HomeΚΡΗΤΗΝέα υποχώρηση του τζίρου στο λιανικό εμπόριο

Νέα υποχώρηση του τζίρου στο λιανικό εμπόριο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Πτωτική πορεία εξακολουθούν να καταγράφουν οι πωλήσεις στο λιανικό εμπόριο. Τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής είναι αποκαλυπτικά για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, καθώς κατά 3,4% μειώθηκε ο τζίρος του λιανεμπορίου τον Μάρτιο του 2014, σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, ενώ σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο 2014, σημείωσε αύξηση 0,9%.
Επιπλέον, ο δείκτης όγκου του ίδιου μήνα, σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2013, σημείωσε μείωση 0,8%, ενώ σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2014 υποχώρησε κατά 5,3%.
Αν συνυπολογιστεί το γεγονός ότι η αγοραστική κίνηση είναι γενικώς μειωμένη τους τελευταίους μήνες γίνεται εύκολα κατανοητό ότι πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις βρίσκονται στα όρια της επιβίωσης.
Από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, προκύπτει ότι ο ετήσιος τζίρος κινείται πτωτικά στα πολυκαταστήματα, στα έπιπλα – ηλεκτρικά είδη – οικιακό εξοπλισμό, στα μεγάλα καταστήματα τροφίμων, στα φαρμακευτικά – καλλυντικά και στα τρόφιμα – ποτά – καπνό.
Η μείωση του Δείκτη Κύκλου Εργασιών κατά 3,4% τον μήνα Μάρτιο 2014, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαρτίου 2013, προήλθε κυρίως από τις παρακάτω μεταβολές: έπιπλα – ηλεκτρικά είδη – οικιακός εξοπλισμός 1,3%, βιβλία – χαρτικά – λοιπά είδη -1,8%, μεγάλα καταστήματα τροφίμων -2,4%, καύσιμα -2,7%, φαρμακευτικά-καλλυντικά -5%.
Σημειώνεται ότι μετά τον δύσκολο χειμώνα, οι έμποροι του Ρεθύμνου έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους για αύξηση των πωλήσεών τους στην καλοκαιρινή σεζόν, ευελπιστώντας ότι λόγω της καλής τουριστικής χρονιάς που αναμένεται να υπάρξει, θα «ανασάνει» οικονομικά και το λιανικό εμπόριο.
rethnea.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση