HomeΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΠέθανε η Nancy Grace Roman, «μητέρα» του τηλεσκόπιου Hubble

Πέθανε η Nancy Grace Roman, «μητέρα» του τηλεσκόπιου Hubble

Σε ηλικία 93 ετών

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η Nancy Grace Roman, η πρώτη γυναίκα επικεφαλής της αστρονομίας του Γραφείου Διαστημικής Επιστήμης της NASA πέθανε ανήμερα των Χριστουγέννων, στις 25 Δεκεμβρίου 2018 σε ηλικία 93 ετών. Ως «μητέρα» του Διαστημικού Τηλεσκόπιου Hubble ήταν περισσότερο γνωστή, αφού η ίδια είχε εργαστεί για την ενημέρωση της επιστημονικής κοινότητας γύρω από το τηλεσκόπιο, ενώ είχε προβεί και σε ενέργειες για τη χρηματοδότηση του έργου. Το Hubble λειτούργησε 11 χρόνια έπειτα από τη συνταξιοδότησή της, όμως οι προσπάθειές της ήταν αυτές που έδωσαν ζωή στο τηλεσκόπιο.

2

Η Roman διακρίθηκε και σε άλλους τομείς. Εκτός από πρώτη γυναίκα αστρονόμος, ήταν και η πρώτη γυναίκα επικεφαλής στη NASA. Το 1962 ηγήθηκε της πρώτης επιτυχημένης αστρονομικής αποστολής της NASA, του Ηλιακού Παρατηρητηρίου-1. Η Roman είχε εκδηλώσει το ενδιαφέρον της για το διάστημα από μικρή ηλικία και προσπαθούσε να ενθαρρύνει άλλες γυναίκες να ακολουθήσουν εκπαιδευτική πορεία στα μαθηματικά και τις επιστήμες και να ξεπεράσουν τα εμπόδια που αντιμετώπιζαν εκείνη την εποχή.
3

Επίσης, βοήθησε σε αποστολές για τη χαρτογράφηση της Γης μέσω δορυφόρων. Η Roman έπαιξε σημαντικό ρόλο όχι μόνο στα αρχικά χρόνια της λειτουργίας της NASA, αλλά και στην πορεία που ακολούθησε η υπηρεσία. Πολλές ανακαλύψεις του διαστήματος, που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, δεν θα ήταν εφικτές χωρίς τη συμβολή της Roman.

zougla.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση