HomeHL-CultureΠέθανε ο διάσημος συγγραφέας Άμος Οζ

Πέθανε ο διάσημος συγγραφέας Άμος Οζ

Σε ηλικία 79 ετών

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο διάσημος Ισραηλινός συγγραφέας Άμος Οζ έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 79 ετών. Την ανακοίνωση του θανάτου του έκανε η κόρη του στο Twitter.

Tο αληθινό όνομα του ήταν Άμος Κλάουσνερ και γεννήθηκε στην Ιερουσαλήμ το 1939, στη συνοικία Κέρεμ Αβραάμ. Οι γονείς του, ο Άρια Κλάουσνερ και η Φάνια Μούσμαν, ήταν μετανάστες από την Ανατολική Ευρώπη.

Όταν ο Άμος Οζ ήταν 12 χρονών, η μητέρα του αυτοκτόνησε και το γεγονός αυτό σημάδεψε τη ζωή του. Τρία χρόνια, αργότερα, έφυγε από το σπίτι του και πήγε να ζήσει στο Κιμπούτς Χούλντα. Τότε άλλαξε το επίθετό του σε Οζ, που στα εβραϊκά σημαίνει δύναμη.

Ο μεγαλύτερος φόβος του, όχι μόνο για τη Μέση Ανατολή, αλλά για όλον τον κόσμο και για την Ελλάδα, είναι ο φανατισμός και ο φονταμενταλισμός.

Έχει σπουδάσει φιλοσοφία και εβραϊκή λογοτεχνία στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο. Η πρώτη του συλλογή από ιστορίες «Where the Jackals Howl» δημοσιεύθηκε το 1965, ενώ τον επόμενο χρόνο δημοσιεύθηκε το πρώτο του διήγημα «Elsewhere, Perhaps».

Μέχρι σήμερα, ο Άμος Οζ έχει γράψει 18 βιβλία στα εβραϊκά και γύρω στα 450 άρθρα και δοκίμια. Έργα του έχουν μεταφραστεί σε τουλάχιστον 30 γλώσσες. Στα περισσότερα από τα έργα του Άμος Οζ η πλοκή τοποθετείται στη γειτονιά όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε ο συγγραφέας, ενώ οι ήρωές του παρουσιάζονται με μια ελαφρώς ειρωνική διάθεση.

Το 1998, του απονεμήθηκε το βραβείο Ισραήλ για την λογοτεχνία, το 2005 το βραβείο Γκέτε, το οποίο στο παρελθόν έχει απονεμηθεί σε προσωπικότητες, όπως ο Σίγκμουντ Φρόιντ και ο Τόμας Μαν, το 2007 το βραβείο Prince of Asturias Award of Letters και το 2008 το βραβείο Χάινριχ Χάινε. Επανειλημμένα ήταν υποψήφιος για το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Από τις εκδόσεις Καστανιώτη κυκλοφορούν τα περισσότερα βιβλία του, μεταξύ αυτών τα μυθιστορήματα «Ο Μιχαέλ μου», «Ιστορία αγάπης και σκότους και Ιούδας», τα οποία επικύρωσαν την παγκόσμια εμβέλειά του. Το «Αγαπητοί ζηλωτές» είναι το πλέον πρόσφατο βιβλίο του.

ethnos.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση