HomeHL-9Εντονο παρασκήνιο Τσίπρα-Καμμένου για το διαζύγιο

Εντονο παρασκήνιο Τσίπρα-Καμμένου για το διαζύγιο

«Δεν θα γίνω Ιφιγένεια για να επιβιώσεις εσύ»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Εντονο είναι το παρασκήνιο τις τελευταίες ώρες, ενώ πλησιάζει το κρίσιμο ραντεβού Τσίπρα-Καμμένου, κατά το οποίο θα δοθεί τέλος στην συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Πράγματι, αντίστροφα μετράει η συγκυβέρνηση, αφού σε μερικές ώρες, συγκεκριμένα στις 10.30 το πρωί της Κυριακής, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο συγκυβερνήτης του Πάνος Καμμένος θα συναντηθούν στο Μέγαρο Μαξίμου για να επισημοποιήσουν τους όρους της αποχώρησης των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση.

Θεωρείται δεδομένο ότι ο Πάνος Καμμένος θα παραιτηθεί από το υπουργείο Αμυνας ενώ το ίδιο θα πράξει και η υφυπουργός του Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά. Η Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία πέρασε από το σκοπιανό κοινοβούλιο και αναμένεται να έρθει προς ψήφιση στην ελληνική βουλή εντός του Ιανουαρίου δεν αφήνει άλλα περιθώριο στον πρόεδρο των ΑΝΕΛ: θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση και θα παραιτηθεί από υπουργός Αμυνας.

Αιχμαλωτίζει δύο υπουργούς ΑΝΕΛ ο Τσίπρας

Ωστόσο, οι όροι της αποχώρησης των ΑΝΕΛ από την συγκυβέρνηση αποτελούν μήλο της έριδος ανάμεσα στον Πάνο Καμμένο και τον Αλέξη Τσίπρα. Οι δύο άνδρες μίλησαν πολλές φορές στο τηλέφωνο το Σάββατο, 12 Ιανουαρίου, προκειμένου να προετοιμάσουν την συνάντησή τους και να ορίσουν ακριβώς τους όρους της αποχώρησης.

Ο Πάνος Καμμένος, σύμφωνα με έγκυρες κυβερνητικές πληροφορίες, απαιτεί από τον Αλέξη Τσίπρα να απελευθερώσει όλους τους υπουργούς των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση, ώστε να μη φανεί ότι παζαρεύουν θέσεις, αλλά ότι, αντίθετα, είναι ενωμένοι σε μια γραμμή, όπως την έχει χαράξει ο ίδιος. Ζήτησε επίσης από τον πρωθυπουργός να μην εντάξει βουλευτές των ΑΝΕΛ στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να μην αποδεκατιστεί το κόμμα του και συρθεί λαβωμένο στις εκλογές.

«Δεν μπορώ να απελευθερώσω όλους τους υπουργούς. Χρειάζομαι δύο από τους ΑΝΕΛ, για να διασφαλίσω το 151», του διεμήνυσε ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες.

Οι υπουργοί Ελενα Κουντουρά και Βασίλης Κόκκαλης, οι οποίοι ως βουλευτές διαθέτουν ψήφο, είναι οι δύο που ζητάει ο κ. Τσίπρας να παραμείνουν στην κυβέρνηση για να εξασφαλίσει την πλειοψηφία.

Αυτό ακριβώς είναι και το σημείο τριβής. Πηγές αναφέρουν ότι ο υπουργός Αμυνας είναι σφόρδα δυσαρεστημένος με τον πρωθυπουργό που «αιχμαλωτίζει» τους ΑΝΕΛ στα σχέδιά του. «Δεν θα γίνω εγώ Ιφιγένεια για να επιβιώσεις εσύ» είπε στον πρωθυπουργό, σύμφωνα με πληροφορίες. Οι τηλεφωνικοί διάλογοι ήταν ιδιαίτερα έντονοι μεταξύ των δύο ανδρών, όλη την ημέρα του Σαββάτου, αναφέρουν πηγές, χωρίς να μπορούν αν εντοπίσουν τι άλλα ζήτησε ο Πάνος Καμμένος από τον Αλέξη Τσίπρα.

Αν μάλιστα ο κ. Τσίπρας επιμείνει στην απαίτησή του να κρατήσει δύο υπουργούς ΑΝΕΛ στο κυβερνητικό σχήμα, ώστε να συμπληρώσει τον απαιτούμενο αριθμό ψήφων για να περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών στη βουλή, τότε δεν αποκλείεται το «διαζύγιο» ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όχι μόνο να μην είναι βελούδινο, αλλά να καταλήξει σε αντιδικία.

Κάποιοι συνεργάτες του Πάνου Καμμένου, μάλιστα, τον συμβουλεύουν, μετά το ραντεβού στο Μέγαρο Μαξίμου, αν ο πρωθυπουργός επιμείνει στη «σαλαμοποίηση» των ΑΝΕΛ, να προβεί σε επιθετικές δηλώσεις εναντίον του, ώστε να περισώσει ό,τι μπορεί από την αξιοπιστία του κόμματός του.

Αύριο η παραίτηση των δύο

Πάνος Καμμένος και Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά αποχωρούν από την κυβέρνηση, αμέσως μετά το ραντεβού των δύο που θα γίνει το πρωί της Κυριακής και ανοίγει ο δρόμος για έκτακτο ανασχηματισμό. Θεωρείται βέβαιο ότι ο Πάνος Καμμένος θα προτείνει πρόσωπο εμπιστοσύνης του στο υπουργείο Αμυνας και όχι κάποιο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Ηδη κυκλοφορεί στους διαδρόμους του υπουργείου Αμυνας το όνομα του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ ναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη.

Μετά την αποχώρηση των ΑΝΕΛ και τον ανασχηματισμό, ο Αλέξης Τσίπρας θα φέρει αίτημα ψήφου εμπιστοσύνης στη βουλή, πριν την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών, όπως δήλωσε ο ίδιος στην συνέντευξή του στο κανάλι ΟΡΕΝ.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση