Έφυγε το 2018 και μαζί του έφυγαν και… σπουδαίοι Κρητικοί που άφησαν το δικό τους στίγμα στην σύγχρονη ιστορία του τόπου είτε στον τομέα του αθλητισμού, είστε στον τομέα της επιχειρηματικότητας είτε σε επίπεδο κοινωνίας.

Μεταξύ αυτών είναι ο Θεόδωρος Βασιλάκης της Aegean, ο Ευγένιος Γκέραρντ και η Βιργινία Τσουδερού.

Το cretapost, συγκέντρωσε τους σημαντικότερους θανάτους που συγκλόνισαν την τοπική κοινωνία της Κρήτης για το 2018.

2 Ιανουαρίου: «Έφυγε» ο σπουδαίος προπονητής Ευγένιος Γκέραρντ

Στις 2 Ιανουαρίου «φεύγει» από την ζωή το σπουδαίος προπονητής Ευγένιος Γκέραρντ σε ηλικία 77 χρόνων, μετά από σοβαρά προβλήματα υγείας.

Πρόκειται για έναν σημαντικό άνθρωπο του αθλητισμού, που συνέδεσε το όνομα του με την Κρήτη και την ομάδα του ΟΦΗ.

Το δέσιμο του με την Ελλάδα και κυρίως με την Κρήτη τον έκανε να πάρει και την ελληνική υπηκοότητα, αλλά και να αλλάξει ακόμη και το όνομά του σε «Γκεραρντάκης» (έτσι τουλάχιστον ονόμασε το κρασί που έβγαζε από τα αμπέλια του όταν αποφάσισε να απομακρυνθεί από τους πάγκους).

gerard

24 Μαρτίου: «Έφυγε» ξαφνικά από τη ζωή ο δημοσιογράφος Νίκος Γρυλλάκης

Στις 24 Μαρτίου ο γνωστός δημοσιογράφος, Νίκος Γρυλλάκης αφήνει την τελευταία του πνοή έπειτα από καρδιακό επεισόδιο σε ηλικία 55 χρόνων.

Η ξαφνική απώλειά το Χανιώτη δημοσιογράφου προκάλεσε βαθιά θλίψη στον δημοσιογραφικό κόσμο, αλλά και στην ΕΡΤ όπου και εργαζόταν για πολλά χρόνια καλύπτοντας το ρεπορτάζ του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

gryllakhs-750x375

1 Μαΐου: Ο γιατρός Γιώργος Καραντινός σκοτώνεται στο Άγιο Όρος

Σοκ προκαλεί στη 1 Μαΐου η είδηση πως ο γνωστός αναισθησιολόγος Γιώργος Καραντινός σκοτώθηκε στο Άγιο Όρος.

Ο 65χρονος γιατρός βρισκόταν για διακοπές όταν έπεσε από ύψος 8 μέτρων κατά την επίσκεψή του στη Μονή Σίμωνος Πέτρας.

Ο Γιώργος Καραντινός εκτός από επιτυχημένος γιατρός είχε ασχοληθεί και με τα κοινά, καθώς ήταν δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Ηράκλειο, Ανοιχτοί Ορίζοντες» με επικεφαλής τον Γιάννη Κουράκη.

karantinos-giorgos

7 Μαΐου: «Έφυγε» ο πρώην δήμαρχος Βασίλης Φθενός

Στις 7 Μαΐου αφήνει την τελευταία του πνοή ο πρώην δήμαρχος Τυλίσου, Βασίλης Φθενός σε ηλικία 70 χρόνων, έπειτα από σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Ο Βασίλης Φθενός εκτός από την ενασχόλησή του με την αυτοδιοίκηση ήταν απόστρατος αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού και συμμετείχε ως υπολοχαγός της Α΄ Μοίρας Καταδρομών στον πόλεμο της Κύπρου τον Ιούλιο – Αύγουστο του 1974.

vasilis-fthenos

16 Μαΐου: «Έσβησε» ο ιδρυτής της Aegean Θεόδωρος Βασιλάκης

Σοκ προκαλεί η είδηση σε όλο το πανελλήνιο του θανάτου του Κρητικού επιχειρηματία και ιδρυτή της Aegean airlines, Θεόδωρου Βασιλάκη.

Ο 78χρονος Θεόδωρος Βασιλάκης ήταν το χαρακτηριστικό δείγμα του αυτοδημιούργητου Έλληνα επιχειρηματία. Ανέπτυξε πολυσχιδείς επιχειρηματικές δραστηριότητες και οι φιλοδοξίες του τον οδήγησαν να ανταγωνίζεται όχι μόνο ελληνικές αλλά και ευρωπαϊκές εταιρείες κολοσσούς.

basilakhs

22 Μαΐου: «Έφυγε» ο γνωστός επιχειρηματίας Μανόλης Μακράκης

Στις 22 Μαΐου «έφυγε» από τη ζωή ο γνωστός Ηρακλειώτης επιχειρηματίας Μανόλης Μακράκης μετά από σοβαρά προβλήματα υγείας.

Ο Μανόλης Μακράκης ήταν ιδρυτής της αλυσίδας καταστημάτων ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών ειδών «Ράδιο Μακράκη».

Ο γνωστός επιχειρηματίας ήταν ιδιαίτερα γνωστός και αγαπητός στην τοπική κοινωνία του Ηρακλείου, αλλά και στον επιχειρηματικό κόσμο, καθώς για αρκετές δεκαετίες δραστηριοποιούνταν στην τοπική αγορά.

makrakhs-exo

26 Μαΐου: Πέθανε ο σπουδαίος επιστήμονας, Νίκος Ροδιτάκης

Ο σπουδαίος επιστήμονας, εντομολόγος και πρώην ερευνητής του ΕΘΙΑΓΕ, Νίκος Ροδιτάκης, «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 71 ετών στις 26 Μαΐου.

Ο εκλιπών αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα υγείας, με το οποίο έδωσε σκληρή μάχη, αλλά δυστυχώς δεν κατάφερε να το ξεπεράσει.

roditakis

11 Ιουνίου: Απεβίωσε η Βιργινία Τσουδερού

Σε ηλικία 94 ετών απεβίωσε στις 11 Ιουνίου η Βιργινία Τσουδερού, επί σειρά ετών βουλευτής και υφυπουργός Εξωτερικών επί κυβέρνησης Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Η Βιργινία Τσουδερού, που γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης, ήταν οικονομολόγος, δημοσιογράφος και πολιτικός, κόρη του πρωθυπουργού Εμμανουήλ Τσουδερού.

tsoyderoy

16 Ιουνίου: «Έφυγε» ο γνωστός αθλητικός παράγοντας Γιώργος Βλαχάκης

Σοκ προκάλεσε στην τοπική κοινωνία η είδηση του θανάτου του αθλητικού παράγοντα Γιώργου Βλαχάκη που τα ξημερώματα της 16ης Ιουνίου άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 66 χρόνων.

Ο Γιώργος Βλαχάκης διετέλεσε πρόεδρος της ΕΠΣΗ, πρόεδρος του ΕΓΟΗ (μάλιστα στις μέρες του η ομάδα είχε πετύχει άνοδο στην Δ’ Εθνική), ήταν μέλος του Δ.Σ. του ΠΟΑ ενώ είχε περάσει και από το Δ.Σ. της ΠΑΕ ΟΦΗ από το 2012 έως το 2015.

101974

22 Ιουνίου: «Έσβησε» ο δικηγόρος Δημήτρης Ξυριτάκης

Ο γνωστός δικηγόρος Δημήτρης Ξυριτάκης άφησε την τελευταία του πνοή τα ξημερώματα της 22ης Ιουνίου σε ηλικία 72 χρόνων, μετά από χρόνια σοβαρά προβλήματα υγείας.

Ο Δημήτρης Ξυριτάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης το 1946. Σπούδασε στη Νομική Σχολή Αθηνών με υποτροφία του Ι.Κ.Υ. Ως φοιτητής ανέπτυξε έντονη συνδικαλιστική και πολιτική δράση.

Κατά την περίοδο της δικτατορίας συνελήφθη (Νοέμβριος 1967) για τη δράση του και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 3½ ετών.

ksyritakhs-exo-750x375

 

1 Ιουλίου: «Έσβησε» ο γνωστός δικηγόρος και αντιστασιακός Μιχάλης Φαρσάρης

Σε ηλικία 87 χρόνων άφησε την τελευταία του πνοή ο γνωστός δικηγόρος και αντιαστασιακός, Μιχάλης Φαρσάρης.

Ο Μιχάλης Φαρσάρης ήταν μία ξεχωριστή προσωπικότητα καθώς υπήρξε ένας από τους μακροβιότερους προέδρους του δικηγορικού συλλόγου Ηρακλείου. Παράλληλα, είχε και πλούσια αντιστασιακή δράση ενώ στην περίοδο της Χούντας φυλακίστηκε.

Αξίζει να σημειωθεί πως είχε διατελέσει δημοτικός αλλά και νομαρχιακός σύμβουλος στο Ηράκλειο.

farsarhs-dikhgoros

8 Αυγούστου: «Έσβησε» ο γνωστός λυράρης Γιώργης Κατσαμάς

Στις 8 Αυγούστου αφήνει την τελευταία του πνοή ο γνωστός λυράρης Γιώργης Κατσαμάς σε ηλικία 65 χρόνων.

Από την ηλικία των 11 χρόνων ο Γιώργης Λυράρης ξεκίνησε την ενασχόλησή του με την κρητική μουσική, αρχικά ως λαουτιέρης και στη συνέχεια ως λυράρης. Έχει παίξει δίπλα σε μεγάλα ονόματα της Κρητικής μουσικής.

katsamas-giorghs

25 Αυγούστου: «Έφυγε» ο ιερέας που κήδεψε τον Νίκο Καζαντζάκη

Σε ηλικία 86 ετών έφυγε από τη ζωή ο παπα-Σταύρος Καρπαθιωτάκης, που κήδεψε  πριν από 61 χρόνια τον Νίκο Καζαντζάκη.

Μάλιστα, το έσκασε από το στρατόπεδο, όπου έκανε τη θητεία του, και με αποφασιστικότητα πήγε να τελέσει την κηδεία του οικουμενικού συγγραφέα. Ο ίδιος τιμωρήθηκε από το δικαστήριο.

768686_stavros2

19 Σεπτεμβρίου: «Έφυγε» για τη γειτονιά των αγγέλων ο 20χρονος Κωνσταντίνος Κριτζάς

Στις 19 Σεπτεμβρίου ο 20χρονος Κωνσταντίνος Κριτζάς «έφυγε» για τη γειτονιά των αγγέλων.

Ο Κωνσταντίνος Κριτζάς από τα 8 του χρόνια άρχισε να αναπτύσσει μια σοβαρή πάθηση, η οποία τον ανάγκασε να χρησιμοποιεί ειδική τροχήλατη καρέκλα.

Πριν από τρία χρόνια ο 17χρονος τότε Κωνσταντίνος, αριστούχος μαθητής της Γ τάξης του 3ου Ενιαίου Λυκείου Ηρακλείου, ήταν σημαιοφόρος του σχολείου του στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου. Κατάφερε να περάσει στη Νομική Σχολή που τόσο επιθυμούσε.

kritzas

22 Νοεμβρίου: Έφυγε από τη ζωή ο Νίκος Αμανάκης

Σε ηλικία 61 χρόνων «έφυγε» από τη ζωή ο εκπαιδευτικός Νίκος Αμανάκης νικημένος από την επάρατο νόσο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Νίκος Αμανάκης είχε διατελέσει πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ Ηρακλείου, Αιρετός ΠΥΣΠΕ αλλά και πρόεδρος στο Σύλλογο Εκπαιδευτικών “Δ. Θεοτοκόπουλος” ενώ τα τελευταία χρόνια ήταν διευθυντής στο δημοτικό σχολείο στο Κοκκίνη Χάνι Ηρακλείου.

nikos_amanakis

23 Νοεμβρίου: «Έφυγε» ο Απολλόδωρας Σαατσάκης

Σε ηλικία 92 χρόνων «έφυγε» ένας από τους πρωτεργάτες του τοπικού Τύπου, ο Απολλόδωρας Σαατσάκης.

Ο Απολλόδωρας Σαατσάκης είχε ασκήσει το λειτούργημα της δημοσιογραφίας από διάφορα πόστα σε πολλές εφημερίδες της Κρήτης. Ήταν ένας παλαίμαχος δημοσιογράφος που διακρίθηκε για το ήθος του και την επαγγελματικότητα.

saatsakhs

22 Δεκεμβρίου: «Εφυγε» από τη ζωή ο πρωτοπόρος τραπεζίτης Μίνως Ζομπανάκης

Εφυγε από τη ζωή σε ηλικία 92 ετών, ο πρωτοπόρος τραπεζίτης και οικονομολόγος, Μίνως Ζομπανάκης.

Ο Μίνως Ζομπανάκης, γεννήθηκε το 1926 στο χωριό Καλύβες των Χανίων.

Απόφοιτος του Χάρβαρντ ο ίδιος, βαθύτατα επηρεασμένος από τη σκέψη του Γιόζεφ Σουμπέτερ, άφησε εποχή στο Σίτι του Λονδίνου με τη διαμόρφωση του θεσμού των διατραπεζικών επιτοκίων (Libor), γύρω από τον οποίο στήθηκε ολόκληρο το οικοδόμημα της ευρωαγοράς τη δεκαετία του 1970. Ο ίδιος έθεσε, τις βάσεις για τη σύγχρονη μορφή δανεισμού απελευθερώνοντας τη διακίνηση των κεφαλαίων.

minos-zompanakhs-750x375

26 Δεκεμβρίου: «Έφυγε» από τη ζωή ο αντιστασιακός Ανδρέας Σαββάκης

Στην Παθολογική Κλινική του Βενιζελείου Νοσοκομείου Ηρακλείου άφησε την τελευταία του πνοή, την επομένη των Χριστουγέννων, σε ηλικία 71 ετών ο αντιστασιακός Ανδρέας Σαββάκης, μετά από σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε.

Ο εκλιπών είχε έντονη αντιστασιακή δράση κατά της χούντας των συνταγματαρχών, είχε φυλακιστεί και είχε βασανιστεί αδυσώπητα.

Είχε σπουδάσει οικονομικά και είχε ασχοληθεί με τον κλάδο των εκδόσεων, ενώ στο Ηράκλειο είχε υπάρξει στενός συνεργάτης του Νίκου Γιανναδάκη στη Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη, εκδόσεις της οποίας είχε επιμεληθεί προσωπικά.

antreas-savvakis

26 Δεκεμβρίου: «Έσβησε» ο γνωστός συνθέτης Θεόδωρος Αντωνίου

«Έσβησε» ο γνωστός συνθέτης και μαέστρος Θεόδωρος Αντωνίου σε ηλικία 83 χρόνων.

Ο παγκόσμιου φήμης συνθέτης κατείχε τις θέσεις διδασκαλίας σε διάφορα Πανεπιστήμια του κόσμου ενώ ως μαέστρος είχε συνεργαστεί σχεδόν με όλες τις ορχήστρες όπως του Βερολίνου, Παρισιού.

Παράλληλα αφήνει ένα τεράστιο έργο που αποτελείται από όπερες, έργα μουσικής δωματίου έως και μουσική για κινηματογράφο και θέατρο.

antonioy-theodoros

Διαφήμιση
Διαφήμιση