HomeHL-WorldΜακεδονικό: Ο «πονοκέφαλος» Ζάεφ για την αμνηστία στους αποστάτες του VMRO

Μακεδονικό: Ο «πονοκέφαλος» Ζάεφ για την αμνηστία στους αποστάτες του VMRO

Η αποδοχή του αιτήματος προκάλεσε έντονη ενόχληση σε σημαντική μερίδα των οπαδών της

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στην τελική ευθεία έχει μπει στα Σκόπια η διαδικασία των συνταγματικών αλλαγών στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Πρεσπών, με τον πρωθυπουργό της χώρας, Ζόραν Ζάεφ, να «παίζει τα ρέστα του» προκειμένου να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των 80 βουλευτών που απαιτούνται για την κύρωσή τους.

Η συνεδρίαση έχει προγραμματιστεί για τις 9 Ιανουαρίου και κατά πάσα πιθανότητα, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, θα διαρκέσει δύο έως τρεις ημέρες, αφού όπως έχει ειπωθεί, οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης του VMRO-DPMNE δεν θα συμμετάσχουν.

Αυτό σημαίνει ότι μπορεί στις 12-13 Ιανουαρίου να υπάρχει το αποτέλεσμα της ψηφοφορία στη βουλή των Σκοπίων.

Μιλώντας την προηγούμενη εβδομάδα σε δημοσιογράφους, ο Ζόραν Ζάεφ είπε πως «θα καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να εξασφαλίσω την πλειοψηφία των δύο τρίτων που θα υποστηρίξει τις συνταγματικές τροποποιήσεις, οι οποίες θα κατατεθούν στο Κοινοβούλιο για την τελική φάση της διαδικασίας, στις 9 Ιανουαρίου».

Εν τω μεταξύ, όπως μεταδίδουν μέσα ενημέρωσης της γειτονικής χώρας, οι δικαστικές αρχές της ΠΓΔΜ έκαναν αποδεκτές τις αιτήσεις για χορήγηση αμνηστίας σε 20 από τους 70 κατηγορούμενους για τα επεισόδια της 27ης Απριλίου 2017 όπου είχε τραυματιστεί και ο Ζάεφ.

Ωστόσο, σημειώνουν τα ΜΜΕ, ο αριθμός των 20 αμνηστευθέντων δεν είναι ο τελικός, καθώς το Ποινικό Δικαστήριο θα αποφανθεί και επί των λοιπών αιτημάτων για χορήγηση αμνηστίας, ενώ αναμένεται και η απόφαση του Εφετείου επί των προσφυγών κατηγορούμενων που το Ποινικό Δικαστήριο απέρριψε τις αιτήσεις τους για χορήγηση αμνηστίας.

Ο νόμος περί αμνηστίας ήταν ένα από τα αιτήματα που είχαν υποβάλλει οι «8» της αντιπολίτευσης που υπερψήφισαν στην πρώτη ψηφοφορία της 19ης Οκτωβρίου 2018. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, οι 64 από τους περίπου 70 κατηγορουμένους στα αιματηρά γεγονότα της 27ης Απριλίου 2017 υπέβαλαν αίτηση για να τους δοθεί αμνηστία εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας. Μάλιστα, τρεις από τους «8» (οι Σάσο Βασίλεφσκι, Λιούμπεν Αρναούντοφ και Κρίστο Μούκοσκι) είναι οι ίδιοι κατηγορούμενοι στην υπόθεση της 27ης Απριλίου.

Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Βήματος της Κυριακής», η αποδοχή από την κυβέρνηση Ζάεφ του αιτήματος για χορήγηση αμνηστίας προκάλεσε έντονη ενόχληση σε σημαντική μερίδα των οπαδών της. Δεν λείπουν μάλιστα όσοι θεωρούν ότι η κυβέρνηση Ζάεφ «έκανε τα στραβά μάτια» και στη φυγή του Νίκολα Γκρούεφσκι από τη χώρα. Ολα αυτά έρχονται σε αντίθεση με τις προεκλογικές υποσχέσεις για ενδυνάμωση του κράτους δικαίου.

Αν, δε, επιβεβαιωθούν ορισμένες πληροφορίες ότι η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ προσανατολίζεται να χορηγήσει ένα είδος «έμμεσης αμνηστίας» σε κάποιους από τους κατηγορουμένους για τις υποθέσεις των τηλεφωνικών υποκλοπών – μέσω μιας τροποποιήσεως του Ποινικού Κώδικα -, αυτή η δυσαρέσκεια θα ενισχυθεί.

Η κυβέρνηση πάντως έχει προς το παρόν διαψεύσει ότι θα προβεί σε αυτές τις κινήσεις.

in.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση