HomeHL-WorldΚονγκό: Με ηλεκτρονική ψηφοφορία διεξάγονται οι προεδρικές εκλογές

Κονγκό: Με ηλεκτρονική ψηφοφορία διεξάγονται οι προεδρικές εκλογές

Η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι μπορεί να υπάρξει νοθεία

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με το σύστημα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας γίνονται οι προεδρικές εκλογές στην ανατολική Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, που έχουν στόχο να οδηγήσουν τη χώρα στην πρώτη δημοκρατική μεταβίβαση της εξουσίας από την ανεξαρτησία του 1960.

Κι ενώ η ηλεκτρονική ψηφοφορία προκάλεσε την αντίδραση της αντιπολίτευσης, που καταγγέλλει πρόθεση νοθείας, το σύστημα έχει προκαλέσει καθυστερήσεις στα εκλογικά κέντρα.

Με το σύστημα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, οι περίπου 40 εκατομμύρια πολίτες με δικαίωμα ψήφου για τον διάδοχο του προέδρου Ζοζέφ Καμπιλά μπορούν να προσέλθουν σε εκλογικά κέντρα. Κάθε ψηφοφόρος θα μπει στο παραβάν για να κάνει την επιλογή του υποψηφίου που επιθυμεί σε μια συσκευή τύπου tablet. Το ψηφοδέλτιο που θα επιλέξει θα εκτυπωθεί για να μπει στην κάλπη. Παράλληλα, τα μηχανήματα θα διατηρούν ένα ηλεκτρονικό αρχείο για να επιβεβαιώσουν τα αποτελέσματα.

Απογοήτευση σημειώθηκε στην περιφέρεια Λιμέτε της Κινσάσα, καθώς ο εκλογικός κατάλογος δεν παραδόθηκε και οι πολίτες δεν μπόρεσαν να ψηφίσουν.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 5:00 το πρωί (τοπική ώρα) και κλείνουν στις 5 το απόγευμα (τοπική ώρα). Ωστόσο, όσοι βρίσκονται στην ουρά, έξω από το εκλογικό κέντρο, θα καταφέρουν να ψηφίσουν.

Τα πράγματα ξεκίνησαν αργά στην πρωτεύουσα Κινσάσα, εξαιτίας ισχυρής βροχής. Ωστόσο, οι περισσότερες καθυστερήσεις αφορούν σε προβλήματα που έχουν εμφανίσει τα μηχανήματα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.

Χιλιάδες μηχανήματα καταστράφηκαν σε πυρκαγιά στην Κινσάσα

Πέραν των αντιδράσεων για νοθεία, προβλήματα υπήρξαν και από φωτιά που εκδηλώθηκε στην Κινσάσα, σε μία από τις κεντρικές αποθήκες της εκλογικής επιτροπής, καταστρέφοντας ψηφοδέλτια και περίπου τα 2/3 των μηχανημάτων που επρόκειτο να εγκατασταθούν στα εκλογικά κέντρα της Κινσάσα.

Η καταστροφή χιλιάδων μηχανημάτων οδήγησε στην αναβολή των εκλογών για μία εβδομάδα.

Σε κάθε περίπτωση, ο πρόεδρος προσπάθησε να καθησυχάσει όσους εκφράζουν ανησυχίες για το εάν οι εκλογές είναι δίκαιες και ελεύθερες.

Παράλληλα, ορισμένοι επισημαίνουν ότι μεγάλα τμήματα του Κονγκό δεν διαθέτουν τρεχούμενο νερό και δεν έχουν κανονική ηλεκτροδότηση, γεγονός που εγείρει ανησυχίες για τη μετάδοση των αποτελεσμάτων.

Βιαιότητες στην προεκλογική εκστρατεία και χαοτικές προετοιμασίες

Οι εκλογές κανονικά θα έπρεπε να έχουν γίνει πριν δύο χρόνια. Όμως υπήρξαν επανειλημμένες αναβολές, λόγω προβλημάτων υλικοτεχνικής υποστήριξης. Την ίδια ώρα, κατά την περίοδο της προεκλογικής εκστρατείας σημειώθηκαν βιαιότητες, ενώ έντονη αμφισβήτηση συνόδευσε την απόφαση να αποκλειστούν περίπου 1,26 εκατομμύρια άτομα από την ψηφοφορία, ως μέτρο αντιμετώπισης της επιδημίας του ιού Έμπολα και της εθνοτικής βίας.

Κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, οι δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν τουλάχιστον έξι υποστηρικτές της αντιπολίτευσης.

Παράλληλα, διπλωμάτες και παρατηρητές εκτιμούν ότι δεν υπάρχει επαρκής προετοιμασία, με αποτέλεσμα να εγείρονται φόβοι για επανάληψη της βίας που ακολούθησε τις εκλογές του 2006 και του 2011.

Ο Καμπιλά έχει αναλάβει την εξουσία από το 2001, διαδεχόμενος τον πατέρα του που δολοφονήθηκε. Αν και συμφώνησε ότι θα συμμορφωθεί με τα συνταγματικά όρια της θητείας του, γεγονός που συνιστά πρόοδο, επικριτές του υποστηρίζουν ότι ενδέχεται να υπάρξει νοθεία, ενώ ο Καμπιλά μπορεί να συνεχίσει να κυβερνά από τα παρασκήνια. Την ίδια ώρα, δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να είναι εκ νέου υποψήφιος το 2023.

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση