HomeHL-GreeceΔικηγόρος Μανιαδάκη για υπόθεση Novartis: Από προστατευόμενος μάρτυρας έγινε κατηγορούμενος

Δικηγόρος Μανιαδάκη για υπόθεση Novartis: Από προστατευόμενος μάρτυρας έγινε κατηγορούμενος

Κρίσιμα ερωτήματα από τον Θεόδωρο Μαντά

Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Πώς ένα πρόσωπο που για πάνω από ένα χρόνο έχει την έννομη προστασία του προστατευόμενου μάρτυρα σε μια τόσο μεγάλη υπόθεση, όπως είναι αυτή της Novartis, μέσα σε λίγες ώρες αποκαθηλώνεται από την ιδιότητα του μάρτυρα και υποπίπτει στην ιδιότητα του κατηγορουμένου και μάλιστα με βαρύτατη κατηγορία με εξοντωτική επαπειλούμενη ποινή;» αναρωτήθηκε ο Θεόδωρος Μαντάς, δικηγόρος του Νίκου Μανιαδάκη, ενός από τους τρεις προστατευόμενους μάρτυρες της υπόθεσης Novartis, ο οποίος πλέον κατηγορείται για παθητική δωροδοκία.

«Δεν μπορεί και στις δύο περιπτώσεις η εισαγγελία Διαφθοράς να έχει ενεργήσει σωστά» επισήμανε ο κ. Μαντάς για τον εντολέα του και συμπλήρωσε: «Ή εσφαλμένα τον ενέταξε στην κατάσταση προστατευόμενου μάρτυρα αν και υπήρχαν σε βάρος του στοιχεία επιβαρυντικά ή σωστά τον ενέταξε και εντελώς εσφαλμένα σήμερα τον αποκαθηλώνει και τον καθιστά βασικό κατηγορούμενο. Δεν μπορεί και στις δύο περιπτώσεις να έχουν ενεργήσει σύννομα. Μόνο η Εισαγγελία μπορεί να το απαντήσει».

Κατά την άποψη του Θεόδωρου Μαντά, συνηγόρου του προστατευόμενου μάρτυρα Νίκου Μανιαδάκη «υπάρχουν δύο σκέλη που διαμορφώνουν ένα καινούριο τοπίο στη συγκεκριμένη υπόθεση:

1ον Η κατάσταση όπως διαμορφώνεται αποτελεί σοβαρό πλήγμα στον θεσμό του προστατευόμενου μάρτυρα. Στο επόμενο χρονικό διάστημα λειτουργεί αποτρεπτικά η συμπεριφορά αυτή. Ποιος θα δεχτεί να μπει στο καθεστώς αυτό; Είναι παγκόσμια πρωτοτυπία, δεν υπάρχει νομικό προηγούμενο.

Και 2ον: Αν κάποιος προστατευόμενος μάρτυρας έχει δώσει καταθέσεις και μετά γίνεται κατηγορούμενος, τότε οι καταθέσεις του έχουν απόλυτη ακυρότητα».

Αναφερόμενος στα γεγονότα που σημειώθηκαν πριν από λίγες ημέρες στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» όταν αστυνομικοί της Ασφάλειας μπλόκαραν τον Νίκο Μανιαδάκη -προστατευόμενο μάρτυρα στην υπόθεση Novartis- την ώρα που ετοιμαζόταν να ταξιδέψει στο εξωτερικό κατάσχοντας το διαβατήριό του, ο κ. Μαντάς είπε για τον πελάτη του ότι «δεν υπήρχε κάτι που να μην του επιτρέπει να ταξιδέψει στο εξωτερικό».

«Το να ταξιδεύει στο εξωτερικό ήταν κάτι εξαιρετικά σύνηθες και σε γνώση της Εισαγγελίας Διαφθοράς όλους τους προηγούμενους μήνες» επισήμανε ο Θεόδωρος Μαντάς για τον προστατευόμενο μάρτυρα της υπόθεσης Novartis Νίκο Μανιαδάκη.

«Κάποιος που προτίθεται να διαφύγει στο εξωτερικό το κάνει με αυτόν τον πομπώδη τρόπο, σιγά μην έκανε και τρέιλερ στα δελτία ειδήσεων. Υπήρχε ένας προσανατολισμός για λόγους επαγγελματικούς να δραστηριοποιείται στο εξωτερικό, πράγμα που ήταν γνωστό» .

Αινιγματική απάντηση στο ερώτημα αν ο Μανιαδάκης δεχόταν πιέσεις για να καταθέσει κάτι συγκεκριμένο

«Προφανώς δεν περιμένετε απάντηση…» αποκρίθηκε ο δικηγόρος Θεόδωρος Μαντάς στο ερώτημα του Αντώνη Λιάρου και της Τίνας Μεσαροπούλου αν ο προστατευόμενος μάρτυρας Νίκος Μανιαδάκης δεχόταν πιέσεις από τους εισαγγελείς για να καταθέσει κάτι συγκεκριμένο.

«Το αναμφισβήτητο είναι ότι υπήρξε προστατευόμενος μάρτυρας. Για Ελληνα πολίτη που υπήρξε για μία μέρα της ζωής του προστατευόμενος μάρτυρας δημοσιοποιούμε την εικόνα και τα στοιχεία του. Οι απαντήσεις δικές σας!» είπε ο κ. Μαντάς σχολιάζοντας την κίνηση του Παύλου Πολάκη να αναρτήσει τη φωτογραφία του Νίκου Μανιαδάκη.

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση