HomeHL-GreeceΟταν ο Σημίτης προειδοποιούσε το 2008 ότι η Ελλάδα θα προσφύγει στο ΔΝΤ

Οταν ο Σημίτης προειδοποιούσε το 2008 ότι η Ελλάδα θα προσφύγει στο ΔΝΤ

Δυστυχώς… προφητικός

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μεγάλο προβληματισμό προκάλεσε η δήλωση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, στη συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής», ότι η Ελλάδα θα αναγκαστεί να προσφύγει ξανά στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας μέσα στο 2019.

Δηλαδή ότι, παρά τους πανηγυρισμούς περί καθαρής εξόδου, η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να δανειστεί με λογικά επιτόκια και θα χρειαστεί νέο μνημόνιο.

Ακόμα περισσότερο προβλημάτισε οικονομικούς και πολιτικούς παρατηρητές, η φράση του Κώστα Σημίτη οτι «η Ευρωπαϊκής Ενωση θεωρεί βέβαιο οτι η Ελλάδα μετά το 2018 θα προσφύγει γρήγορα στον δανεισμό από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στεθερότητας (ESM).» Και η προβλεψή του προβλημάτισε και φόβισε γιατί ο πρώην πρωθυπουργός θεωρείται από τους πλέον ενημερωμένους Ελληνες πολιτικούς που διατηρούν στενές επαφές με τα κέντρα λήψης αποφάσεων στην Ενωμένη Ευρώπη, και δεν λέει ποτέ κάτι τυχαία.

Αλλωστε, πολλοί θυμήθηκαν οτι ο Κώστα Σημίτης ήταν ο πρώτος πολιτικός που προειδοποίησε, πριν ακόμα ξεσπάσει η κρίση, οτι η χώρα θα αναγκαστεί να προσφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, μιλώντας στην Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2008. Η εκτίμησή του τότε- που όπως και τώρα βασιζόταν σε πληροφορίες από το κέντρο της Ευρώπης, επιβεβαιώθηκε δύο χρόνια μετά… Οπως και τότε η εκτίμησή του αντιμετωπίστηκε από την κυβέρνηση με λοιδωρίες. Αλλά η εξλέλιξη τον επιβεβαίωσε. Δυστυχώς…

Ο πρώην πρωθυπουργός μιλώντας στον Βουλή στις 18 Δεκεμβρίου του 2008 είχε προειδοποιήσει γι αυτά που λέγονται πίσω από κλειστές πόρτες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

Η ομιλία του Κώστα Σημίτη στην Βουλή το 2008

«Η Ελλάδα, πιστεύουν, καλό θα ήταν να αναγκαστεί να προσφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να εξασφαλίσει τον απαραίτητο δανεισμό, ώστε η παρακολούθηση της ελληνικής οικονομίας να είναι αρμοδιότητά του και όχι φροντίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αφορμές για μια τέτοια κίνηση μπορούν να βρεθούν, αν συνεχιστεί η σημερινή πορεία.

Η Ελλάδα σύμφωνα με τον προϋπολογισμό που συζητάμε θα πρέπει να δανειστεί το 2009 τουλάχιστον 40 δισ., αλλά πιθανότατα ένα ποσό 50 δισ. Τα χρήματα στις διεθνείς χρηματαγορές θα είναι δύσκολο να βρεθούν την περίοδο που θα επιδιώξει τον δανεισμό η Ελλάδα.

Γιατί και άλλες χώρες και προπαντός ξένες τράπεζες θα επιθυμούν να δανειστούν και θα προσφέρουν ικανοποιητικότερο επιτόκιο ή περισσότερη φερεγγυότητα.

Στην περίπτωση που παρουσιαστούν δυσκολίες δανεισμού του ελληνικού κράτους θα έχει δοθεί η αφορμή να διατυπωθεί η υπόδειξη, ότι η λύση του προβλήματος θα πρέπει να επιζητηθεί μάλλον με προσφυγή στο ΔΝΤ.»

Η ομιλία τότε του Κώστα Σημίτη είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση του τότε υπουργού Οικονομίας Γιώργου Αλογοσκούφη, που διέψευσε κατηγορηματικά κάθε σκέψη η προοπτική προσφυγής στο ΔΝΤ.

Η απάντηση του Γιώργου Αλογοσκούφη στον Κώστα Σημίτη:

«Δυστυχώς, ακόμη και ο πρώην πρωθυπουργός, ο κύριος Σημίτης, έφθασε χθες να κινδυνολογεί για δήθεν προσφυγή της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, επικαλούμενος κύκλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης» δήλωσε ο κ. Αλογοσκούφης και επιτέθηκε στον πρώην πρωθυπουργό: «Αντί να παριστάνει τον τιμητή, θα έπρεπε να αναγνωρίσει τις ευθύνες του. Το 2004 παρέδωσε την πιο προβληματική οικονομία της Ευρωζώνης».

Ο κ. Αλογοσκούφης αναφέρθηκε επίσης στο έκτακτο Συμβούλιο ECOFIN στο Παρίσι. «Πολλές χώρες, και εντός και εκτός ευρωζώνης αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα. Η Ευρώπη θα προχωρήσει συντονισμένα στην αντιμετώπισή τους. Κάποιες ευρωπαϊκές χώρες εκτός Ευρωζώνης έχουν ήδη προσφύγει στο ΔΝΤ. Ο επικεφαλής του μας ενημέρωσε χθες για την πρόοδο αναφορικά με τα προγράμματα που έχουν εκπονηθεί και για τις προοπτικές τους. Ούτε συζητήθηκε, ούτε τίθεται θέμα προσφυγής της Ελλάδας στο ΔΝΤ», είπε ο υπουργός.

Τώρα ο πρώην πρωθυπουργός επανέρχεται και προβλέπει ότι η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να δανειστεί από τις αγορές και θα αναγκαστεί να προσφύγει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Η συνέντευξη του Κώστα Σημίτη στο Βήμα της Κυριακής:

«Στην Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρείται βέβαιο ότι η Ελλάδα μετά το 2018 θα προσφύγει γρήγορα στον δανεισμό από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM). Αναπόφευκτη συνέπεια θα είναι η επιβολή νέων όρων στην οικονομική πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης», αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρώην πρωθυπουργός σε συνέντευξη στο «Βήμα».

Και πάλι οι αναφορές του Κώστα Σημίτη προκάλεσε την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης που τον κατηγόρησε οτι κινδυνολογεί. Χαρακτηριστική είναι η αντίδραση του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση.

Η απάντηση του Νίκου Βούτση στον Κώστα Σημίτη:

«Πρόκεται για μια διαχρονική ρητορική που λειτουργεί και δημιουργεί φόβο και τρόμο σε μια κοινωνία που είναι φοβισμένη εκ των πραγμάτων μέσα από την κρίση και που δημιουργεί περαιτέρω αδιέξοδα. Δηλαδή το να λέμε ότι θα ξαναέχουμε ανάγκη τους δανειστές, ότι δε βγήκαμε με το σωστό τρόπο από τα μνημόνια, ότι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε από εδώ και πέρα, δεν είναι σε καμία περίπτωση συμβολή, είναι ίσα – ίσα μια επανάληψη μιας ρητορικής που οδηγεί σε βαθύ συντηρητικό μεσαίωνα μετά την κρίση τη χώρα.»

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση