HomeHL-9Η επόμενη μέρα στην πΓΔΜ την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Η επόμενη μέρα στην πΓΔΜ την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Στην επικοινωνία Τσίπρα - Ζάεφ αναφέρονται τα ΜΜΕ της χώρας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με την κυβέρνηση να δίνει συγχαρητήρια και να την αντιπολίτευση να ζητά διάλυση της Βουλής και πρόωρες εκλογές ξημερώνει στην πΓΔΜ η επόμενη ημέρα της ψηφοφορίας στην Ολομέλεια της Βουλής της χώρας, με την οποία ολοκληρώθηκε η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος της χώρας, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Σε ανακοίνωσή της η κυβέρνηση της πΓΔΜ συγχαίρει όλους τους πολίτες και τους βουλευτές για το υψηλό αίσθημα ευθύνης που επέδειξαν, ανοίγοντας με αυτόν τον τρόπο τον δρόμο για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ και επιτρέποντάς της να ενσωματωθεί και να αναγνωριστεί διεθνώς ως κυρίαρχο κράτος, εξασφαλίζοντας πλήρως την ταυτότητα και τα χαρακτηριστικά των πολιτών της. «Τα οφέλη που θα αποκομίσουμε είναι αποτέλεσμα της αλλαγής του ονόματός μας με την προσθήκη ενός ακριβούς γεωγραφικού προσδιορισμού» αναφέρει, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση της κυβέρνησης.

Με μήνυμά του στο Facebook, ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ συγχαίρει και ευχαριστεί πολίτες και βουλευτές για την ευθύνη που ανέλαβαν για την αναθεώρηση του Συντάγματος της χώρας.

Σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι, με δηλώσεις του αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας στη Βουλή, ζήτησε την διάλυση του Κοινοβουλίου και την διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών, ταυτόχρονα με τις προεδρικές εκλογές, που θα διεξαχθούν τον ερχόμενο Απρίλιο.

Ο Μίτσκοσκι, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ανέφερε ότι το κόμμα του παραμένει συνεπές στις θέσεις του και δεν υποστηρίζει την αλλαγή του Συντάγματος με στόχο την αλλαγή του συνταγματικού ονόματος και θεωρεί ότι η αλλαγή του Συντάγματος έγινε «με αντισυνταγματικό, παράνομο, βίαιο και εγκληματικό τρόπο, με απειλές και παζαρέματα». Σημείωσε ότι η αλλαγή του ονόματος «είναι απόφαση 81 βουλευτών και όχι απόφαση των «Μακεδόνων» πολιτών».

Σε ό,τι αφορά τις διεθνείς αντιδράσεις, τα ΜΜΕ των Σκοπίων δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην τηλεφωνική επικοινωνία του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, ενώ επισημαίνουν και το μήνυμα του πρώην ΥΠΕΞ της Ελλάδας Νίκου Κοτζιά στο twitter, ο οποίος έγραψε «Βόρεια Μακεδονία καλωσόρισες στην ζωή μας».

Τα δημοσιεύματα αναφέρονται στα συγχαρητήρια μηνύματα της Ύπατης Εκπροσώπου ΚΕΠΠΑ της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι και του Επιτρόπου Διεύρυνσης Γιοχάνες Χάνες, του ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ , του Αυστριακού Καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς, του Βρετανού ΥΠΕΞ Τζέρεμι Χάντ , του Αλβανού ΥΠΕΞ Ντίτμιρ Μπουσάτι, του πρέσβη των ΗΠΑ στα Σκόπια Τζες Μπέιλι κ.ά.

Η αλλαγή της ονομασίας της πΓΔΜ σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», όπως προβλέπεται από τη Συμφωνία των Πρεσπών, πέρασε με οριακή πλειοψηφία από το κοινοβούλιο της πΓΔΜ, καθώς «ναι» ψήφισαν 81 βουλευτές, μόλις πάνω από το όριο των 80 βουλευτών που χρειαζόταν ο Ζάεφ. Τώρα, το «μπαλάκι» περνά στην ελληνική πλευρά.

Newsbeast.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση