HomeHL-WorldΤο Κυπριακό είναι «εθνική υπόθεση» λέει Τούρκος υπουργός

Το Κυπριακό είναι «εθνική υπόθεση» λέει Τούρκος υπουργός

Mετά από συνάντηση με τον Ακιντζί

Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Χρειάζεται η αναζήτηση νέων δρόμων για την λύση του Κυπριακού», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Γεωργίας, Μπεκίρ Πακντεμιρλί

Το Κυπριακό είναι «εθνική υπόθεση» για την Τουρκία, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Γεωργίας και Φυσικών Πόρων, Μπεκίρ Πακντεμιρλί, ο οποίος ανέφερε ότι η Τουρκία ως εγγυήτρια χώρα θα συνεχίσει, όπως πάντα, να στηρίζει, όπως είπε, «την ύπαρξη, την ασφάλεια και την ευημερία της Κύπρου».

Ο Τούρκος υπουργός, ο οποίος συναντήθηκε με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, υποστήριξε ότι, λόγω της στάσης της ελληνοκυπριακής πλευράς δεν μπόρεσε να υπάρξει κανένα αποτέλεσμα στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού.

Ο Πακντεμιρλί μίλησε για στρεβλή νοοτροπία της ελληνοκυπριακής ηγεσίας, που βλέπει τον τουρκοκυπριακό , κατά την έκφραση του, «λαό» ως μια μειονότητα. Όσο δεν το δέχονται αυτό οι ίδιοι οι Τουρκοκύπριοι , άλλο τόσο δεν μπορούν να το αποδεχθούν οι Τούρκοι, πρόσθεσε ο Τούρκος Υπουργός.

«Χρειάζεται η αναζήτηση νέων δρόμων για την λύση του Κυπριακού», τόνισε και πρόσθεσε ότι αυτοί οι δρόμοι θα πρέπει να αναζητηθούν «σε διαβούλευση μαζί με την μητέρα πατρίδα, την Τουρκία».

Στο ίδιο μήκος κύματος μίλησε και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης , Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος είπε ότι δεν γίνεται και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό ποτέ το καθεστώς η μια πλευρά να είναι ο ιδιοκτήτης του νησιού και η άλλη πλευρά να αντικρίζεται ως «μπάλωμα», ως μειονότητα.

Πλέον είναι προϋπόθεση η αλλαγή νοοτροπίας της ελληνοκυπριακής ηγεσίας στο θέμα αυτό, πρόσθεσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης.

Υπάρχει σε εξέλιξη μια νέα προσπάθεια, ανέφερε ο Ακιντζί, σημειώνοντας ότι η απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Λουτ, πραγματοποιεί επαφές με τους δύο ηγέτες και τις εγγυήτριες χώρες. Σε αυτή την προσπάθεια, είπε, υπάρχουν κάποια σημεία που αποτελούν την «λυδία λίθο» και σε αυτά προεξέχει η πολιτική ισότητα.

Στο σύστημα, που προβλέπεται να δημιουργηθεί, είπε ο Ακιντζί, έχει καταγραφεί στα έγγραφα των ΗΕ ότι δεν θα υπάρχουν σχέσεις πλειοψηφίας – μειοψηφίας. Σύμφωνα με τον Ακιντζί η πολιτική ισότητα περιέχει και την «αποτελεσματική συμμετοχή στις αποφάσεις». Το τελευταίο διάστημα, όπως είπε, ο κ. Αναστασιάδης στο θέμα της λειτουργικότητας του κράτους «αναπτύσσει ένα αφήγημα, προσπαθώντας να περάσει μια αντίληψη πως το κοινό κράτος (ομοσπονδιακό) θα το διοικούν οι ίδιοι (οι Ελληνοκύπριοι) και οι Τουρκοκύπριοι θα υπάρχουν εκεί ως μειονότητα.-

«Όσο η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν ξεπερνά αυτή την νοοτροπία, κρίμα που δεν θα μπορεί να υπάρξει πρόοδος», κατέληξε ο Μουσταφά Ακιντζί.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση