HomeΚΡΗΤΗΧαμηλό το ποσοστό των υδροπονικών θερμοκηπίων

Χαμηλό το ποσοστό των υδροπονικών θερμοκηπίων

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τεχνική στήριξη για την περαιτέρω ανάπτυξη της υδροπονίας, που εξασφαλίζει λιγότερη χρήση νερού και φυτοφαρμάκων, έχουν ανάγκη οι παραγωγοί θερμοκηπιακών καλλιεργειών. Αυτό τονίστηκε στη χθεσινή ημερίδα στο Ινστιτούτο Ελιάς, στο πλαίσιο του προγράμματος Hydroflies, με τη συμμετοχή επιστημόνων από την Ελλάδα και την Κύπρο.

Παρά τα θετικά στοιχεία των υδροπονικών καλλιεργειών σε επίπεδο Κρήτης το ποσοστό των θερμοκηπίων που έχουν συστήματα υδροπονικής καλλιέργειας παραμένει πολύ μικρό καθώς οι παραγωγοί δεν έχουν την αναγκαία στήριξη. Στόχος του προγράμματος είναι να βρεθούν οι επιστήμονες πιο κοντά στους παραγωγούς. «Θέλουμε να εκπαιδεύσουμε τους παραγωγούς πάνω σε νέες τεχνικές γεωπονίας για τη μείωση της κατανάλωσης νερού και λιπασμάτων π.χ. να μπορούν να προβλέπουν τη συσσώρευση νιτρικών με ηλεκτρόδια στα μαρούλια  έτσι ώστε να είναι πιο υγιή τα φυτά που παράγουν και καταναλώνονται από τους πολίτες. Επίσης μέσω του προγράμματος να τους εκπαιδεύσουμε στη χρήση ωφέλιμων εντόμων και πώς θα τα συντηρεί ο παραγωγός προκειμένου να έχει καλύτερα αποτελέσματα», ανέφερε ο κ. Νίκος Τζωρτζάκης από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Το πείραμα χρήσης περλίτη που υπάρχει στην Ελλάδα ως υπόστρωμα για την υδροπονία αντί πετροβάμβακα που εισάγεται ανέλυσε ο κ.  Αριστείδης Σταματάκης, διευθυντής του Εργαστηρίου Εδαφολογίας και Φυλλοδιαγνωστικής του Μ.Α.Ι.Χ.  «Κάναμε πειράματα χρησιμοποιώντας διάφορες αναλογίες αμωνιακών νιτρικών ούτως ώστε να περιορίσουμε  την  περιβαλλοντική μόλυνση από τα νιτρικά στα διαλύματα απορροής και να δούμε πού θα έχουμε τα μέγιστα αποτελέσματα ποσοτικά και ποιοτικά. Τα αποτελέσματα του πειράματος θα είναι διαθέσιμα στους παραγωγούς», είπε ο κ. Σταματάκης.

Στο πλαίσιο της ημερίδας μίλησαν επίσης ο κ. Κ. Οικονομάκης από τους πρώτους που πειραματίστηκε πάνω στην υδροπονία στην Ελλάδα, ο κ. Τζεράκης από το Εργαστήριο Υδροπονικής του Ινστιτούτου, ο κ. Χανιωτάκης από το Πανεπιστήμιο Κρήτης και η κα Βαρίκου από το Ινστιτούτο Ελιάς.

haniotika-nea.gr, Γιώργος Κώνστας

Διαφήμιση
Διαφήμιση