για ζητήματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, στο πλαίσιο της οποίας επρόκειτο να τεθεί προς έγκριση και η τροπολογία για τον τρόπο διορισμού εκπαιδευτικών η οποία ως γνωστόν προκαλεί εντονότατες αντιδράσεις στο συγκεκριμένο επαγγελματικό χώρο. Η κυβέρνηση εξ αρχής επέμενε να συζητηθεί το νομοσχέδιο, με τον κ. Ν. Βούτση να συνηγορεί.

Ωστόσο, σήμερα, ο προγραμματισμός άλλαξε και η κυβέρνηση μαζί με την πολιτική διεύθυνση της Βουλής να «υπαναχωρήσουν»: Αποφασίστηκε, λοιπόν, η συζήτηση του νομοσχεδίου να αναβληθεί για την προσεχή Πέμπτη, την επομένη δηλαδή της αναμενόμενης «ανανέωσης» της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

«Η απόφαση αυτή ελήφθη για την καλύτερη προετοιμασία των κοινοβουλευτικών ομάδων, για την αυριανή κορυφαία διαδικασία», σημείωσε σχετικά ο Πρόεδρος της Βουλής λίγο μετά το τέλος της Διάσκεψη. μία ημέρα πριν, ο κ. Βούτσης ενημερώνοντας τον Τύπο σημείωνε: «Έχουμε μία συζήτηση για το νομοσχέδιο για την Παιδεία που θα γίνει κανονικά όπως προβλεπόταν».

Kathimerini.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση