HomeHL-GreeceΝεόκοποι τρομοκράτες στα βήματα των «Πυρήνων»

Νεόκοποι τρομοκράτες στα βήματα των «Πυρήνων»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Εν όψει των άγιων ημερών και της χαζής εθιμοτυπικής πίστης επιλέξαμε να ανάψουμε φωτιές στις εκκλησίες του χριστιανισμού και της ηθικής τους». Θα μπορούσε να αποτελεί απόσπασμα του κειμένου ανάληψης ευθύνης για την πρόσφατη επίθεση με εμπρηστικό μηχανισμό στον Αγιο Διονύσιο, στο Κολωνάκι. Στην πραγματικότητα πρόκειται για φράση από προκήρυξη της οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» μετά το μπαράζ επιθέσεων που είχε εξαπολύσει σε εκκλησίες, σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη, την άνοιξη του 2009. Η «Συνωμοσία» είχε ξεκινήσει τη δράση της τον Ιανουάριο του 2008 με εμπρησμούς κυρίως σε τράπεζες και αντιπροσωπείες αυτοκινήτων. Η επιλογή να επιτεθούν σε εκκλησίες σηματοδοτούσε την πρώτη προσπάθεια των μελών της να αναβαθμίσουν τη δράση τους και να προχωρήσουν στην κατασκευή εμπρηστικών μηχανισμών, που θα πυροδοτούνταν με τη χρήση ρολογιού.

Επανάληψη της ιστορίας

Δέκα χρόνια αργότερα και ενώ ο κεντρικός πυρήνας της οργάνωσης εκτίει ποινές πολυετούς κάθειρξης, η ιστορία μοιάζει να επαναλαμβάνεται. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από την απόπειρα αγνώστων να επιτεθούν στην εκκλησία του Αγίου Διονυσίου στην οδό Σκουφά με τη χρήση εμπρηστικού μηχανισμού που θα πυροδοτούνταν με ρολόι. Οπως είχαν στο παρελθόν επιχειρήσει τα μέλη της «Συνωμοσίας», οι δράστες αντί εκρηκτικής ύλης χρησιμοποίησαν δύο μικρά πλαστικά μπουκάλια με βενζίνη, ενώ προσπάθησαν να συνδέσουν το ρολόι και την μπαταρία με κροτίδες σε ρόλο πυροκροτητή. Τον αυτοσχέδιο μηχανισμό έβαλαν σε χάρτινη θήκη παπουτσιών την οποία τοποθέτησαν στα σκαλιά, στην κεντρική είσοδο της εκκλησίας.

Οπως είναι ήδη γνωστό, η αυτοσχέδια βόμβα αρχικά δεν ενεργοποιήθηκε και το ύποπτο δέμα εντοπίστηκε λίγο πριν από τις 7 το πρωί από τον νεωκόρο της εκκλησίας. Το μετέφερε σε παρτέρι στο πλάι και ειδοποίησε την ΕΛ.ΑΣ. Πρώτος στο σημείο έφτασε αστυνομικός του τμήματος Εξαρχείων. Τη στιγμή που αυτός έσκυψε πάνω από το δέμα για να το ελέγξει, ο μηχανισμός ανεφλέγη τραυματίζοντάς τον στα χέρια και στο πρόσωπο. Μέχρι και την Παρασκευή παρέμενε για νοσηλεία στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο. Δεν έχει αποσαφηνιστεί γιατί οι δράστες δεν πραγματοποίησαν προειδοποιητικό τηλεφώνημα. «Ενδεχομένως, εκτίμησαν ότι η ισχύς του μηχανισμού δεν ήταν ικανή να προκαλέσει σοβαρό τραυματισμό και επομένως δεν θεώρησαν απαραίτητο να ενημερώσουν τηλεφωνικά», σχολίασε στην «Κ» αρμόδια αστυνομική πηγή.

Αρχικά, στο σημείο της επίθεσης έσπευσαν αστυνομικοί της υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας, ωστόσο, αποφασίστηκε την προανάκριση να αναλάβει η Αντιτρομοκρατική, ενδεικτικό της ανησυχίας που προκάλεσε το συμβάν στην πολιτική και φυσική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. Από την πρώτη στιγμή, τα στελέχη της υπηρεσίας απέδωσαν την ενέργεια σε «μαθητευόμενους» τρομοκράτες, δηλαδή νεαρούς αναρχικούς που αποπειράθηκαν να αναβαθμίσουν τη δράση τους, περνώντας από τις μολότοφ στην κατασκευή εμπρηστικών μηχανισμών. Αργότερα, προχώρησαν ένα βήμα παρακάτω μιλώντας για μιμητές της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς», διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δεν εντοπίζεται ευθεία διασύνδεση ανάμεσα στους δράστες και στα καταδικασμένα μέλη της οργάνωσης. «Στην εγχώρια τρομοκρατία κάθε φορά που κλείνει ένας κύκλος, ένας νέος ανοίγει. Η αντιμετώπιση του λεγόμενου “αντάρτικου πόλης” μοιάζει με το μαρτύριο του Σίσυφου» ήταν το σχόλιο στην «Κ» στελέχους των υπηρεσιών ασφαλείας.

Στην έκθεση του υπουργείου Παιδείας για τα περιστατικά εις βάρος χώρων θρησκευτικής σημασίας το 2017 περιλαμβάνονται 556 συμβάντα. Στη μακρά λίστα γίνεται αναφορά σε τρεις επιθέσεις με εκρηκτικούς ή εμπρηστικούς μηχανισμούς. Η πρώτη καταγράφηκε τον Φεβρουάριο όταν άγνωστοι τοποθέτησαν εμπρηστικό μηχανισμό στο παρεκκλήσι του Αγίου Νεκταρίου. Ακολούθησε δεύτερη τον Απρίλιο στη Μονή Βλατάδων στη Θεσσαλονίκη, ενώ τον Ιούνιο εμπρηστικός μηχανισμός ενεργοποιήθηκε έξω από τον Αγιο Βασίλειο, στην Αθήνα. Την ευθύνη εκείνης της επίθεσης ανέλαβε με κείμενό της «πυρήνας» της Ατυπης Αναρχικής Ομοσπονδίας (FAI).

Η επίθεση στην εκκλησία του Αγίου Διονυσίου αποτελεί την τρίτη κατά σειράν ενέργεια που συσχετίζεται με τη δράση τρομοκρατικών – εξτρεμιστικών ομάδων σε διάστημα ενάμιση μήνα. Εχουν προηγηθεί η απόπειρα βομβιστικής επίθεσης τον Νοέμβριο στον εισαγγελέα Ισίδωρο Ντογιάκο και η έκρηξη μεγάλης ισχύος βόμβας στα γραφεία του ΣΚΑΪ και της «Καθημερινής». Η πρώτη από τις δύο αποδόθηκε σε πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση, τα μέλη της οποίας δεν πέτυχαν τον στόχο τους λόγω σφάλματος στη συνδεσμολογία. Η μεγάλης ισχύος βόμβα που εξερράγη έξω από το κτίριο των ΣΚΑΪ – «Καθημερινής» αντιστοίχως, έχει συσχετιστεί με τη δράση της Ομάδας Λαϊκών Αγωνιστών.

Kathimerini.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση