HomeHL-EconomyΜε επιτόκιο 4,37% στα ομόλογα επιβεβαιώνεται: Απαγορευτική η έξοδος στις αγορές

Με επιτόκιο 4,37% στα ομόλογα επιβεβαιώνεται: Απαγορευτική η έξοδος στις αγορές

Η απόδοσή του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου το 2018 επιδεινώθηκε κατά 29 μονάδες βάσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Την τέταρτη χειρότερη επίδοση, ανάμεσα στις κυριότερες οικονομίες του πλανήτη, μετά το Μεξικό, την Ιταλία και τις ΗΠΑ, παρουσίασαν τα ελληνικά ομόλογα το 2018, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώνεται σήμερα στο 4,36 %. Σύμφωνα με τα στοιχεία, στη διάρκεια του έτους η απόδοσή του επιδεινώθηκε κατά 29 μονάδες βάσης. Πρόκειται για την τρίτη μεγαλύτερη αύξηση διεθνώς, αφού τα ιταλικά ομόλογα αυξήθηκαν κατά 80 μονάδες βάσης και τα αμερικάνικα ομόλογα έρχονται δεύτερα με 34 μονάδες βάσης.

Το ελληνικό δεκαετές έφτασε την μέγιστη απόδοση του 4,81% στις 29 Μαΐου φέτος, αφού είχε πέσει σε χαμηλά 12 ετών στα τέλη Ιανουαρίου, στο 3,6%, αναπτερώνοντας τις προσδοκίες για επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές.

Οι ελπίδες κατέρρευσαν, καθώς οι αποδόσεις του 10ετούς ελληνικού ομολόγου συνέχισαν να ανεβαίνουν κατά τη διάρκεια του έτους.

Αυτή την εβδομάδα, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) δημοσίευσε 20σέλιδη παρουσίαση, που περιλαμβάνει τρία διαφορετικά σενάρια για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας το 2019, τα οποία προβλέπουν νέες εκδόσεις ομολόγων ύψους 3, 5 ή 7 δισ. ευρώ.

Με την παρουσίαση ο ΟΔΔΗΧ και το υπουργείο Οικονομικών επισημοποιούν την πρόθεσή τους να επιστρέψει η Ελλάδα στις αγορές την προσεχή χρονιά, στέλνοντας όμως σαφές μήνυμα ότι η επάνοδος θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες που θα επικρατούν και δεν θα γίνει με οποιοδήποτε κόστος.

Απαγορευτικές συνθήκες για μια έξοδο στις αγορές

Μέχρι πρόσφατα η κυβέρνηση, αλλά και οικονομικοί παράγοντες απέδιδαν την άνοδο της απόδοσης των ομολόγων στις εξελίξεις στην Ιταλία, στην Τουρκία.

Κι όμως, τώρα που δεν σημειώνεται καμία αναταραχή το ελληνικό δεκαετές κινείται με απόδοση 4,37% και το ιταλικό ομόλογο κινείται κάτω από 3% με απόδοση 2,73%, δηλαδή υπάρχει ένα spread 164 μονάδων βάσης. To δε πορτογαλικό δεκαετές ομόλογο κινείται με απόδοση 1,720%.

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση