HomeHL-GreeceΈκτακτη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ τη Δευτέρα

Έκτακτη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ τη Δευτέρα

Ανησυχία στο Μαξίμου αλλά και στην Κουμουνδούρου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με έκτακτη συνεδρίαση της πολιτικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ξεκινά η κρίσιμη εβδομάδα για την πορεία της συγκυβέρνησης, μετα τον «πόλεμο» που κηρυξε ο Πανος Καμμενος στον κυβερνητικό του εταίρο. Η αντίστροφη μέτρηση για την αποχώρηση των ΑΝΕΛ απο την κυβερνηση φαινεται πως ήδη ξεκίνησε, μετά και τις δηλώσεις του Πάνου Καμμένου περι «αποστασίας», προειδοποιώντας πως δεν θα καθίσει γονατιστος να τον εκτελέσουν οι συνοδοιπόροι του Νίκου Κοτζια.

Εξελίξεις πιθανότητα να πυροδοτήσει η διπλή συνεδρίαση των Οργάνων των ΑΝΕΛ την προσεχή Τετάρτη, με τον Πάνο Καμμένο να συγκαλεί τόσο την Κ.Ο όσο και την εκτελεστική Επιτροπή. Στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλα στο κόμμα επικρατει ανησυχια, αν και απο την κυβερνηση καθησυχάζουν πως ειναι σε ισχύ η συμφωνια μεταξυ των δυο αντρών μεχρι να έρθει για ψήφιση η Συμφωνία των Πρεσπών, στην ελληνική βουλή. Ωστοσο, είναι απρόβλεπτο αν θα υπάρξουν ανακοινώσεις μετα τη συνεδρίαση των ΑΝΕΛ την προσεχή Τετάρτη για τυχόν αποχώρηση.

Μήνυμα Τσίπρα στο εσωτερικό για τη Συμφωνια;

Το 2019, είναι για την Ελλάδα ένα έτος ορόσημο. Η αφετηρία της μεγάλης ανάκαμψης. Μιας χώρας που για σχεδόν μια δεκαετία βίωσε τις ανυπολόγιστες συνέπειες μιας πρωτοφανούς κρίσης», τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας απο τη Σαμοθράκη. «Εντός της χώρας να στείλω το μήνυμα ότι μπροστά σε αυτό που εγώ τουλάχιστον αντιλαμβάνομαι, και πιστεύω η πλειοψηφία των Ελλήνων, ως εθνικά ωφέλιμο για τη χώρα, δεν πρόκειται, ούτε το έκανα τα 3,5 αυτά χρόνια, ούτε θα το κάνω ποτέ ως πρωθυπουργός, να δειλιάσω μπροστά στο κόστος ή στο ρίσκο. Θα υπερασπιστώ και θα υπερασπιστούμε αυτό που θεωρούμε και που είναι εθνικά ωφέλιμο για τη χώρα. Προς τα έξω, επίσης, θέλω να στείλω το μήνυμα ότι παρά τις διαφορές στο εσωτερικό μας, οι Ελληνίδες και οι Ελληνες θα είναι ενωμένοι για να υπερασπιστούν την κυριαρχία και την ακεραιότητα της πατρίδας», είπε ο πρωθυπουργος.

Στο Μαξίμου τοποθετούσαν την αποχώρηση του Πάνου Καμμένου από τον κυβερνητικό συνασπισμό στα τέλη Ιανουαρίου, ή στις αρχές του Φεβρουαρίου, δηλαδή πριν την κατάθεση της Συμφωνίας των Πρεσπών για κύρωση στην ελληνική Βουλή. Η ανάρτηση του υπουργού Άμυνας στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter κατά του Νίκου Κοτζιά λίγες ώρες μετά από δηκτικές δηλώσεις του τελευταίου, προμηνύουν την καταιγίδα που έρχεται λίγο νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Ο Πάνος Καμμένος χρησιμοποίησε ιδιαίτερα σκληρούς χαρακτηρισμούς σε βάρος του πρώην υπουργού Εξωτερικών, χωρίς ωστόσο να τον κατονομάσει. Τον αποκάλεσε ολετήρα της χώρας και της κυβέρνησης, αλλά και αρχιτέκτονα αποστασίας. Επανέλαβε ότι δεν θα αποδεχτεί τετελεσμένα για το εθνικό θέμα, χωρίς να προσδιορίζει ακριβώς την αντίδρασή του. Αποφάσισε, όμως, τη σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Εκτελεστικής Επιτροπής των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Λίγο μετά έκανε και νέα ανάρτηση: «Είμαι σε πόλεμο από τότε που τράβηξα δικό μου δρόμο δύσκολο και δεν δέχτηκα τη ΝΔ των μνημονίων και των Πλεύρηδων. Σε πόλεμο με τα συμφέροντα ακόμη και «μαφιόζικα», δεν θα πάω ούτε από αδέσποτη ούτε θα γονατίσω να με εκτελέσουν οι συνοδοιπόροι του ολετήρα Κοτζιά. Το επέλεξαν…».

Όλων αυτών είχε προηγηθεί η επίθεση του Νίκου Κοτζιά. Σε συνέντευξή του, μεταξύ άλλων, υποστήριξε ότι ο Πάνος Καμμένος ήθελε να ρίξει την κυβέρνηση αλλά δεν θα τον ακολουθούσαν βουλευτές του. «Για την ηγεσία των ΑΝΕΛ δε θα μιλήσω, είναι το άκρον άωτον. Έχω φίλους στους ΑΝΕΛ. Ο κ. Καμμένος σταμάτησε να λέει ότι θα ρίξει την κυβέρνηση, όταν κατάλαβε ότι δεν θα τον ακολουθήσουν πολλοί δικοί του».

Τζανακοπουλος: Η κυβέρνηση θα πετύχει τους στόχους της με ορίζοντα την εξάντληση της τετραετίας

«Με βάση τις εκπεφρασμένες θέσεις όλων επί του θέματος είναι δεδομένο ότι η συμφωνία των Πρεσπών συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών» τονίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

«Είμαι σίγουρος ότι προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις και προοδευτικοί βουλευτές ανεξαρτήτως των διαφορών που μπορεί να έχουν με την κυβερνητική πολιτική δεν θα αφήσουν αυτή την ιστορική ευκαιρία αναξιοποίητη» προσθέτει ο κ. Τζανακόπουλος σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Και ξέρετε εδώ δεν πρέπει να μετρήσουν συγκυριακοί σχεδιασμοί, εκλογικοί τακτικισμοί και μικροπολιτικές επιδιώξεις αλλά πρέπει σε πρώτη προτεραιότητα να μπουν τα συμφέροντα της χώρας και της ευρύτερης περιοχής. Και αυτά υπηρετούνται με την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών» επισημαίνει.

Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος τονίζει, ερωτηθείς με αφορμή τη στάση του κ. Καμμένου επί της Συμφωνίας, ότι ο υπάρχων κοινοβουλευτικός συσχετισμός εγγυάται ότι η κυβέρνηση θα πετύχει τους στόχους της με ορίζοντα την εξάντληση της τετραετίας.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση