HomeHL-HealthΓρίπη: Τρία νέα κρούσματα την τελευταία εβδομάδα του έτους

Γρίπη: Τρία νέα κρούσματα την τελευταία εβδομάδα του έτους

Το θύμα ήταν 49χρονος ανεμβολίαστος με χρόνιο νόσημα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με τρία νέα κρούσματα γρίπης, στην πλέον βαριά μορφή μορφή της, με επιπλοκές και με νοσηλεία τελικά των ασθενών σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), μας αποχαιρέτησε το 2018.

Οι ειδικοί του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) στην εβδομαδιαία, πρώτη για το 2019, επιδημιολογική έκθεσή τους χαρακτηρίζουν ακόμη χαμηλή την κυκλοφορία της γρίπης στη χώρα μας, ωστόσο ο αριθμός των κρουσμάτων μαρτυρά πως η εποχική γρίπη αρχίζει να…δείχνει τα δόντια της.

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, την τελευταία εβδομάδα του προηγούμενου έτους, συγκεκριμένα μέχρι και την περασμένη Κυριακή καταγράφηκαν τρία σοβαρά κρούσματα γρίπης. Αυτά προστίθενται στα άλλα τρία που έχουν καταγραφεί από την αρχή της εφετινής περιόδου της γρίπης, δηλαδή από τον περασμένο Οκτώβριο. Συνολικά, ο απολογισμός μέχρι και τις 31/12/2018 ήταν έξι σοβαρά περιστατικά γρίπης εκ των οποίων το ένα ήταν θανατηφόρο – το θύμα ήταν 49χρονος ανεμβολίαστος με χρόνιο νόσημα.

Από τα έξι περιστατικά, το ένα αφορά γυναίκα. Οι ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ είναι ηλικίας από 40 έως 79 χρόνων.

Όλα τα κρούσματα, όπως έδειξε η εργαστηριακή ανάλυση, οφείλονται στον ιό γρίπης τύπου Α. Τα τέσσερα από τα στελέχη τύπου Α που απομονώθηκαν και υποτυποποιήθηκαν, ανήκαν στον υπότυπο Α (Η1Ν1), γνωστό ως πανδημικό στέλεχος από την πανδημία 2009-2010.

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση